Thursday, 5 May 2016

Aku dan Contact Lens

Assalamualaikum.


Dah lama tak pakai contact lens warna warni pergi kerja. Sejak mengandung anak kedua dan ketiga hari tu aku lagi suka pakai spek mata atau pakai contact lens biasa je tanpa warna. Aku sebenarnya rabun. Rabun jauh. Stress gila bila power mata aku semakin naik. Benci. Tak suka. Umur baru 35 tahun. Tapi mata dah kabur kabur..sob..sob T_______T.

Pakai contact lens ni bukan senang tau leceh sebenarnya. Kalau tak sesuai dengan mata siaplah mata akan jadi kemerah merahan. Nak pakai spek mata malas sebab nak pakai shawl. Kalau pakai spek mata nampak tak gojes dan kelihatan macam orang tua gitu.  Tapi kadang kadang kalau terpaksa aku pakai jugalah. Gojes tak gojes lantaklah :p




Hari tu contact lens dah nak expired. Contact lens yang aku pakai hanya boleh bertahan sebulan. Kalau pakai lebih dari sebulan mata akan gatal dan kemerah merahan seperti orang sakit mata okay. Dua hari lagi contact lens dah nak expired. Ajak suami laju laju ke Alamanda. Niat dihati nak ambil jenis biasa je tapi suami tiba tiba ikut suka hati dia je pilih yang berwarna. Kononnya barulah mata nampak seksi. Amboiiiiiiiiii suami aku!. Atas permintaan suami tercinta aku haruslah tunaikan asalkan suami belanja contact lens baru..huhuhu.




Sejak hari tu macam macam warna contact lens aku cuba. Termasuklah yang bersaiz besar dan normal. Ada yang sesuai dengan mata aku dan ada juga yang langsung tak sesuai. Takut tengok warna mata sendiri jadi lain macam..hahaha! Dengan mata sendiri pun takut sabar jelah.

Baru baru ini suami belanja contact lens baru iaitu lofalens. Terharu okay bila suami senyap senyap beli lofalens untuk isteri kesayangan..hehehe. Jujurnya aku tak pernah try lagi lofalens ni. Selalu pakai FreshLook dengan FreshKon je. Jenama lain pun pernah try juga. Tapi aku lebih suka pakai freshLook dengan FreshKon sebab sesuai dengan mata aku. Setakat ini lofalens okaylah cuma saiz dia saiz normal je yang ada. Kalau ada saiz besar kan best. Suka pakai saiz besar sebenarnya sebab mata nampak bolat, bersinar dan seksi..heh! (Maaf terlebih belanja gambar sedang berselfie dengan contact lens. Sila jangan menyampah ye kesayanganssss!)




Read More

Wednesday, 4 May 2016

Wordless Wednesday 36 : Tiga Beradik Kesayangan.



Read More

Thursday, 28 April 2016

Tiga Beradik Layan Aiskrim.

Assalamualaikum.


Dulu sebelum kenal suami, aku tak berapa suka sangat makan aiskrim. Bukanlah langsung tak makan. Makan jugalah tapi tak sekerap sekarang ni..hehe. Suami aku pula Ya Allah mula mula kenal dia takutnya tengok. Hari hari makan aiskrim. Siang malam aiskrim. Sampai aku terfikir nak reject je mamat hantu aiskrim tu..hahahaha. Tapi sebab sayang sangat kat dia aku sanggup bertahan dan akhirnya aku sendiri jadi hantu aiskrim! Malah mengalahkan suami aku..hahaha.

Keadaan cuaca sekarang ni panas yang melampau. Nak bawa anak anak ke taman permainan pun tak sanggup. Panas dia lain macam. Memang kena sentiasa minum air kosong banyak banyak. Lepastu kena rajin sapu lotion satu badan. Bukan aku dan anak anak je kena pakai lotion tapi dengan suami sekali wajib pakai tau. Suami aku malu malu nak pakai lotion kononnya tak sesuai. Tapi sebab isteri kesayangan dah membebel 24 jam kulit kering, tak cantik, dan tak sehalus kulit isteri terpaksalah suami rajinkan diri sapu lotion demi isteri tersayang..hehehehe. Dan paling penting sekali kami anak beranak wajib minum air kosong sebanyak mungkin.




Sebelum ini hanya aku dan suami sahaja yang akan makan aiskrim. Dengan anak anak aku agak kedekut sikit nak bagi. Anak anak bukanlah tak pernah makan aiskrim, pernah makan cuma jarang sangatlah bagi diorang makan. Bukan apa risau anak anak demam dan selsema. Anak anak aku jenis sensitif. Terutama sekali Daniael Mieqael. Mudah sangat selsema. Kalau makan sejuk sejuk lagilah cepat selsema. Stress tengok.

Tapi bila sekali sekala dapat makan aiskrim ni anak anak aku sangatlah gembira. Gembira yang amat. Macam tak pernah makan aiskrim pun ada..alahai kesianlah T__________T







Sebenarnya aiskrim ni banyak khasiat dia tau. Kalau anak batuk atau sakit tekak elok sangat bagi makan aiskrim. InsyaAllah batuk dan sakit tekak tadi cepat sembuh.  Tak percaya wajib try..hehehe. Okay kesayangan semua babai..






