Tuesday, 1 September 2015

Perkembangan Rayyan Ashraff Satu Tahun.

Assalamualaikum.


Rayyan Ashraff dah masuk setahun tapi masih belum ada tanda tanda nak jalan lagi. Sehingga hari ini masih lagi dalam fasa merangkak. Lama betul anak aku ni merangkak. Laju pula tu. Penat nak kejar..hehehe.

Lambat jalan pun takpelah. Janji anak sihat. Lagipun anak kedua aku sebelum ni nak dekat 2 tahun baru berjaya jalan sendiri. Mula mula tu risau jugalah. Sedih tengok anak tak jalan jalan lagi. Macam macam dah aku fikir waktu tu. Risau anak tak normal je. Jahat betul fikiran aku waktu tu. Suka fikir yang bukan bukan. Jenis tak sabar dan selalu terpengaruh dengan kata kata orang.

Macam mana aku tak risau anak sulung aku berjaya jalan sendiri setahun 3 bulan. Banyak sangat beza kan. Aku siap jumpa doktor pakar lagi tanya kenapa anak aku tak jalan jalan lagi ni. Rasa nak telan je bila dengar orang cakap bukan bukan pasal anak aku tak jalan jalan lagi. Stress sangat.

Tapi suami selalu ingatkan aku supaya bersabar dan jangan layan kata kata orang. Berkat kesabaran kami akhirnya anak kedua aku beri kejutan istimewa saat aku nak bersalin anak ketiga. Tuhan je yang tahu betapa aku gembira yang amat. Aku menangis nangis tengok anak aku berjaya jalan sendiri. Rasa macam tak percaya je. Haaaa tengok kan dah nangis. Setiap kali teringat mesti aku rasa sebak dan laju je air mata ni mengalir. Sedih tau tak..


Sebab itu bila giliran anak ketiga aku ni lambat berjalan. Aku dah tak risau. Aku yakin satu hari nanti akan sampai masanya dia berjalan sendiri. Tak payah nak stress stress bila orang lain mula banding bandingkan anak aku dengan anak orang lain. Takpelah masing masing punya perkembangan. Aku okay je. Paling penting anak sihat, comel dan hensem..tehehe.


Walaupun anak aku ni lambat berjalan tapi aku rasa dia cepat bercakap kot. Sebab sejak akhir akhir ni bila kita sebut satu perkataan tu dia boleh ikut. Comel je dengar dia sebut ulang ulang..hehehe.

Paling comel bila dia nampak botol susu dia atau kita tengah bancuh susu, dia akan terjerit jerit sebut "cucuuuu!' Sambil tunjuk ke arah botol susu. Ya Allah geram betul mami tengok dia masa tu. Teruslah mami kiss dia berjuta juta kali..hahaha.



Rayyan Ashraff ni jenis makan banyak sebenarnya. Dia akan makan apa saja yang kita bagi kat dia. Tapi itulah setiap kali makan banyak, banyak kali jugalah dia berak. Asal je makan banyak terus berak. Pening kepala mami. Bila nak naik berat badan kalau macam ni. Alahai anak..

Okay kesayangan semua. Setakat ini itu jelah perkembangan terbaru Rayyan Ashraff. Nanti Mummy update lagi ye cerita terbaru dia. Jumpa lagi semua..Babaiii.




Read More

Friday, 28 August 2015

Hijab Pari Pari Style.

Assalamualaikum.



Dah empat hari berturut turut aku pakai shawl gaya Raja Nadia Sabrina ni. Tengok dia pakai nampak comel je. Aku takut nak try sebenarnya risau tak sesuai dengan bentuk muka aku. Tapi teringin sangat nak try. Aku dah bosan sebenarnya pakai gaya yang sama pergi kerja dan keluar dating dengan insan tersayang. Balik balik gaya yang sama. Bosannya!. Anak paling bongsu pun dah besar bolehlah aku berhias  dan bergaya sakan seperti artis..tehehehe.


