Thursday, 27 November 2014

Perangai Berubah

Salam..


Hari ini perangai Dannish Riffqie pelik sikit. Tak macam hari hari biasa. Sebelum ni kan dia demam. Sejak dia demam hari tu perangai dia dah lain. Sekarang Alhamdulillah dia dah sihat sepenuhnya. Tapi perangai dia tiba tiba berubah. Aku pula yang risau. Sebelum ni kalau bab makan dia okay je. Semua pun dia telan. Senang cerita tak cerewetlah pasal makanan. Dah dua hari anak aku ni tak nak makan. Paksa macam mana pun dia tak nak. Dia nak susu je sepanjang masa. Tadi masa aku susukan baby dalam pukul 8 malam, dia datang bawa botol susu dia..


"Mummy, adik nak susu.."

"Kejap sayang Mummy susukan baby.."

Dia senyap seketika. Sambil baring baring layan perasaan. Seminit kemudian dia bersuara lagi..

"Mummy, adik nak susu.."

"Sabarlah sayang, baby tengah Minum susu.."

"Mummy, adik nak susu! Adik nak susu!!"

Adoi anak aku dah mula buat perangai. Nak tak nak aku terpaksa berhenti kejap susukan baby dan laju laju buat susu untuk Dannish Riffqie. Dah siap aku terus je bagi dia minum susu dan baring sebelah baby sementara tu aku sambung balik susukan baby. Tak sampai 3 minit dia tiba tiba bangun dan nak susu lagi..

"Mummy, adik nak susu lagi.."

"Susu adik dah habis ke? Cepatnya sayang minum susu?"

"Mummy, adik nak susu lagi!"

Lapar sangat kot anak aku ni. Kesian pula. Aku berlari dengan pantas dan laju laju buat susu lagi. Macam biasa aku baringkan dia sebelah baby. Tak sampai 5 minit Dannish Riffqie sekali lagi nak susu. Kali ni aku macam angin sikit. Balik balik pula nak susu. Padahal aku buat susu bukan separuh botol. Tapi aku buat susu tu penuh. Aku tengok perut dia dah lain macam. Risau pula tiba tiba muntah ke apa sebab banyak sangat minum susu. Kalau aku tak buat susu dia menangis pula. Kali ni aku layan jelah apa dia nak. Sekali lagi aku buat susu. Kali ni aku perhatikan dia sambil susukan baby. Ya Allah susu ketiga habis! Biar betul anak aku ni. Tapi kali ni dia tak bangun dah minta susu. Sambil sambil peluk bantal dan akhirnya Dannish Riffqie dah tertidur. Alahai kesiannya anak aku..

Dah dua hari Dannish Riffqie macam ni. Setiap kali minta susu mesti kena buat 2-3 kali baru dia puas hati. Haih susah hati sangat bila dia makin kurang makan sekarang ni. Nasib baiklah dia nak susu. Kalau langsung tak nak apa apa lagilah aku susah hati tahap menangis nangis lagi T_____T"



Read More

Wednesday, 26 November 2014

Aku tak boleh tidur!

Assalamualaikum..


Jumaat minggu lepas Husband baru balik dari Sarawak. Kepulangan Daddy sudah pasti buat anak anak tersayang gembira dan seronok. Bila husband ada ni senanglah sikit aku bergerak sana sini dan ada ruang untuk aku berehat sementara husband pula jaga anak anak. Sejak anak anak demam, badan aku dah mula lemah seolah olah tak cukup tenaga, rasa nak demam pun ada. Mungkin sebab tak cukup tidur dan rehat. Sekarang jam 1.30 pagi. Aku masih berjaga dan belum tidur. Husband dan anak-anak dah lama bermimpi. Entah kenapa aku susah betul nak tidur malam sekarang ni. Padahal aku mengantuk. Dah berkali-kali aku cuba pejam dan paksa mata ni dengan harapan dapat tidur. Tapi masih tak boleh. Dah bosan buat macam tu aku pun bangun dan menuju ke dapur. Masuk dapur aku terus tersenyum. Banyaknya biskut! Aku terlupa yang husband baru je beli masa balik kerja tadi. Tapi biskut ni untuk aku ke anak-anak? Hmmm.. takpe share share..hehehe.

