Monday, 18 July 2016

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin

Assalamualaikum.

Tetiba rindu pula nak update blog kesayangan aku ni. Lama tak membebel kat sini..hehehe. Kesayangan semua apa khabar? Raya korang macam mana? Mesti meriah dan best kan! Aku sebenarnya baru start bekerja hari ini. Kerja atas meja jangan tanya. Memang berlambak lambak. Almaklumlah cuti dua minggu. Banyak benda nak kena buat dan banyak kerja yang perlu aku siapkan dengan segera. Takpe buat perlahan lahan. Buat kerja ni tak boleh stress stress nanti semuanya serba tak kena. Baik buat perlahan lahan asalkan happy. Bila happy hasil kerja kita akan lebih teratur dan sempurna..insyaAllah.

Raya tahun ini aku ambil cuti selama dua minggu. Sepanjang dua minggu di kampung (Sabah) banyak benda yang membahagiakan aku. Raya tahun ini sangat sangat bermakna dan menggembirakan. Tak sabar pula nak share dalam blog ni. Tapi aku ni mula mula je semangat dan beria ia nak update blog pasar raya kononnya last last tak update pun. Cerita raya tahun lepas pun aku langsung tak update..ish ish..sabar jelah.

Banyak cerita aku nak share dalam blog ni. Terlalu banyak sampai tak tahu nak mulakan dari mana..hahaha. InsyaAllah kalau ada masa aku cuba update Kisah Hari Raya Kami tahun ini. Kat bawah ni tiba tiba nak imbas kembali gambar kenangan Hari Raya Aidilfitri kami Tahun 2011 - 2016. Alhamdulillah setiap tahun rezeki kami suami isteri bertambah tambah..hehehe.

Raya Aidilfitri 2011. Tema hitam putih. 
Tahun pertama beraya dengan anak sulung.

Raya Aidilfitri 2012. Tema Pink
Raya tahun ini kami sebenarnya dah bertiga. 
Aku masih tak berhijab waktu ni dan sedang berbadan dua.

Raya Aidilfitri 2013. Tema hijau.
Raya paling sedih sebab beraya tanpa suami tercinta. Nasib baik adik beradik ada dapatlah beraya dengan riang ria walaupun dalam hati menangis sedih mengenangkan nasib suami tercinta beraya tanpa kami di negara orang. 6 bulan terpisah dengan suami. Setiap masa wajah suami terbayang bayang. Hampir setiap hari aku menangis sampai kurus kering dibuatnya T____T

Hanya Anak anak je jadi teman dan pengubat rindu aku waktu itu..


Raya Aidilfitri 2014. Tema Biru Petronas
Alhamdulillah kami beraya berlima pula tahun ini. 
Masa ni aku masih lagi dalam pantang dan nampak gemuk..huhuhuh

Raya Aidilfitri 2015. Tema Peach + Oren.
Alhamdulillah tahun ini kami masih berpeluang beraya bersama. 

Teringin nak tambah baby lagi. Kami teringin sangat nak ada baby girl. 
Tapi rezeki belum memihak pada kami. InsyaALLAH rezeki itu pasti ada..Aminn

Raya Aidilfitri 2015. Tema Kuning.

Raya Aidilfitri 2016. Tema Royal Blue + Kuning
Tahun paling mencabar. Hampir hampir saja kami tak dapat beraya bersama. 
Syukur Alhamdulillah masih berpeluang dan dapat beraya bersama. 

Harap masih belum terlambat untuk aku ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin buat sesiapa saja yang mengenali diri ini..chewahh..hehehe. Apa apa pun kosong kosong ye :')


Read More

Wednesday, 29 June 2016

Baju Raya dan Kuih Raya Dari Mama Papa

Assalamualaikum.


Alhamdulillah rezeki anak anak masih merasa pemberian Mama Papa sempena hari raya. Setiap tahun bila tibanya hari raya Mama Papa tak pernah lupa belikan baju raya untuk cucu cucu kesayangan. Walaupun cucu semakin ramai Mama Papa tetap bershopping dengan riang ria demi cucu cucu kesayangan..hehehe. Bukan baju raya je tapi kuih raya pun kami akan dapat sekali malah duit raya anak anak pun mertua dah siap bagi awal awal. Terharu rasa.

