Wednesday, 29 July 2015

Baju Raya Anak Anak.

Assalamualaikum.


Alhamdulillah inilah hasil tangkapan kami selama dua hari berturut turut untuk shopping baju raya anak anak. Tahun ini suami sengaja shopping lebih untuk anak anak. Bukan selalu, setahun sekali katanya. Lagipun lama tak balik kampung. Jadi memang excited lah sikit nak beli baju anak anak tersayang. 








Kasut raya setiap sorang dapat tiga pasang. Kami memang jarang sekali beli kasut untuk anak anak. Kasut yang sedia ada sekarang dah tiga tahun usianya. Waktu tu kami baru ada anak sorang. Suami terus borong tiga pasang sekali. Dan ambil saiz besar waktu tu. Tujuan suami supaya anak boleh pakai lama. 

Alhamdulillah kasut tiga tahun lepas masih elok dan anak kedua kami boleh share dengan Abang. Tahun ini suami beli tiga pasang untuk anak anak. Lagipun kaki anak sulung makin panjang dan tak muat dah pakai kasut lama. Anak kedua pula masih muat lagi sebenarnya pakai kasut lama tu. Tapi suami tak nak adik beradik ni bergaduh bertumbuk bagai sebab anak sulung dapat kasut baru sedangkan anak kedua pakai kasut lama. Untuk lebih adil suami beli kasut baru untuk ketiga tiga hero kami. Paling best Mummy pun dapat kasut baru juga..hehehe. Terima kasih Daddy. Sayang dan cinta Daddy sepanjang hidup. Semoga Allah terus menambah, memberkati rezeki sayang dan kita sekeluarga..aminn.





Gambar kat bawah ni pula hadiah mak mertua sempena hari raya untuk cucu cucu kesayangan. Mak mertua aku ni kalau shopping boleh tahan juga sebenarnya. Pilihan dia pun comel comel je dan aku memang suka pilihan mama :')

Mama sejak ada cucu tempat paling mama suka shopping  kat mothercare. Bukan time raya je mama shopping untuk cucu cucu. Kadang kadang hari biasa pun mama akan shopping selain birthday anak anak. Setiap kali  balik subang jaya (rumah mertua) atau mertua datang melawat kami kat Putrajaya pasti akan beli pakaian anak anak. Kadang kadang segan jugalah nak terima. Dah banyak sangat mama papa beli baju untuk anak anak. Bukan pakaian je malah makanan sekali. Namum aku tetap bersyukur. Mungkin inilah rezeki mami dapat mertua yang baik dan langsung tak pernah berkira dan tak kedekut berbelanja. Terima kasih mama papa. Semoga Allah panjangkan umur mereka berdua. Aminn.








Dan gambar kat bawah ni pula Abang dan kakak ipar suami bagi untuk anak anak buah kesayangan. Yang ni pun mami suka tengok comel jeeee! Terima kasih untuk Abang dan kakak ipar.


Tahun ini kami anak beranak memang beraya sakanlah kat kampung (Sabah)..hehehe. Selain baju anak anak, kami shopping sekali untuk keluarga di kampung termasuklah mak ayah, adik beradik dan anak anak buah Mummy. Takpelah bukan selalu. Sekali setahun je :').

Baju raya Mummy dengan Daddy tahun ni tak ingat dah berapa pasang. Yang pasti biarlah Rahsia..hahahaha ( Mengada ngada pula..hehehe).

Okay dah habis untuk cerita hari ini. Terima kasih sudi baca dan singgah sini. Ingat jangan berfikiran negetif ye kesayangan semua. Entry ini bukan untuk berlagak atau menunjuk nunjuk tapi sekadar berkongsi rasa gembira kat korang semua. Kalau rasa dengki, iri hati dan sakit hati tahap menyampah tengok blog ni tolonglah dan silalah jangan singgah lagi kat blog ni yeee. Okay babai dan jumpa lagi semua :')



Read More

Tuesday, 28 July 2015

Tiga Beradik Shopping Baju Raya Part 2

Assalamualaikum.


Orang lain dah update cerita raya masing masing tapi aku baru nak update cerita sebelum raya..hahaha. Alaaaa bagilah can ye. Banyak sangat nak cerita ni. Cerita sebelum raya tak habis lagi nak masuk dalam blog. Cerita raya nanti nantilah update ye kesayangan semua. 







