Monday, 22 December 2014

Baby Rayyan Ashraff 4 Bulan

Assalamualaikum..


Cepatnya masa berlalu, Rayyan Ashraff dah 4 bulan lebih. Tetap tak nak minum susu dalam botol. Kalau Mummy bagi pun main main je kerja dia sambil tersenyum senyum ketawa ketawa geram betul. 



Checkup 4 bulan hari tu berat Rayyan Ashraff naik sikit je. Susah dah naik banyak banyak sekarang ni sebab dia kurang dan susah sangat nak minum susu dalam botol. Haihh Mummy nak stress pun tak berguna. Tapi doktor cakap berat dia okay je. Masih tahap normal. Bila doktor cakap macam tu senang sikit hati Mummy. 

Berat Lahir : 2.3kg
Berat 1 Bulan : 3.7kg
Berat 2 Bulan : 4.9kg
Berat 3 Bulan : 5.8kg
Berat 4 Bulan : 6.3kg

Tapi hari hari Mummy tetap paksa dan dera dia malam malam minum susu guna botol. menangislah sekuat hati pun Mummy tetap paksa juga. Sebelum ni langsung tak minum. Tapi sekarang ni minum sikit sikitlah. Tapi tak sampai 1oz pun. Kesian Mummy penat penat pump kat ofis dia tak nak minum pun. Sedih Mummy..


Setiap kali Mummy paksa dia minum susu dalam botol mulalah menangis nangis macamlah Mummy rotan dia. Lepastu bila Mummy pujuk pujuk main main dengan dia langsung tak nak senyum dengan Mummy. Kononnya merajuklah tu. Tapiiiiiiiii bila Daddy dukung je bukan main seronok lagi dia. Mulut tak berhenti potpetpotpet sampai terkeluar keluar air liur mengadu itu ini kat daddy dia. Gigit pipi dua dua baru tahu!


Anak ketiga Mummy ni tak mustahil akan manja dengan Daddy juga. Abang abang dia pun sama asyik asyik Daddy je sekarang ni. Semua pun tak nak dengan Mummy, Mummy kan macam harimau kalau kat rumah. Daddy jelah yang paling baik sebab tu anak anak suka. Takpelah Mummy okay je :'). Bolehlah Mummy berehat sakan atas katil..hehehe




Read More

Sunday, 21 December 2014

Dating Berdua Saja!

Assalamualaikum..


Khamis lepas Husband ajak dating. Kononnya dating berdua jelah tanpa anak anak. Tapi lecehlah dating masa kerja ni. Macam terkejar kejar pula dating. Tak sempat pun tengok wayang. Geram aku!

Aku sebenarnya jeles kat suami sendiri. Gila kau tak jeles dia cuti 2 minggu sedangkan aku pula bermati matian kat ofis siapkan kerja yang tak pernah habis tu. Adoi jeles jeles jeles.. rasa macam nak minta cuti je tapi cuti aku tinggal sehari je kot. Sayangnya nak guna.

Sejak husband cuti 2 minggu ni, selalu je muncul dengan tiba tibanya depan ofis ajak dating. Kat rumah tak cakap awal awal. Selalu je bagi kejutan sampai aku tak sempat pun nak mekap cantik cantik. Lambat sikit boleh pula kena denda kiss dia. Haih macam macam perangai husband aku sejak makin tua ni. Nasib baiklah bukan perangai pelik pelik. Kalau sekadar nak kiss kiss tu aku okay je..hehehe


Tepat jam 12.30 tengahari husband dah sampai ofis. Aku punyalah kelam kabut turun. Mula mula husband ajak ke IOI City Mall lagi tapi aku yang tak nak. Kalau makan tengahari kat sana mesti semua restoran penuh. Dahlah boleh dating 2 jam je. Kang tak sempat makan pula. So kami pergi alamanda je lah. Tempat yang paling dekat dengan ofis. 

Sampai Alamanda kami terus menuju ke Restoran Johnnys sebab husband teringin nak makan steamboat. Aku pula dah lama tak makan steamboat. Seronok makan steamboat ni semuanya boleh campak campak je dalam tu lepastu makan sampai kenyang hehehe.   






Lepas makan ada setengah jam je lagi dating sebelum aku balik ofis. Tetiba aku baru teringat anak ketiga kami Rayyan Ashraff tak belikan baju lagi untuk aqiqah nanti. So kami terus je ke parkson cari baju anak tersayang.  

Untuk lebih adil dan sama, setiap kali aqiqah baju ketiga tiga anak kami wajib sama cuma lain sikitlah fesyen dia. Yang aku pegang ni adalah yang paling terbaru. Geram tengok terlampau comel!