Geram tengok baju raya anak anak mertua belikan semuanya comel comel. Dan paling aku suka, aku dan mertua sehati sejiwa suka beli baju  kembar kembar..hehehe. Seperti biasa mak mertua aku paling suka shopping baju kat mothercare. Baju baju kat mothercare faham faham jelah harga dia, mahal. Tapi itulah tempat kegemaran mak mertua aku shopping baju cucu cucu kesayangan. Bersyukur sangat mertua jenis tak kedekut dan tak pernah berkira asalkan semua cucu kesayangan dapat bergaya dan beraya dengan riang ria..hehehe. Terima kasih untuk Mama Papa, Semoga Allah panjangkan usia kedua duanya dan sentiasa diberikan kesihatan yang baik..Aminnn.

Comelnya baju ni kembar tiga..hehehe



Haaaaa siap dapat mainan lagi. Seronoklah anak anak aku. 
Baju ni mertua aku beli kat Parkson. Walaupun baju ni bukan kembar tiga aku tetap suka sebab comel. sukalah!




Terliur tengok kuih raya ni. Sedapnyalah!


Dalam banyak banyak kuih raya aku sebenarnya paling suka yang ini!!!
Setiap kali makan memang tak stop..hahaha. 

Sambal hantu. Sambal ni memang pedas yang amat. Takut nak makan..huhuhuh. 
Tapi ini adalah kegemaran suamiku. Setiap kali balik sabah wajib bawah balik :)

Masa zaman bercinta inilah coklat yang akan suami bagi setiap kali berkesempatan dating berdua. Tak sangka mertua pun suka..hehehe

Kurma! Ya Allah kat rumah aku dah berlambak lambak kurma. 
Haaaa mak mertua aku tambah lagi.. Alhamdulillah rezeki :)

Ishh ishh yang ni pun nak letak dalam blog ke? Ofkozlah letak sebab aku sesungguhnya sangat berbangga dengan pemberian mertuaku :')


Walaupun setiap tahun aku wajib balik kampung (Sabah) untuk beraya bersama keluarga, mertua aku tak pernah berkecil hati malah mendoakan perjalanan kami sekeluarga selamat pergi dan balik. Bersyukur sangat dikurniakan mertua yang memahami dan faham keadaan aku yang jarang sekali balik Sabah. Hari raya aidilfitri mertua selalunya akan balik kelantan. 

Untuk lebih adil setiap kali hari raya haji aku akan beraya di rumah mertua. Hari raya haji aku memang tak pernah balik sabah. Rumah mertualah tempat kami berkumpul ramai ramai. Mertua pernah ajak balik kelantan tapi keadaan selalu tak mengizinkan. Sebab suami selalu outstation. InsyaAllah kalau ada rezeki tahun ini kami beraya di kelantan sempena hari raya korban nanti. Sebab suami aku kata hari raya korban paling meriah di kelantan. Wahh macam teruja pula dengar. InsyaAllah kalau takde masalah bolehlah kami beraya di kelantan pula. Babai semua :')






Read More

Tuesday, 28 June 2016

Suami Ke Australia

Assalamualaikum.



Aku hampir hampir saja pitam bila suami kata nak outstation sebulan. Aku terus malas nak bercakap dengan suami. Aku taulah kerja itu penting, tapi agak agaklah kenapa kena pergi time raya. Kenapa tak pergi sebelum atau selepas raya je. Bos suami aku ni ada otak ke takda otak. Geram aku!

Aku tak tau nak salahkan suami aku atau bos dia. Yang pasti aku betul betul rasa sedih dan kecewa kalau suami terpaksa pergi sebulan. Bayangkan semua persiapan balik kampung kami dah buat. Tiket, baju raya, kuih raya semuanya dah beli. Senang senang je kata nak cancel dan terpaksa beraya kat KL saja. Gilaaaa apa nak beraya kat KL ni. Mama Papa (mertua) pun balik kelantan. Nak aku jadi orang gila ke apa ni haaa! Ya Allah kesiannya kami anak beranak.

