Friday, 3 July 2015

Tak Sabar Shopping Baju Raya.

Assalamualaikum.


Hujung minggu ni suami ajak shopping baju raya anak anak. Wahh! bab bab nak pergi shopping baju raya anak anak ni dah ku tak sabar sabar dibuatnya..hehehe. Kalau ikut plan awal, kami nak shopping baju anak anak sebelum puasa hari tu. Tapi suami sentiasa outstation pula. Terpaksalah tangguh dulu.

Bukan apa aku ni jenis yang tak suka shopping time time puasa ni, sebab letih dan cepat penat. Bila letih mulalah rasa dahaga dan lapar kan. Kita kan puasa bukannya boleh makan. Penat woooo shopping ni, aku tak suka shopping terkejar kejar dan aku paling suka tengok barang tu lama lama asalkan aku puas hati memilih walaupun tak beli semuanya.

Aku tak suka beli baju anak anak cincai. Takkan mak bapa je yang bergaya kot tapi anak anak pakai baju asal ada je. Alaaaa tak sukalah. Kalau boleh nak cari yang comel.. secomel rupa paras anak anak aku..tehehehe. Aku tak kisah kalau dapat harga yang murah murah pun yang penting comel dan smart gituuuu dan terus rasa nak gigit satu satu..hehehe :')



Tapi paling best dua bulan sebelum puasa mak mertua aku dah shopping baju raya untuk cucu cucu kesayangan. Haaaa lagi laju..hehehe. Siap beli baju kembar kembar lagi untuk anak anak aku. Comel je mak mertua aku ni. Sekarang tinggal tunggu duit raya je dari mertua. Duit raya anak anak wajib masuk tabung masing masing :').

Haih tak sabar tunggu hujung minggu ni. Dalam kepala otak aku dah fikir macam macam nak beli. Nak beli kasut anak anak, nak beli itu.. nak beli ini..adoi nafsu shopping aku makin menjadi jadi. Jangan terlebih budget sudah!





Read More

Wednesday, 1 July 2015

Pengalaman Pertama Tengok Wayang.

Assalamualaikum..


Dah lama sebenarnya kami suami isteri tak tengok wayang. Kali terakhir tengok wayang masa aku mengandung anak ketiga hari tu. Setiap kali suami ajak tengok wayang, aku mesti akan fikir banyak kali sebab ada anak anak. Suami dah lama teringin nak bawa anak anak tengok wayang bersama tapi aku saja yang tak nak sebab bagi aku anak anak masih terlalu kecil dan tak sesuai. Suami aku ni kalau keluar ke mana mana dia jenis tak sampai hati keluar tanpa anak anak. Kalau keluar berdua pun asyik sebut sebut dan cerita hal anak anak. Kadang kadang jeleslah juga sikit sikit pasal hal anak anak dia, aku yang depan mata dia ni tak tanya pula.. cium baru tahu! Padahal suami selalu je tanya pasal aku lagi lagi bila jarang jumpa..haaaa sampai tak terjawab dibuatnya..hehehe.

Aku sebenarnya tak patut jeles pun. Aku memang suka lelaki jenis macam ni yang sentiasa bertanyakan hal anak anak bila dia takde di sisi. Rajin layan dan urus anak anak. Untung sebenarnya dapat suami macam ni..chewahh!

Ahad lepas suami ajak tengok wayang. Tapi kali ini bukan dating berdua. Tapi dating berempat..hehehe. Ini adalah kali pertama kami bawa anak anak tengok wayang bersama. Dan ini juga adalah pengalaman pertama anak anak tengok wayang. Kami tengok wayang kat Alamanda je, paling dekat dengan rumah.

Petang tu kami tengok cerita "Jurassic World 2015". Suami dah beli tiket secara online. So kami tak perlu beratur untuk beli tiket. Sementara tunggu masa untuk masuk kami sempatlah ambil gambar.

Anak anak aku masa tu punyalah excited nak tengok wayang. Iyelah kali pertama kan. Tapi aku pula berdebar gila risau anak anak buat hal dalam pawagam. Tapi suami aku balik balik cakap tak perlu risau semuanya akan okay. Senangnya dia cakap. Aku ni dah macam macam perasaan timbul masa tu, rasa macam nak balik pun ada. Ya Allah risaunyalah.. T____________T".




Anak anak nak tengok cerita "Minions" ni. Nampak macam comel je. Anak sulung aku siap bagi nama lagi satu satu. Yang duduk paling depan tu kononnya dialah tu (Daniael Mieqael) yang duduk tengah Dannish Riffqie dan yang paling kecil dan comel itu baby Rayyan Ashraff..Hahahahahaha. Adoi sakit perut aku ketawa..sabar jelah.