Mungkin ramai dah tahu pakai pari pari style ni. Nampak macam susah je kan. tapi sebenarnya senang gila. Mula mula try tu Ya Allah berpeluh peluh ketiak nak lilit dan pusing sana sini. Tapi kalau dah pandai dan dah tahu cara nak buat Ya Allah senangnya. Bila berjaya pakai terus melompat lompat keriangan hahaha.


Tapi aku rasa tak cukup kemas lagi ni. Banyak yang perlu aku baiki lagi supaya nampak cantik dan kemas. Takpe perlahan lahan. Ini pun dah kira okay kot. Walaupun tak secantik Raja Nadia Sabrina..huhuhu.


Hari pertama pakai shawl gaya ala ala artis ini haruslah selfie dan syiok sendiri. Dan paling penting terus share kat Facebook dan instagram..hehehe.





Hari ini aku pakai oren pula. Makin seronok pula pakai style macam ni. Alhamdulillah mendapat pujian positif  dan ini membuatkan aku lebih yakin untuk terus tampil seperti ini tanpa rasa malu malu..hehehehe. Ingat keyakinan harus ada tau kalau nak pakai tudung Pari pari style ni. Percayalah senang sangat nak pakai. Korang pun pasti boleh buat. Ramai je yang pakai style ni sekarang dan nampak sangat sangat comel. Korang pun pasti akan comel..hehehe. Tak sabar nak belajar gaya lain pula. Aku semangat sangat sekarang ni berfesyen. Kalau boleh tak nak ketinggalan zaman. Lantaklah orang fikir apa. Janji puas hati dan bahagia..


Okay babai kesayangan semua. Jumpa lagi dan selamat Hari Merdeka!




Read More

Saturday, 22 August 2015

Dannish Riffqie Tak Nak Pakai Pampers.

Assalamualaikum.


Hari ini seharian dengan anak anak tanpa suami sangatlah mencabar dan buat aku rasa penat yang amat. Hari ini kemas rumah ala kadar sahaja begitu juga dengan basuh kain. Bab masak wajib masak sedap sedap. Anak anak dah pandai pilih pilih makanan sekarang. Kalau aku masak tak sedap sia sia jelah jadi harimau paksa anak anak makan. Makanan tetap tak akan habis. Tapi kalau aku masak sedap sedap confirm licin dan tiada paksaan. Anak anak sendiri akan kata "mami, nak lagi! Nak lagi!"  Dan aku paling suka bab itu bila anak anak makan banyak :')


Dah masuk dua hari aku ajar Dannish Riffqie tak pakai pampers. Faham faham jelah betapa mencabarnya ajar budak bertuah tu masuk tandas dan buang air sendiri. Aku bukan suka suka hati nak paksa dia tapi dia yang beria ia sangat tak nak pakai pampers sejak beberapa hari ini. Lagi lagi bila nampak Abang dia tak pakai pampers dia pun tak nak pakai. Setiap kali pakaikan pampers Dannish Riffqie akan meronta ronta tak nak pakai pampers dan berlari sana sini membuatkan aku penat mengejarnya. Geram sangat. Tiba tiba je buat perangai tak nak pakai pampers. 

Semalam aku saja nak try tak pakaikan dia pampers selepas mandi. Amboi seronoknya dia. Siap eksyen depan Abang dia..hahaha. Tak sampai seminit dia dah mula cakap nak kencing. Aku dengan kelam kabutnya buka seluar dia dan laju laju bawah ke tandas. Tapi dia tak kencing banyak pun. Kencing sikit sikit je. Kira okaylah tu. Permulaan yang baik. Setiap 2 minit nak masuk tandas dan terjerit jerit "mami, Riffqie nak kencing!". Setiap 2 minit itu jugalah aku ulang ulang buka seluar dia dan berlari masuk tandas. Huh slimlah mami kalau macam ni..tehehe. 