Okay sebenarnya aku nak sambung cerita pasal anak anak shopping baju raya hari tu. Ini adalah hari kedua kami shopping. Banyak benda tak sempat lagi beli. So hari kedua ni kira hari terakhirlah shopping untuk anak anak. Lepastu bolehlah mami shopping untuk diri sendiri pula..hehehe.


Suami ajak pergi Ioi Mall Putrajaya pula. Hari Ahad punyalah ramai manusia shopping baju raya masing masing. Anak anak nak berlarian pun tak boleh. Terlampau ramai orang.

Tanpa buang masa suami terus ajak masuk kedai Polo. Untungnya Polo tengah buat sale 50% - 70%. Saiz baju anak anak pun senang nak dapat. Suami pun sempat beli baju raya untuk diri sendiri.





Suami buat pilihan baju sendiri. Sementara tu aku sibuk cari baju anak anak. Kalau boleh nak cari yang ada tiga saiz. Suka tengok anak pakai baju kembar kembar. Comel je. Alhamdulillah pilihan hati semuanya ada saiz. Tak perlu buang masa lagi cari kat tempat lain. Harga pun berbaloi baloi dapat 70% diskaun. Sempatlah beli beberapa pasang untuk anak anak.





Budak ni sejak hari tu lagi pantang tengok benda ni. Mesti kecoh satu kedai.  Bayangkan Daddy tengah sibuk cari baju raya dia terjerit jerit panggil Daddy dia suruh tengok sambil cakap

"Daddy tengok ni! Samalah macam Daddy.."

Aku dan suami diam je. Daddy suruh diam makin banyak cakap pula

"Daddy samalah. Itu Daddy punyalah!"

Adoi rasa nak ketawa pun ada. Bahaya betul anak kedua kami ni. Sabar jelah..



Selesai dah baju anak anak. Sekarang teman Daddy cari seluar jeans pula. Nak pakai time raya katanya. Sementara tunggu Daddy try seluar jeans kami anak beranak selfie..heeeheee



Tiba tiba mami terdengar budak bertuah ni tengah bercakap sorang sorang. Laaaa ingatkan bercakap dengan  siapa tadi. Rupa rupanya tengah bercakap dengan  patung..hahahaha

"Jam samalah!"
"Jam samalah!"
"Jam samalah!"



Settle dah seluar Daddy. Kami cari kasut anak anak pula. Wahh bestnya tengah sale juga! Tapi anak anak takde saiz. Kecewa sungguh.

Tapi aku dan suami sempatlah juga beli kasut anak anak. Malas dah nak keluar banyak banyak kali. Tak laratlah. Penat. Alhamdulillah semuanya dah settle. Tinggal nak potong rambut anak anak je sebelum balik kampung. Tapi sayangnya semua kedai gunting rambut penuh. Malas nak tunggu. Kami terus balik dan cari kedai gunting rambut yang paling dekat dengan rumah je. Balik kampung ni anak anak wajib hensem hensem..hehehe.


Okay dah habis! Babai dan jumpa lagi..





Read More

Monday, 27 July 2015

Baru Sempat Update Blog.

Assalamualaikum...


Gambar Hari Raya Pertama. Wajib posing..tehehe.

Hari ini aku dan suami baru start masuk kerja setelah 2 minggu bercuti sakan. Kalau ikutkan hati rasa malasnyalah masuk kerja. Rasa nak cuti lagi. Anak anak pula dah seronok sangat kat kampung sebab jumpa adik beradik aku yang sentiasa manjakan mereka. Apa saja kemahuan mereka kakak kakak aunty aunty pasti akan tunaikan. Mummy Daddy semakin dilupakan sejak anak anak balik kampung T__________T.

Raya tahun ini sangatlah menyeronokkan. Sebab dapat beraya dengan family Sabah. 2 tahun tak balik kampung (sabah), bila berpeluang balik kampung tuhan je yang tahu betapa aku gembira yang amat. Dan yang paling membahagiakan bila suami dapat cuti panjang. Kalau lah suami tak dapat cuti, aku tak boleh bayangkan perasaan kami anak beranak. Mesti menangis sepanjang masa. Tapi tahun ini alhamdulillah semuanya serba lengkap. Kami dapat beraya bersama dan jumpa semua family Sabah.