Waktu macam ni bestnya dapat makan biskut sambil layan air milo panas. Haihh tiba-tiba lapar pula. Biskut hupsing husband beli sampai 5. Nampak sangat biskut tu untuk aku. Biskut hupsing ni memang sentiasa jadi pujaan hatiku. Sejak bujang lagi aku dan adik beradik memang suka makan biskut hupsing. Biskut lain tak berapa minat sangat dan husbandku terjangkit sama mula mengemari biskut hupsing ni..hehehe.

Dah makan dah kenyang aku pun terus masuk bilik kononnya nak tidurlah. Sebelum baring aku perhatikan husband dan anak anak satu persatu. Mula-mula aku perhatikan husband. Husband langsung tak perasan aku bangun dan tak tidur lagi. Kesian mesti husband aku penat sangat.  Selalunya setiap kali aku bangun husband pasti akan terjaga. Tapi kali ni tidak. Perlahan-lahan aku cium pipi dia dengan penuh kasih sayang. Itupun husband tak sedar juga. Kemudian aku beralih kepada anak-anak pula. Masing-masing tidur dengan gaya tersendiri. Rasa nak ketawa pun ada. Lena betul adik beradik ni tidur. Dua dua aku cium berkali kali. Alhamdulillah anak anak aku semakin sihat. Adik tiba-tiba bergerak. Nampak gelisah semacam. Patutlah pampers dah penuh rupanya. Aku pun tukar pampers adik. Begitu juga dengan abang. Bila dah tukar pampers adik tidur semula. Aku pun senang hati. Dah settle semua aku pun  baring atas katil dan baring sebelah baby. Anak bongsu kesayangan Mummy ni tidur lena sungguh. Tak pernah lagi berjaga malam. Bangun pun hanya untuk minum susu. Senang sangat jaga dia. Tak banyak ragam, nak tidurkan dia pun senang. Syukur sangat..


Sekarang pukul 1.50 pagi. Ya Allah aku tak tidur lagi. Kenapa susah sangat nak tidur ni. Aku dah mula membebel dalam hati. Mula geram dengan mata aku yang tak bertimbang rasa ni. Kalau aku tidur kan senang. Takdelah mata aku jadi mata panda geram je aku!


...



...



...


Tiba-tiba aku terdengar suara adik nak susu! Anak anak aku setiap malam memang akan bangun nak susu. Sebab tu pampers cepat je penuh. Aku cepat cepat bangun. Tapi sebelum aku bangun, husband dah bangun dan buat susu untuk adik. Akupun baring semula. Aku baru tersedar bila masa aku tertidur? Dah berapa lama aku tidur? Ahhh.. Malas nak fikir. Sambung tidur lagi bagus..Zzzzzzzzzz!!!



Read More

Tuesday, 25 November 2014

Karnival Upin Ipin

Salam



Seminggu sebelum karnival upin ipin ni berlangsung aku bukan main lagi bersungguh sungguh pujuk husband bawa kami anak beranak ke Karnival ni. Husband dah seribu kali kata "okay" tapi aku balik balik ulang benda yang sama setiap hari takut husband terlupa ataupun tak dapat balik sebab terpaksa bekerja. Nasib baiklah dapat husband jenis sabar layan isteri macam aku ni..hehehe

Serius aku teringin sangat nak bawa anak anak aku ke karnival upin ipin ni. Mana taknya setiap kali iklan upin ipin keluar anak aku dua orang tu dah mula terjerit jerit nak! nak! nak!!!. Mula mula aku tak faham dan malas nak layan. Biasalah anak anak aku ni cepat je terpengaruh dengan iklan. Apa saja jenis iklan yang terkeluar dalam TV semua pun nak. Kalau layan sampai esok pun tak habis..hehehe.

Kebetulan masa aku lipat kain depan TV, iklan pasal karnival upin ipin ni keluar. Masa tu anak anak aku dah tidur. Mak aii aku pula yang excited nak pergi. Patutlah anak anak aku terjerit jerit tengok iklan ni..hehehe. Tanpa bertangguh aku terus je sms husband. Husband macam biasa lajuuuuu je balas sms aku. Aku dah mula tersenyum senyum riang bila husband balas semuanya okay!