Sedang aku buat susu untuk mereka bertiga. Aku terdengar lagi Dannish Riffqie memanggil manggil nak terkencing. Aku terus berlari dan hampir hampir saja terjatuh. Tapi sayangnya Dannish Riffqie dah terkencing depan Tv sambil tersenyum senyum dan dengan bangganya cakap 

"Mami, Riffqie kencing! Tengok tu!" Sambil tersenyum senyum. 

Aku yang melihat hampir hampir saja bertukar jadi harimau. Nasib baik aku sempat bersabar dan cepat cepat bersihkan. Risau Rayyan Ashraff main main kat situ pula. 

Aku sambung buat susu anak anak. Dannish Riffqie datang dan peluk aku dari belakang. 

"Riffqie sayang mami!

"Riffqie sayang mami!"

Ulang ulang dia cakap buatkan aku tersenyum dan terus peluk dan kiss pipi dia dengan penuh kasih sayang. Baru nak bersayang sayang, Tiba tiba dia cakap 

"Mami, Riffqie nak kencingggg!". 

Ya Allah penatlah mami. Sampai bila nak macam ni. Nak buat susu pun tak siap siap..alahai anak. 


Berbeza sangat masa nak ajar Daniael Mieqael tak pakai pampers. Mula mula nak ajar Daniael Mieqael memang senang sangat. Ada jugalah dua tiga kali terkencing dalam seluar sebab lambat buka seluar dan tak sedar..hahaha. Lagipun sejak Daniael Mieqael masuk sekolah, teacher dia awal awal dah ajar dia tak pakai pampers dan belajar masuk tandas sendiri. So ini memudahkan aku dan suami untuk ajar Daniael Mieqael kat rumah pula. Cuma satu je Daniael Mieqael tak boleh buat iaitu ketika tidur. Tak kiralah tidur siang ke atau malam pasti akan terkencing dalam seluar. Kesudahannya kami terpaksa pakaikan pampers juga waktu tidur. Tapi kami tetap ajar Daniael Mieqael supaya tak bocor waktu tidur. 

Hari ini hari kedua tak pakaikan Dannish Riffqie pampers. Paling mencabar bila tiba tiba dia cakap nak berak! Omaigod anak janganlah berak merata rata tempat, pengsanlah mami nak bersihkan. Masa dia cakap nak berak tu aku sepantas kilat bawah dia masuk tandas dan dudukkan dia ditempat khas yang aku beli online kat Lazada untuk memudahkan dia senang duduk dan buat hajat dengan aman..hahaha. 


Yeayyy akhirnya Dannish Riffqie lulus ujian pertama! Lulus sebab tak berak merata rata tempat dan berjaya gunakan tandas dengan bijak..hahaha. Best pakai benda ni comel je anak duduk atas tu. Setakat ini aku tak berani lagi ambil gambar anak duduk atas ni..hahaha. Kesian tak sampai hati. Mula mula ajar Daniael Mieqael buang air sendiri pakai benda inilah. Kalau tak pakai benda comel ni tak pasal pasal adalah yang termasuk dalam mangkuk tandas tu..hahaha. Nasib baik rumah kami takde tandas jenis cangkung tu. Kalau kat kampung adalah tapi penat sikitlah buang hajat..hehehe. 


Hari kedua tanpa pampers Dannish Riffqie banyak kali jugalah bocor dalam seluar. Takpe belajar perlahan lahan. Dan aku perlu banyak bersabar. Walaupun Dannish Riffqie baru 2 tahun 5 bulan aku rasa dah sampai masanya ajar dia tak pakai pampers. Senang kalau masuk sekolah nanti tak perlu dah pakai pakai pampers. Barulah macho!


Okay babai semua!


Read More

Thursday, 20 August 2015

Daniael Mieqael Genap 4 Tahun.

Assalamualaikum.



Subhanallah, Segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam….

Maha Suci Allah yang menciptakan anakku…

Hari ini genap 4 tahun lalu Kau anugerahkan kepada kami seorang bayi paling comel dan hensem yang sekarang usianya dah masuk 4 tahun pada 20 Ogos 2015

Macam tak percaya je anak sulung Mummy ni dah masuk 4 tahun. Dah besar, dah tinggi, makin hensem macam Daddy dan makin bijak pandai.. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah...