Read More

Wednesday, 27 April 2016

Wordless Wednesday 35 : Kesayangan Dunia Akhirat.

Kesayangan Dunia Akhirat (Amak & Inah / Daddy & Mummy)



Read More

Friday, 22 April 2016

Aktiviti Hari Rabu.

Assalamualaikum...

Hari ini nak share pasal aktiviti aktiviti best kat Little Caliphs iaitu aktiviti art dan craft. Aktiviti ini dibuat pada hari rabu sahaja. Teringat masa Daniael Mieqael kat Smart Reader setiap hari jumaat pasti akan bawa balik hasil tangannya. Daniael Mieqael dengan bangga bercerita dari A sampai Z tentang hasil tangan dia pada hari itu. Aku dan suami pula sentiasa puji hasil tangan dia. Pujian itu buat Daniael Mieqael gembira tak terkata. Serius comel sangat. Sampai sekarang aku masih simpan semua hasil tangan Daniael Mieqael dengan baik. Nantilah kalau ada masa nak ambil gambar satu satu dan cerita kat blog ni..hehehe. 

Sekarang ni nak cerita pasal hasil tangan Daniael Mieqael kat Little Caliphs pula. Teacher Daniael Mieqael memang jenis rajin ambil gambar setiap aktiviti yang dilakukan pada hari rabu. Dan setiap hari rabu aku dan suami pasti akan tertunggu tunggu teacher hantar gambar..hahahaha. Tapi sayangnya hasil tangan Daniael Mieqael tak boleh bawa balik. Tunggu hujung tahun baru dapat semuanya. So dalam gambar jelah boleh tengok. Kualiti gambar tak berapa okay. Tapi kami tetap berpuasa hati sebab boleh tengok perkembangan anak anak kat sekolah. Terima kasih teacher Ain! 

Ini gambar pertama Daniael Mieqael buat aktiviti art dan craft. Kesian masa ni masih berpakaian baju biasa saja datang ke sekolah. Aktiviti ini sebenarnya adalah aktiviti paling Daniael Mieqael suka. Bila dia suka dia akan buat betul betul dan penuh kusyukkk. 

Minggu pertama masuk sekolah baru Daniael Mieqael dah jumpa ramai kawan baru. Paling best Daniael Mieqael terjumpa kawan lama masa kat Smart Reader. Alahai patutlah anak aku gembira lain macam je masuk sekolah baru ni. Rupanya ada kawan lama. Comel je.

Hasil tangan pelajar 5 tahun. Haaaa nampak tak comel kannm!

Minggu kedua. Daniael Mieqael masih berpakaian baju biasa.  Tapi tetap bersemangat datang ke sekolah sebab seronok jumpa kawan kawan baru katanya..hehehe.

Amboi kiri kanan perempuan. Bahaya betul. Korang tau tak masa perjumpaan ibu bapa dan guru hari tu, teacher Daniael Mieqael cakap Abang ramai peminat. Semua sibuk nak berkawan dengan dia terutama budak budak perempuan. Omaigod terkejut Mummy Daddy dengar..hahahaha. Kecik kecik dah ada peminat tetiba si Daddy bangga dengan anak..hahaha

Yeayyyy hasil tangan Abang. Comel kan!

Haaaa inilah kawan Daniael Mieqael masa kat Smart Reader tahun lepas. Nama dia Dina. Tak sangka jumpa kat sekolah baru. Daniael Mieqael selalu bercerita pasal Dina ni. Mula mula aku dan suami tak kenal. Tapi bila tengok gambar ni barulah kami kenal. Kat Smart reader Dina tak pakai tudung. Kat Little Caliph wajib pakai tudung itu yang tak berapa nak kenal tu. Baik budak ni. Selalu tolong Daniael Mieqael buat kerja sekolah. Comel je.

Yang ni pula kawan kawan baru Daniael Mieqael. Kira genglah ni. Setiap kali jumpa pasti huru hara kelas Pelajar 5 tahun..hehehe.


Terkejut tengok gambar ni. Anak aku paling bersemangat..hahahaha!

Minggu ketiga. Masa ni Daniael Mieqael dah dapat baju sekolah baru.  Alahai kusyuknya anak mami buat kerja.

Sejak hari pertama masuk sekolah ni Daniael Mieqael lebih selesa duduk dekat dengan Dina. Iyelah kawan lama dia kan. Setahun kat smart reader. Satu kelas pula tu. Takpelah kalau tetiba bercinta pun, mami ok je..heheehe.


Daniael Mieqael paling bersemangat gitu. Kalau boleh nak siapkan cepat cepat. Sebab teacher selalu bagi hadiah siapa yang buat cepat, kemas dan cantik. Selalu teacher akan bagi biskut atau gula gula. Haaaa semangatlah sikit budak budak ni buat kerja. Chaiyok chaiyokk Abang!..heh




Alahai comelnyaaa kereta Abang! 


Comelnyalah semua. Sentiasa ceria dan semangat!. Okay kesayangan semua. Selamat berhujung minggu. Babai dan jumpa lagi..muahh!





Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...