Okay dah dapat saiz yang sesuai untuk baby Rayyan Ashraff. Tak sabar pula pakaikan dia baju ni. Kalaulah ada saiz besar untuk Abang abang dia aku sudah pasti beli. Tapi sayangnya saiz yang ada sampai umur setahun je. Aku suka tengok anak anak aku pakai baju sama dan sedondon nampak macam kembar pun ada comel je kalau orang tegur padahal tak kembar pun baju je yang sama..hehehe 

Okay kesayangan semua jumpa lagi. Selamat berhujung minggu. Babai...





Read More

Wednesday, 17 December 2014

Wordless Wednesday 23 : I Love You Daddy!



Doakan kami bahagia sepanjang hayat..Aminnnm





Read More

Sunday, 14 December 2014

OMG Terlajak Laris!


Semalam tunjuk lotion ni kat husband. Husband aku hampir hampir saja jadi orang gila ketawakan aku. Balik balik dia ulang ayat ni "Eeee muka je putih tangan hitam!" Sabar je aku masa tu. Geram punya pasal aku bukalah lotion ni lepas tu sapu kat muka dia biar dia senyap..hehehe.

"Haaaaa padan muka ketawa lah lagi.." (sambil buat muka pura pura marah)

Muka Husband aku masa tu terkejut dan dah lain macam, aku pula yang tak berhenti ketawakan dia sebab hampir separuh muka dia terkena lotion si terlajak laris puas hati aku! Kahkahkahkah..


10 saat kemudian...


"Ehh sayang wanginya lotion ni.." 

Aku diam dan buat buat tak dengar..hehehe

"Sayang, lotion tu wangilah Daddy suka.."

"Kalau sayang suka, sayang sajalah pakai. Mummy tak nak pakailah rasa nak buang je.."(merajuk sebenarnya..)

"Alaaa sayang ni merajuk pula.." (sambil cubit cubit pipi Mummy)

"Mestilah merajuk.."

"Alaaa Daddy gurau jelah yang.." (kali ni Daddy peluk pula sambil usap usap rambut Mummy)

"Kulit sayangkan dah putih kenapa nak pakai lotion ni lagi?"
Nanti kalau sayang putih sangat Daddy takut yang.."

"Takut kenapa pula?"

"Iyelah nanti sayang jadi hantu cina pula takutlah.."

Husband cakap macam tu aku dah ketawa tahap keluar air mata. Adoi macam macamlah husband aku ni...

Tapi kan bila pakai lotion ni Ya Allah wanginyaaaaa! Husband aku sampai tak tahan dibuatnya...Hahahahaha.

Sabar sabar masih pantang...hehehehehehehee





Read More

Friday, 12 December 2014

Beg Sekolah Anak

Assalamualaikum..



Hari ini aku nak cerita pasal betapa excitednya aku shopping beg sekolah anak..hehe. Haih sejak anak nak masuk sekolah ni aku rasa macam tak boleh duduk diam. Mesti google macam macam pasal keperluan sekolah anak anak. Maklumlah anak sulung aku tahun depan nak masuk sekolah dah. So keterujaan tu mestilah ada kan..hehehe. 




Dua hari lepas aku baru je shopping sakan pasal beg sekolah anak. Mula-mula nak beli satu je untuk anak sulung aku Daniael Mieqael. Tapi tetiba teringat pula kat anak kedua aku Dannish Riffqie. Kalau aku beli satu je mesti berebut rebut pula dua beradik tu nanti. So aku terus beli dua beg sekolah. Aku tengah sibuk sibuk pilih gambar yang paling comel aku terbayang bayang pula anak ketiga aku Rayyan Ashraff. Adoi bankraplah Mummy kalau macam ni T______T. Nasib baiklah setakat ni tiga orang je..hehehe

Geram tengok beg beg ni terlampau comel. Banyak lagi pilihan gambar lain sebenarnya tapi aku berkenan yang ini je. Lagi pun yang lain tu kurang manarik dan tak cantik. Aku terus beli tiga untuk ketiga tiga anak bujang aku tu. Orang pertama yang wajib pilih haruslah anak sulung aku Daniael Mieqael. Tapi Ya Allah anak sulung aku tu punyalah tamak! Semua pun dia nak. Kesian pula tengok Dannish Riffqie menangis nangis nak juga. Pujuk punya pujuk barulah Abang bagi beg satu lagi yang ada gambar cars. Yang dua lagi tu dia punya katanya. Okay takpe, Rayyan Ashraff  pun kecil lagi. Kalau Abang nak cop dua dua pun ambillah sayangku...






Selain beg sekolah aku beli buku untuk anak anak yang aku rasa Ya Allah comelnya! Anak anak aku pula jenis yang terlampau suka katun katun ni, haaa apa lagi aku borong sakanlah..hehehe.

Sejak anak nak masuk sekolah ni excited aku tu lain macam. Susah untuk aku gambarkan perasaan itu. Setiap hari berdebar debar membayangkan anak masuk sekolah. Ya Allah harap harap tahun depan semuanya akan baik baik saja..InsyaAllah.




Okay kesayangan semua babai..





Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...