Sepatutnya hari ini nak sambut birthday Daniael Mieqael kat sekolah. Aku dan suami memang dah plan nak buat kat sekolah. Tapi suami tiba tiba kena pergi outstation pula :'(. Setiap apa yang aku dan suami plan mesti tak jadi. Selalu sangat macam ni. Nak buat macam mana bukan rezeki lah tu. Aku dan suami hanya mampu merancang tapi Allah yang menentukan segalanya. Takpelah mungkin ada hikmah setiap apa yang berlaku. Apa yang penting selalu bersyukur.

InsyaAllah bulan depan nak buat birthday Abang kat sekolah. Nak bagi dia happy dengan kawan kawan dia. Sebenarnya suami suruh teruskan je plan kami tu walaupun dia tak ada. Alaaaa mana best! Daniael Mieqael mesti ulang ulang tanya Daddy dia. Manja sangat dengan Daddy dia ni. Aku pun kalau boleh nak suami ada. Tak seronok langsung kalau suami tak ada.

Happy Birthday Sayang...

Semoga Allah sentiasa menjaga dan melindungimu. Semoga sayang menjadi anak yang soleh, sentiasa taat pada orang tuamu, menjadi Abang yang baik untuk adik adikmu, semoga sentiasa diberikan kesihatan yang baik, semoga menjadi bijak pandai dan Semoga memperoleh manfaat baik di dunia dan akhirat. Amiin Ya Robbal Alamiin…



Read More

Tuesday, 18 August 2015

Cerita Balik Kampung!

Assalamualaikum.


Hari ini barulah berkesempatan nak update pasal balik kampung (sabah) hari tu. Walaupun dah lambat tapi nak update juga.. Hahaha. Okay ini alkisah kami anak beranak balik kampung raya hari tu. Aku adalah orang paling tak sabar sabar nak balik kampung halaman. Bayangkan sebulan sebelum balik kampung segala keperluan dan pakaian kami aku dah siap siap kemas dan masukkan dalam beg. Tak pernah pernah lagi aku seexcited ini..hahahaaa. 2 tahun tak balik kampung haruslah excited kan..hehehe.


Seawal jam 10.30 pagi kami dah gerak ke airport. Pagi tu Papa Mama (mertua) tolong hantarkan. Sebelum gerak ke airport anak anak wajib cukup rehat dan kenyang. Termasuklah aku dan suami.

Kami bawah satu stroller saja untuk memudahkan anak anak bergilir gilir ketika menyusu dan tidur. Tak larat nak sorong tiga stroller. Kang aku pula yang masuk dalam tu sebab anak anak rela berkejaran daripada duduk dalam stroller. Kecuali kalau penat dan mengantuk sangat barulah berebut rebut nak duduk dalam stroller. So paling terbaik bawah satu jelah. Tak boleh tak bawah langsung pula. Tak pasal pasal patah pula tangan Mummy Daddy bergilir gilir dukung tiga beradik ni..hehehe.



Gambar wajib dengan Papa Mama sebagai kenang kenangan. Setiap kali balik kampung, Papa Mama lah yang rajin hantar kami sampai airport. Kadang kadang segan jugalah sebenarnya. "Terima kasih ye Papa Mama tolong hantar kami.." Semoga Allah panjangkan usia mereka..aminnn.


Kami dah settle check in. Tunggu masa nak masuk kapal terbang saja. Rayyan Ashraff masa ni dah mula mengantuk. Kalau kat rumah waktu waktu macam ni memang waktu untuk dia tidur. Tapi aku dan suami kalau boleh tak nak bagi dia tidur dulu. Biarlah masa kat dalam kapal terbang barulah tidurkan. Risau dia akan meragam pula kalau tidurkan sekarang. So suami wajib ambil peranan ini supaya Rayyan Ashraff tak tertidur. Sementara itu aku layan dua beradik itu pula.