Masuk ofis je aku dah mula risau kerja bertimbun timbun atas meja. Nasib baiklah kawan sekerja dah settlekan apa yang patut sepanjang ketiadaanku. Oleh kerana kerja tak banyak sempatlah aku update blog sikit sikit. Banyak benda aku nak cerita dalam blog ni tapi nanti nantilah. Tunggu ada masa yang sesuai lagi pun tak sempat lagi edit gambar raya hari tu. Gambar terlampau banyak. Rasa nak letak je semua. Tapi nanti nantilah ye kesayangan semua. Selamat hari raya maaf zahir batin sekali lagi.

Babai dan jumpa lagi..


Read More

Tuesday, 14 July 2015

Tiga Beradik Shopping Baju Raya.

Assalamualaikum.



Aku dan suami sejak ada anak ni terlampau sangat suka beli baju anak anak. Baju untuk diri sendiri jarang sekali beli. Asal je nampak baju comel sikit mulalah memborong sakan suami isteri..hehe. Tapi selalu beli yang murah murah je. Aku dan suami tak kisah pun baju tu RM2 asalkan comel. Dan kepantangan kami memakaikan anak anak baju yang dah agak lusuh. Sebab tu bila basuh baju anak anak aku jarang sekali masukkan dalam mesin basuh. Aku dan suami akan cuba basuh guna tangan. Sebab bila guna mesin basuh baju anak anak cepat rosak dan lusuh. Alaaa sayangnya tengok walaupun baju tu berharga RM2 tau.



Sebenarnya hari ni nak share tiga beradik ni shopping baju raya hari tu. Orang lain shopping sehari je dah lengkap semuanya. Tapi aku dan suami shopping dua hari untuk baju dan kasut raya anak anak je. Dugaan betul shopping time time puasa ni. Macam macam yang terjadi. Bukan senang shopping bawa anak anak sekali. Tapi biasalah suami aku, nak juga bawa anak anak sekali. Nak bagi anak anak dia pilih baju dan kasut sendiri.

Ya Allah punyalah mencabar bawa anak anak shopping. Bayangkan sorang lari sana sorang lagi lari entah ke mana mana. Memang huru hara jugalah aku dengan suami mengejar anak satu satu. Alaaaa biasalah budak budak bukan dia peduli kita nak shopping. Yang diorang tau nak main kejar sana sini. So aku dan suami biarkan je dua dua berlari sana sini tapi masih tetap dalam pengawasan rapi suami. Nanti kalau dah penat sangat senyaplah dua dua.



Sebelum shopping. Kami singgah kat tempat wajib anak anak. Tak sah kalau tak singgah sini. Pernah sekali tak singgah. Bila nak balik tu tiba tiba anak sulung cakap

"Nak main car dulu baru balik.."

Dahlah masa tu tengah kelam kabut nak balik sebab suami dah bayar parking. Anak pula buat perangai tak nak balik. Aku dan suami malas nak layan dan terus saja balik. Keesokkan harinya kat sekolah anak sulung tiba tiba demam. Alahai aku dan suami terus rasa bersalah. Kesianlah.. So sekarang ni kalau keluar wajib bagi budak budak ni main kat sini walaupun tak lama. Janji dapat main.









Dah puas bermain dan berkejaran sana sini dua dua terus dahaga dan kelaparan. Anak sulung ajak masuk KFC. Amboi amboi..Mummy Daddy puasalah anak!

Suami beli rotiboy. Terus dua dua makan senyap senyap sambil duduk dalam troli..hehehe.



Anak bongsu dah tertidur. Dua beradik tu pula tengah layan rotiboy. Bolehlah Mummy shopping dengan aman..hehehe.


Tapi geramlah. Setiap kali aku berkenan baju tu mesti takde saiz. Begitu juga dengan saiz kasut. Stress betul shopping kat Alamanda ni. Polo sekarang ni tengah sale gila gila sehingga 70%. Tapi anak anak takde saiz. Husband ajak pergi kat tempat lain pula. Tapi aku makin tak larat nak jalan. Penat sangat. Tapi aku sempatlah juga beli 2 pasang baju anak anak. Tak sempat cari kasut je lagi. Susah betul nak cari saiz kasut anak anak :'(



Banyak lagi tak beli. Dah penat sangat ni. Terus beli makanan siap siap untuk berbuka dan terus balik. Suami ajak shopping esok kat Ioi mall putrajaya pula. Tapi anak anak tetap kami bawa walaupun huru hara dibuatnya..hehehe. Tempat shopping seterusnya nanti Mummy update lagi ye. Terima kasih semua sudi baca dan singgah sini..


Babai dan jumpa lagi..


Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...