Anak anak memang nak sangat tengok cerita ni. Tapi suami cakap lain kalilah pula. Habislah suami aku ni dah ketagih pula tengok wayang ramai ramai..hehehe.





Sebelum masuk wajib ambil gambar! Masa ni aku dah berdebar debar tahap nak terkencing..huwaaaa! Entah kenapa aku risau semacam. Mungkin sebab ini kali pertama kot bawa anak anak. Tapi kenapa suami aku rileks je hah.. Malah happy semacam. Geramnyalah.

Aku paling risau kalau tiba tiba anak aku berkejaran dalam wayang. Takkan aku nak menjerit pula dan terus jadi harimau. Ohh no no no..malulah aku!.

Tapi kalau anak tiba tiba nak terberak ke apa aku tak risaulah sangat. Sebab yang itu suami boleh settlekan..hehehe.


Okay kami dah masuk dan duduk di tempat masing masing. Aku dan suami wajib duduk kiri kanan untuk memudahkan kami mengawal keadaan anak anak. Mula mula masuk tadi dua beradik ni rasa pelik dan jakun sekejap. Tapi masih boleh dikawal lagilah. Belum ada tanda tanda buat Mummy jadi harimau..hahahahaha.


Kami masuk awal. Masa ni ramai lagi yang belum masuk. Semua tempat penuh sebenarnya. Nasib baik suami bijak beli tiket online je. Kalau beli last minit confirmlah tak sempat. 

Sebelum ni kalau tengok wayang berdua sempatlah aku dan suami peluk peluk dan berpegangan tangan..hehehe. Tapi sejak anak join sekali tengok wayang ni, semuanya terus berubah. Suami kawal Dannish Riffqie. Aku pula kawal Daniael Mieqael. Suami isteri langsung tak sempat pegang pegang tangan. Takpelah balik nanti bolehlah pegang tangan..tehehe.

Alhamdulillah sepanjang cerita anak anak beri kerjasama dengan baik. Daniael Mieqael paling goodboy. Tengok cerita sampai habis tanpa buat hal. Dannish Riffqie pula jenis yang cepat boring. Bila tengok cerita tu asyik bercakap je sepanjang masa tanpa aksi dia mulalah panjat kerusi, tengok orang dan kacau abang dia. Tapi bila cerita tu tengah beraksi sakan, dia teruja sangat tengok sampai tak nak layan abang dia..hehehe. Comel je..

Ohh yaaa cerita ni boleh bawa anak anak berumur 2 tahun dan ke atas sahaja. Kalau 2 tahun ke bawa tak dibenarkan masuk. Iyelah memang tak sesuai pun. Kot kot menangis ke apa, menganggu ketenteraman orang lain lah kan. Syukurlah anak anak tak sampai tahap ituuu..

Lepasni kalau suami ajak lagi tengok wayang dan bawa anak anak sekali, aku tak kan fikir panjang lagi. Aku akan laju laju setuju..hehehe.

Bila sampai rumah je, anak anak tak habis habis bercerita pasal dalam wayang tadi. Seronok tengok dua dua berbual sambil membayangkan diri kena kejar dengan dinasour..hahahaha. Comel je...



Okay dah habis! Jumpa lagi ye kesayangan semua..babai!




Read More

Monday, 29 June 2015

Santai Santai di Dataran Putrajaya

Assalamualaikum..


Suami kalau tak outstation mudahnya bawa kami keluar jalan jalan. Tak payah cakap pun, suami sendiri akan ajak keluar dengan tiba tiba je. Kebetulan petang tu anak anak nak ajak Daddy bermain bola. Selalu main kat rumah je. Dah bosan agaknya anak anak asyik main kat rumah je. Masa Mummy mengandung anak ketiga hari tu selalu jugalah pergi taman presint 15 layan anak anak main bola.

Tapi sejak ada anak kecil ni susah sikit nak bergerak sana sini. Suami pula selalu sangat outstation. So anak anak terpaksalah bermain bola kat rumah je. Kesianlah..





Petang tu kami terus bergerak ke taman presint 15. Tapi sayangnya padang basah. Malaslah pula nak main kotor kotor ni. Habis kotor semua nanti. So plan nak main bola terus tak jadi. Anak anak pula dah mula meronta ronta nak turun. Daddy terus ajak ke tempat lain pula.

Dan akhirnya kami anak beranak sampai sini. 

Bila sampai je, anak anak dah melompat lompat keriangan dan tak sabar sabar nak turun. Anak sulung siap bawa bola lagi kononnya nak main bolalah tu. Tapi tempat ni tak sesuai pula. So aku dan suami ajak anak anak main kejar kejar je. Anak anak terima arahan dengan baik dan terus berkejaran sana sini..hehehe  








Seronok betul dua dua berkejaran sana sini. Mummy Daddy siap bergilir gilir lagi kawal dan kejar budak dua orang ni yang tak reti reti penat. Satu badan berpeluh habis. Mummy Daddy pula yang kepenatan..hahahaha.