Sebelum datang airport lagi anak sulung dan anak kedua tak sabar sabar nak tengok kapal terbang secara live. Geli hati sangat bila Daniael Mieqael dan Dannish Riffqie balik balik bertanya pasal aeroplane.

Daniael Mieqael : Mummy, Aeroplane kat mana? Abang nak tengok! Kata si anak sulung.

Dannish Riffqie : Mummy, aeroplane kat mana? Adik nak tengok! Kata si anak kedua pula.

Daniael Mieqael : Mummy, aeroplane besar tak?

Dannish Riffqie : Mummy, aeroplane besar tak? Asyik tiru cakap abang dia je ni..


Bila dah tengok depan mata.  Dua dua seronok dan teruja sangat. 

Daniael Mieqael : Wahh besarnya Mummy, Abang nak naik aeroplane boleh tak Mummy?! Sambil melompat lompat keriangan.

Dannish Riffqie : Mummy, Adik pun nak naik aeroplane?!! 

Daniael Mieqael : Abang nak naik dulu. Adik tak payah. Kata si Abang dengan nada berbisik. Kononnya tak nak bagi adik dia dengar padahal adik dia dengar je..hehehe

Dannish Riffqie : Alaaaa.. Adik naik dulu. Abang tak payah! Kata si adik dengan garangnya yang langsung tak nak kalah dengan abang dia..hahaha

Daniael Mieqael : Mummy, Abang nak duduk dekat mana?

Dannish Riffqie : Mummy, Adik nak duduk dekat mana?!

Daniael Mieqael : Alaaaa adik ni sibuklah!

Dannish Riffqie : Abanglah sibuk!! Sambil buat muka marah marah..hahaha

Ini tak masuk lagi dalam aeroplane. Kalau dah masuk lagilah macam macam soalan. Lagilah dua dua membebel. Adoilah anak anakku sayang.

Sekarang ni dua dua dah mula bersaing antara satu sama lain. Kadang kadang berebut rebut tanya soalan itu ini. Masing masing tak nak mengalah. Tapi selalunya Abang paling banyak mengalah. Malas nak layan adik dia yang terlampau banyak cakap itu..hahaha.


Okay kami dah masuk. Tiga beradik dah ambil tempat masing masing.  Mula mula masuk tu huru hara jugalah anak anak aku. Excited sangatlah tu nak masuk. Nasib baik kami duduk paling depan sekali. Takdelah beratur panjang. 

Daniael Mieqael awak awal dah cop tempat duduk dekat dengan tingkap. Dannish Riffqie pula tak kisah asalkan dapat duduk. Comel je tiga tiga..hehehe. 

Mula mula duduk tu suami terus pasang movie katun kat Tv yang MAS sediakan. Anak anak pun terus senyap sementara tunggu kapal terbang berlepas sebentar saja lagi. Tempat duduk kami semua sebaris. Takdelah duduk jauh jauh. Kalau ada apa apa masalah aku dan suami senang nak handle.


Rayyan Ashraff dah mula mengantuk. Sebelum meragam aku susukan laju laju. Sekejap lagi kapal terbang akan berlepas. Aku dan suami berdebar debar pula waktu ni. Kami harap anak anak tak buat perangai sewaktu berlepas nanti. Kerisauan kami Tuhan je yang tahu sebab anak anak duduk di tempat sendiri. Kalau anak anak atas pangkuan kami takdelah risau sangat. Alhamdulillah semuanya okay dan baik baik saja..


Kapal terbang dah mula bergerak perlahan lahan. Daniael Mieqael lah paling teruja tengok kapal terbang bergerak sebab dia duduk dekat dengan tingkap. Dannish Riffqie hanya diam sahaja dan sesekali melihat pemandangan kat luar.



Kapal terbang semakin laju dan perlahan lahan terbang ke atas. Tiba tiba Dannish Riffqie bersuara "Mummy lajulah!" Aku yang duduk bersebelahan dengannya hanya tersenyum sambil cium pipi Dannish Riffqie berkali kali supaya dia tak berasa takut.