Cukuplah sebelum ni aku dan anak anak beraya tanpa suami kesayangan. Boleh meroyan tau tak perasaan dia. Sedih! Aku memang tak boleh bayangkan kalau suami betul betul terima tawaran itu. Memang aku akan merajuk habis habisan. Aku kalau dah merajuk memang tak kan duduk lama kat Putrajaya ni. Kalau dah marah sangat dengan anak anak sekali aku angkut bawa balik sabah dan tak nak dah balik KL. Haaaa jangan main main. Aku paling tak suka bila semuanya dah atur awal awal, cuti pun dah minta awal awal tetiba jadi macam ni memang siaplah. Padahal cuti suami aku bos dia dah luluskan pun. Kenapa tiba tiba nak cancel pula? Ya Allah sakitnya hati aku..

Ramai lagi staff lain boleh pergi. Kenapa balik balik suami aku yang kena pergi. Aku taulah suami anak buah kesayangan bos. Tapi agak agaklah suami aku ada keluarga. Ada anak bini yang nak juga merasa beraya bersama. Kenapa tak rancang awal awal. Kalau nak hantar suami aku berbulan bulan pun takpe aku tak kisah tapi tolonglah jangan hantar suami aku time raya. Aku tak boleh terima dan aku takkan setuju kali ini! 

Tiga bulan sebelum raya aku dan suami dah seronok shopping sana sini untuk balik kampung. Aku bukannya balik kampung setiap bulan pun. Aku bukannya balik hari hari macam orang lain pun. Aku balik kampung setahun sekali je. Tak kesian ke tengok aku ni yang setahun sekali je boleh jumpa keluarga. Tak kesian ke tengok aku yang setahun sekali je dapat merasa masakan mak aku. Tak kesian ke tengok aku ni yang setahun sekali je dapat bergurau senda dengan adik beradik aku. Tak kesian ke sayang??? 

Suami cuba pujuk pujuk pun aku tak nak dengar. Langsung tak nak cakap dengan suami. Hanya airmata yang berbicara waktu itu. Aku tau suami rasa bersalah. Aku tahu arahan bos itu penting. Ada aku kisah! Suami pantang tengok aku menangis. Cepat cepat dia akan pujuk. Tapi aku memang susah nak di pujuk dah. Hati aku betul betul hancur kalau tak dapat balik Sabah tahun ni. 

Tiba tiba suami dapat kekuatan yang entah datang dari mana. Jam jam tu juga suami call bos dia dan kata tak nak pergi Australia. Mula mula bos bising jugalah. Tapi suami lebih tegas kali ini. Aku yang duduk bersebelahan dengan suami hanya diam seribu bahasa. Berdebar debar juga sebenarnya. Takut dengar keputusan bos tetap sama. Lama jugalah suami bercakap dengan bos. Semua alasan suami aku bos tak nak dengar. Ya Allah..habislah aku kali ni. Memang tak berayalah kami tahun ini. Suami tak habis bercakap dengan bos aku dah fikir macam macam dan menangis semahu mahunya. Rasa nak pengsan pun ada. Tiba tiba suami matikan fon tanda perbualan mereka dah selesai. 

Suami bangun dan berjalan ke hulu ke hilir seolah olah sedang berfikir sesuatu. Aku tak berani bertanya apa keputusan bos dia. Tak sampai 5 minit tiba tiba telefon suami berbunyi. Suami laju je angkat dan sedang bercakap dengan seseorang. Dari butir butir percakapan dua dua ada kaitan pasal Australia. Ya Allah berdebarnya aku. 2 minit kemudian suami matikan fon. Perbualan selesai. 

Suami pandang aku. Aku pandang suami. Tiba tiba saling berpandangan pula ishh orang tengah sakit hati ni suami nak pandang pandang pula. Suami perlahan lahan cium pipiku dan berbisik perlahan lahan 

"KITA BALIK KAMPUNG SAMA SAMA SAYANG.."