Jumaat malam husband baru balik dari Sarawak. Macam biasa aku akan masak sedap sedap, pakai cantik cantik, pakai wangi wangi. Tujuan sebenar bukan sebab nak menggoda ke apa, tapi itu memang cara aku sambut husband yang baru balik dari tempat kerja. Kesian husband aku penat penat balik kerja tengok isteri tak terurus lagi stress kot husband aku balik rumah. Kalau boleh biarlah dia senang hati sikit tengok isteri dia yang sentiasa cantik menawan..chewahh!. Okay dah dah banyak pula iklan..hehehe :p



Okay sambung cerita asal. Mula mula husband ajak sabtu petang ke karnival upin ipin tu tapi anak sulung aku tiba tiba je tak sihat. So rancangan A bertukar kepada rancangan B pula di mana hari ahad kami akan ke karnival tu. Itupun kalau anak betul betul dah sihat. Tapi sayang, hari ahad anak nampak tak okay lagi. Risau pula nak bawa keluar jalan-jalan. Tanya abang nak pergi Karnival upin ipin tak tengok ultraman. Abang laju je jawab "yes!" dan bangun cari kasut. Adik tak payahlah tanya. Abang ambil kasut dia pun antara orang yang paling sibuk cari kasut sambil membebel "kasut adik mana?". Selagi tak jumpa kasut tak berhentilah dia membebel..hehehe.

Hari ahad tu aku dah hilang mood sebenarnya nak pergi karnival upin ipin tu. Kesian Abang tak sihat. Ahad tu kami tetap keluar tapi bukan nak pergi karnival upin ipin tapi bawa Abang ke klinik. Sebab sebelum tu abang dah mula muntah muntah. Tak sanggup tengok anak terus terseksa macam tu. Dah jumpa doktor. Ambil ubat. Kami terus saja balik rumah. Sampai rumah abang dah menangis nangis nak tengok ultraman. Biasalah anak tak sihat meragamlah sikit. Husband laju je buka youtube dan pasang cerita ultraman. Abang ni kalau nangis lama sikit mulalah termuntah muntah. Sebab tu dalam segala hal kena cepat dan laju. Lambat sikit terpaksalah bersihkan muntah tu pula..adohai anak.


Abang sejak dah besar ni dah tak minat tengok upin ipin sebenarnya. Sekarang ni Abang asyik tengok katun ganas ganas pula. Contoh macam ultraman, superman, batman, spaiderman dan banyak lagilah. Aku pun sampai dah tak ingat nama nama hero yang abang selalu tengok kat TV tu. Kalau tanya Abang semua pun dia tahu. Sabar je aku.


Paling rajin layan upin ipin sekarang anak kedua aku. Asal je keluar cerita upin ipin goodboy je dia duduk senyap senyap depan TV. Gaya dia sama je macam abang dia dulu yang terlampau minat upin ipin. Kadang kadang sambil tengok upin ipin dia akan ulang ulang sebut "betul betul betul" comel je..

Aku rasa macam ada hikmah juga anak aku tak sihat dan tak dapat pergi karnival upin ipin. Bayangkan bila terbaca status kawan-kawan dalam facebook semuanya mengeluh dan tak puas hati. Malah ada yang menyesal tak sudah. Kalau aku jadi pergi mesti anak anak aku dah meragam tahap aku hilang sabar. Syukurlah kami anak beranak tak jadi pergi. Tak sanggup baca status kawan kawan aku meroyan pasal karnival upin ipin ni. Paling menyeramkan ramai yang kehilangan anak. Adoi tak sanggup aku. Biarlah anak anak aku tengok kat TV jelah. Sekurang kurangnya dunia kami anak beranak aman damai tanpa bersesak sesak dengan jammed, nak cari parking pun susah, bila sampai dewan picc bukan boleh tengok dekat dekat pun. Silap  hari bulan langsung tak nampak upin ipin keluar. Sia-sia je usaha dan tenaga ke sana. Kami anak beranak baring baring, golek golek depan tv lagi best dan menyeronokkan..hehehe :p





Read More

Monday, 24 November 2014

Anak Demam


Assalamualaikum..