Daniael Mieqael dah naik flight banyak kali sebenarnya. Tapi waktu tu dia masih kecil lagilah dan mungkin masih tak faham lagi. Sekarang ni dah besar dan nak masuk 4 tahun dah pun.  Setiap apa yang dia nak buat dan setiap apa yang dia nampak dia akan tanya berkali kali sampailah dia faham. Abang goodboy je sepanjang perjalanan.


Dannish Riffqie pula kali kedua naik kapal terbang. Mula mula naik kapal terbang umur dia masa tu 6 bulan. Memang kecil sangat lagi masa tu. Sebab tu bila naik kapal terbang kali ini dia seolah olah jakun dan banyak bertanya itu ini. Nasib baiklah dia goodboy je macam abang dia. Kalau meragam pun sebab berebut ipad dengan Abang dia je. Dan sebab nak makan..hehehe


Rayyan Ashraff kali pertama naik kapal terbang. Ingatkan susah nak handle. Alhamdulillah sepanjang perjalanan dia tidur je dan langsung tak susahkan Mummy Daddy. Syabas anak!

Paling best Rayyan Ashraff pun ada tempat sendiri. Masing masing ada tv sendiri. Anak anak pun selesa sangat.  


Tiga beradik minum susu sambil layan movie katun. Mummy nak ambil gambar banyak banyak pun senang hati..hehehe. Waktu ni kapal terbang dah naik paling atas sekali. Dan keadaan dah stabil. Kalau nak pergi tandas pun boleh. Sebelum naik kapal terbang aku dan suami awal awal dah tukar pampers anak anak. Senang tak payah stres stress tukar kat tandas. lagipun kalau nak tukar tak selesa langsung dalam tandas kapal terbang. Kecil dan seram masuk dalam tu..hehehe.

Daniael Mieqael dah tak pakai pampers. Oleh kerana perjalanan makan masa 2.45 minit kami terpaksa pakaikan Daniael Mieqael pampers juga. Manalah tau dia tiba tiba nak terkencing dan masa tu tak dibenarkan ke tandas, teruk Mummy Daddy menahan malu nanti anak terkencing dalam seluar..huwaaaa. Untuk mengelakkan perkara itu terjadi ada baiknya kami pakaikan Abang pampers untuk kebaikan bersama..hehehe.   


Rayyan Ashraff dah habis minum susu. Sekarang tugas Daddy pula tidurkan Rayyan Ashraff. 


Tak sampai 5 minit Rayyan Ashraff dah pun tertidur. Dan kami terus letak kat tempat khas untuk baby bawah satu tahun ni. Senang tak payah pegang atau dukung dukung dah. Rayyan Ashraff pun selesa tidur dalam tu. Aku dan suami bolehlah berehat sambil layan dua beradik tu pula.


Sementara Rayyan Asharaff tidur sempatlah aku berehat sebentar. Suami pula layan anak anak. Tapi tak boleh tidur juga dalam flight ni tak selesa. Kalau boleh nak baring..heheheh. mengada betul!



Yeayyyyy makanan dah sampai. Anak anak jelah boleh makan. Aku dan suami puasa. Dua dua wajib suap makanan sendiri. Alhamdulillah makanan habis. Goodboy dua dua!


Dah selesai makan. Dua dua tak nak tidur so sambung layan movie. Ada satu jam lagi nak sampai Kota Kinabalu Sabah. Waktu ni dua dua dah mula bosan terutama sekali Dannish Riffqie. Rayyan Ashraff pula masih tidur dengan lena sekali.





Dannish Riffqie dah mula bosan tahap nak bangun dari tempat duduk. Suami terus bagi biskut dan pasang Ipad bagi dia layan ABC..123. Senyaplah dia...hehehehe



Daniael Mieqael terus layan movie tanpa buat hal. Sayang abang!


Dan akhirnya kami selamat sampai..yeayyyyyy!


Entry seterusnya akan bersambung :')







Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...