Aku yang mendengar kata kata itu laju je peluk cium suami. Menangis nangis aku peluk suami. Syukur Alhamdulillah dapat jugalah kami balik kampung tahun ini dan beraya bersama insan insan kesayanganku. Ya Allah Ya Tuhan ku terima kasih atas segalanya. 


Sabtu baru baru ini suami dah pergi Outstation. Nasib baik seminggu lebih je kat Australia. Tak sabar tunggu suami balik. Kerja baik baik sayangku. Mami dan anak anak terlalu rindukan sayang. Mami tak nak apa apa tau kat sana. Cukuplah sayang balik dengan selamat dan kita dapat beraya bersama sama. I love you sayangku..



Read More

Monday, 27 June 2016

Tiga Beradik Potong Rambut Sebelum Hari Raya

Assalamualaikum.

Selepas shopping baju raya anak anak kat Sogo hari tu aku terus ajak suami potong rambut anak anak. Rimas sangat dah aku tengok rambut anak anak aku panjang. Rasa macam nak potong je sendiri. Kalau anak aku perempuan takpelah panjang pun. Lagi panjang lagilah aku sukaaa..hehehe. Tapi anak aku ni tiga tiga boboy rimas tengok. Suami pun sama. Rambut panjang sikit cepat cepat potong sebelum aku membebel panjang :p

Seperti biasa kami akan ke kedai gunting rambut yang berdekatan dengan rumah kami. Lagi pun anak anak aku dah biasa potong rambut di sini. Harga pun murah. Harga Kanak kanak RM5 dan harga untuk dewasa Rm10 saja. Murah kan. Lepastu tukang potong rambut ni memang pakar pakar belaka. Cakaplah fesyen apa pun diorang pasti boleh buat. Pandai ambil hati budak budak pula tu itu yang suka potong kat sini. Selalunya kalau nak potong rambut anak anak aku ni kami suruh abang tu potong pendek je terus. Sebab rambut anak anak aku ni jenis cepat panjang. Tak sampai tiga minggu potong rambut dah kembali merimaskan aku T___T"

Rayyan Ashraff orang pertama potong rambut. Makin besar makin berani dah anak bongsu aku ni. Sebelum ni kalau nak potong rambut dia suami kena pegang atau duduk sekali dengan dia. Tapi sekarang tak perlu dah. Dia akan duduk sendiri dan senyappp je. Goodboy anak mami ni!





Setiap arahan tukang gunting rambut ni Rayyan Ashraff ikut je. Abang tu suruh tunduk dia pun tunduk, abang suruh pusing kanan kiri pun dia ikut je tanpa bantahan. Comel sangat..hehe.


Sesekali dia akan tengok cermin. Alahai hensem dah anak mami..



Ya Allah.. goodboynya awak sayang!





Yeayyy dah siap! kecil kecil rambut dah terpacak tinggi..hehehe
 Hensem kan.. :')


Giliran Dannish Riffqie pula. Anak anak aku semua dah biasa potong rambut. 
Setiap kali nak potong rambut memang tiada masalah. 
Semuanya akan berjalan dengan baik tanpa ada drama air mata dah..alhamdulillah.


Hensemnya anak korea mami ni :')

Giliran Daniael Mieqael pula. Masa ni Daniael Mieqael tengah mengantuk dan tak nak potong rambut. Tapi mami tetap paksa juga potong. Nak tak nak anak kesayangan terpaksa pasrah 



Tukang gunting tu perlahan lahan potong rambut dia. 
Tiba tiba Daniael Mieqael tersenyum senyum kegelian..hehehe


Sepanjang sesi potong rambut Daniael Mieqael ketawa ketawa tanpa henti. 
Ketawalah puas puas anak asalkan rambut awak dah pendek..hehehe

Daniael Mieqael dan Rayyan Ashraff

Dannish Riffqie dan Daniael Mieqael


Puas hati betul tengok rambut anak anak dah pendek macam ni. Barulah nampak hensem dan comel! 
Tinggal seminggu lebih je lagi kita semua nak sambut raya. Ya ALLAH aku betul betul tak sabar dah nak balik kampung. Mudah mudahan perjalanan kami sekeluarga dipermudahkan..Aminnn. 



Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...