Muhammad Daniael Mieqael

Anak demam. Dalam kepala aku tak fikir lain dah melainkan rasa nak cuti je esok. Sedih tengok anak demam macam ni. Khamis lepas aku dah bawa anak sulung aku ni ke klinik. Sebab dah seminggu batuk batuk. Tapi tak demam. Sabtu badan dah mula suam suam. Aku dah mula risau. Daniael Mieqael kalau dah mula demam akan muntah berterusan. Apa saja makanan dan minuman yang masuk dalam mulut dia akan keluar balik. Dah muntah muntah macam tu akan merengek pula. Kesian dan sedih tengok anak aku macam ni.

Sabtu waktu siang Abang okay je. Masih aktif macam biasa. Tapi bila waktu malam je mulalah suhu badan dia naik sampai 38 ke atas. Bila demam, batuk batuk pula memang susah nak tidur. Ada masa dia akan menangis dan muntah tiba tiba. Aku tak boleh tahan kalau anak menangis sakit, aku cepat je lemah dan menangis sekali. Mujurlah husband ada. Boleh bantu apa yang patut kalau Abang tiba tiba muntah merengek ke apa. Kalau husband takde Ya Allah susahnya hati aku nak handle anak satu satu. 

Pagi ni badan Abang panas lagi. Aku cepat-cepat bagi ubat dan lap seluruh badan dia dengan kain basah. Syukur sangat anak anak jenis senang makan ubat. Kalau tak mesti aku dah meroyan paksa anak makan ubat. Pegang badan Dannish Riffqie dah mula suam suam, ini mesti berjangkit dengan Abang dia. Aku cepat je lap badan adik sekali. Kalau boleh aku tak nak demam adik melarat pula. Sekarang dah pukul 3.45pagi. Aku masih tak boleh tidur sebab risaukan keadaan anak anak aku. Kadang kadang aku rasa bersalah bila anak sakit. Aku rasa macam aku dah mengabaikan mereka. Ya Allah kuatkanlah hati ini. Aku nak jadi ibu yang terbaik untuk anak anak aku. Sembuhkanlah anak anak aku dengan cepat ya Allah..Aminn


*Esok nak kerja ke tak... esok nak kerja ke tak... esok nak kerja ke tak.....blablablablablaaaa. Hati aku tak tenang selagi anak tak sihat. Sakit hati bila fikir esok dah kerja. Kalau anak masih tak sihat aku terpaksa ambil cuti lagi. Maafkanlah aku bos. Anak lagi penting dari segalanya. Bos yang baik adalah bos yang faham dan memahami situasi ibu ibu yang terpaksa bercuti demi menjaga anak anak kesayangan yang tak sihat. Tapi kalau bos yang tak faham dan susah nak faham situasi ibu ibu yang terpaksa bercuti untuk anak yang sedang sakit, aku rasa dia adalah bos paling bodoh di dunia!




Read More

Friday, 21 November 2014

Samsung Note 4



Tengah lipat kain depan TV. Tiba tiba iklan Samsung Note4 keluar. Aku terus terberhenti lipat kain. Tetiba terliur tengok note 4..kihkihkih dahsyat dahsyat.. 

"Alahai jatuh cinta tengok awak. Harap harap ada rezeki untuk dapatkan awak. InsyaAllah.."

Sambil lipat kain aku tersenyum senyum. Entah apa yang aku fikir. Sejak tengok iklan tadi aku terus jadi tak betul, sabar jelah. Anak anak dah lama tidur. Aku pula tak boleh tidur. Aku terus saja basuh dan lipat kain. Malam ni husband balik. Aku wajib masak sedap sedap dan pakai cantik cantik. Motif sebenar aku nak dapatkan Note4 ni..kahkahkah. Adoi kejam betul punya isteri macam aku ni. Husband penat penat cari rezeki aku pula suka suka hati je memboros sana sini T_____T.

Okay dah dah jangan berangan lagi nak dapat Note4. Aku kena lipat kain sepantas mungkin. Kejap lagi baby nak nenen. Kalau dah nenen memang susahlah nak lipat kain. Okay babai..


Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...