Sebenarnya anak anak kali pertama datang sini, itu yang seronok sangat tu sampai tak nak berhenti berkejaran. Bila Mummy Daddy ajak balik langsung tak nak balik. Adoilah anak..
















Sekali sekala datang sini dengan family memang best. Tempat ni tak jauh pun dari rumah. 5 minit je dari rumah. Tunggu Daddy free, nanti bolehlah bawa anak anak ke sini lagi. Nak bagi dua beradik tu bermain sampai puas. Kalau anak ketiga Mummy ni dah boleh berjalan, confirm nak join abang abang dia berlari juga. Pengsanlah Mummy Daddy kejar tiga tiga..hehehe.



Okaylah kesayangan semua. Jumpa lagi..babai!








Read More

Tuesday, 23 June 2015

Perkembangan Rayyan Ashraff 10 Bulan.

Assalamualaikum...


Lagi 2 bulan Rayyan Ashraff masuk setahun..yahuuuu! hahaha Mummy pula yang excited lebih anak masuk 10 bulan. Alhamdulillah anak membesar dengan sihat. Rayyan Ashraff dah masuk 10 bulan ni macam macam perangai dah dia. Setiap bulan ada je perkembangan terbaru dari dia. Yang paling terbaru dia dah pandai menari dan goyang goyangkan badan dia kalau dengar lagu sambil tepuk tepuk tangan, geram tengok..hahaha!

Dan sekarang dia suka berdiri kadang kadang tu ada juga dia terlepas tangan dan terus jatuh..hahaha. Tapi yang peliknya dia akan bangun dan buat lagi sambil buat muka tak bersalah..adoi kuat anak Mummy ni. Kalau dia tiba tiba terjatuh atau tergolek sendiri silalah jangan menjerit sebab kalau kita menjerit dia akan terkejut dan menangis semahu mahunya. Kesian tengok. Sebab tu kalau dia jatuh Mummy buat buat tak nampak je dan biar dia bangun sendiri.


Setiap pagi kalau dia buka je mata dan nampak Mummy ada kat sebelah dia akan tersenyum senyum. Tapi kalau takde orang  sebelah dia mesti menangis semahu mahunya lagi. Terlampau manja ni! 



Dia ni paling pantang tengok orang makan! Mesti dia akan datang merangkak dengan sangat laju nak makan juga. Bagilah makanan apa pun laju je mulut dia tu terbuka. Kuat makan dia ni. Suka Mummy!

Ohh yaaa lupa nak bagitahu Rayyan Ashraff dah ada 6 batang gigi. 4 batang gigi kat atas dan 2 batang gigi kat bawa. Baru baru ni dia demam lagi sebab nak tumbuh gigi lagi kot. Sebab Mummy tengok ada tanda tanda nak tumbuh gigi lagi kat bawa. Gigi makin banyak ni makin risaulah Mummy dibuatnya T__________T. 



Rayyan Ashraff ni paling suka ketawa. Buatlah lawak apa pun dia pasti akan ketawa sampai terkeluar keluar air liur..hahahahaa. Paling suka main "ba ba chak!" dengan Abang Abang dia. Setiap hari rasa terhibur je layan tiga beradik ni. 

Best sebenarnya ramai anak ni. Walaupun penat tetap akan hilang stress bila melihat anak anak sedang bersukaria. Okay itu jelah perkembangan Rayyan Ashraff 10 bulan ni. Tak sabar pula tengok dia berjalan dan berlari main kejar kejar dengan Abang abang dia..hehehe


Okay kesayangan semua! jumpa lagi..babai!





Read More

Thursday, 18 June 2015

Puasa Pertama.

Assalamualaikum.



Semalam adalah sahur pertama dan ini juga kali pertama dalam hidup Mummy sahur sorang sorang tanpa insan insan tersayang..sob..sob..sob..T______T. Nangis tak berlagu lagi semalam. Tetiba je sedih teringatkan family. Rindu yang amat. Takpelah dah nasib Mummy macam ni. Niat berpuasa tetap kena teruskan.

Sebenarnya hari ini Mummy nak mengambil kesempatan untuk memohon ampun dan maaf pada korang semua seandainya Mummy pernah melukakan hati sesiapa sahaja termasuklah yang sudi baca blog ni. Kosong kosong tau! Jangan simpan simpan dalam hati tak baik tau..

Okay babai kesayangan semua..Selamat berbuka puasa.






Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...