Wednesday, 27 May 2015

Wordless Wednesday 26 : Kesayangan





Bila tengok gambar ni Ya Allah.. anak Mummy dah tiga rupanya!
Terima kasih Ya Allah untuk anugerah hebat ini..
Read More

Monday, 18 May 2015

Hadiah Sempena Hari Ibu 2015

Assalamualaikum.



Alhamdulillah.. Sesungguhnya rezeki itu datangnya dari Allah. Tahun ini sempena Hari Ibu, gelang idaman kalbu akhirnya menjadi milik Mummy. 

Wahai kesayangan semua, entry ini bukanlah bertujuan menunjuk nunjuk tapi sekadar berkongsi rasa gembira pada korang semua. Janganlah pula ada perasaan seperti ini...

"Ehh dia ni menunjuk nunjuk pulak!"

"Ehh dia ni berlagak nak mampus!" (Amboi kasarnya bahasa :p )

Tolong dan janganlah ada perasaan seperti itu ye kesayangan semua. 


Sebenarnya setiap kali lalu kedai Habib kat Alamanda mesti dan wajib masuk kedai Habib. Tak beli pun sebenarnya saja cuci mata. Dah lama pandang pandang dan jeling jeling gelang emas ini. Nampak cantik dan comel je. Tapi melihatkan harga dia yang sangatlah luar kemampuanku terpaksalah aku jeling jeling sahaja dari jauh.


Hasrat ingin memilikimu akhirnya menjadi kenyataan. Hadiah istimewa sempena hari ibu ini membuatkan aku rasa dihargai senantiasa.


Hilang segala penat berjaga siang malam menguruskan 3 hero hensem sorang sorang tanpa bantuan sesiapa, sedangkan insan tercinta sentiasa tiada disisi waktu itu kerana mencari rezeki untuk kami sekeluarga. Mungkin inilah rezeki atas segala pengorbananku. Bukan senang untuk melalui semua ini. Hanya mereka saja yang melaluinya betapa susah dan betapa mencabarnya uruskan anak sorang sorang. Walaupun penat aku tetap bahagia..

"Terima kasih atas segalanya sayang. Mahal Na Mahal kita!"





Read More

Thursday, 14 May 2015

Lawatan Ke Zoo Negara 2015

Assalamualaikum.


Waduh waduh lamanya tak update blog. Kemalasan telah melanda diriku..chewah tetiba..hehehe. Sebenarnya hari ni nak cerita pasal Zoo Negara. Khamis lepas (30.04.2015) Tadika Smart Reader Presint 15 Putrajaya telah menganjurkan satu lawatan sambil belajar ke Zoo Negara.  

Awal awal lagi aku dah pesan kat suami wajib ambil cuti. Iyelah suami aku kan selalu outstation nak cuti pun susah. Tapi kali ini sebulan awal aku dah pesan kat suami WAJIB cuti. Lagipun ini lawatan pertama Daniael Mieqael ke Zoo Negara. Rugi rasanya kalau tak join trip ni. Arahan diterima dan suami berjaya ambil cuti. Wahh bestnyaaaa anak anak pasti seronok!


Dannish Riffqie kami bawa sekali. Kecuali Rayyan Ashraff kami tinggalkan kat rumah Ummi. Dua beradik ni Ya Allah excitednya nak pergi Zoo. Tak sabar nak tengok segala binatang dalam Zoo ituuu. Melihat ketidaksabaran anak anak, aku dan suami sebenarnya lagi tak sabar-sabar..HAHAHA

Ini kali kedua aku dan suami datang ke Zoo Negara. Masa tu aku tengah mengandungkan anak pertama (Daniael Mieqael). Tetiba teringin nak masuk Zoo. Family dah mula risau. Orang tua tua cakap tak elok tengok benda yang pelik pelik masa mengandung. Tapi Alhamdulillah semuanya baik baik saja..syukur!

Seawal jam 7.10 pagi kami dah sampai sekolah. Sebab kami difahamkan semua pelajar wajib berada di sekolah 7.30 pagi untuk memudahkan para teacher mengambil kehadiran setiap pelajar yang ikut serta rombongan ke Zoo. Daniael Mieqael kami tinggalkan dengan teacher. Sementara itu kami pergi breakfast kedai mamak.


Ohh yaaa.. Daniael Mieqael sebenarnya baru je baik dari demam ni. Mula mula malas dah nak join pergi Zoo tapi anak teringin dan nak sangat pergi..maka kami turutkan saja.



Bas sampai 8.30 pagi. Setiap pelajar wajib naik bas. ibu bapa yang join trip ni perlulah naik kenderaan sendiri dan tidak dibenarkan sama sekali naik bas. Ini untuk memberi peluang kepada pelajar merasai pengalaman baru menaiki bas.

Yaaa! dan ini merupakan pengalaman pertama Daniael Mieqael naik bas. Anak naik bas aku pula yang berdebar debar. Risau sebak gembira semuanya ada. Semoga Daniael Mieqael berseronok dalam bas.

Budak senang hati pagi pagi dah mandi dah wangi wangi hantar Abang dia pergi school. 
Lepastu dapat layanan VIP mami daddy..sukalah dia!


Entry ini agak panjang tau, kalau boleh aku memang nak letak semua gambar dalam entry ni tapi penatnyalah nak edit bagai. Setakat ini gambar ini jelah yang aku sempat edit. Lepas baca entri ni korang pun akan rasa seolah olah melawat ke Zoo haaaaa bestkan..hehehehe. Okay jom layan gambar kat bawa ni..

Kami sampai 9.40 pagi. Agak lewat sedikit kerana jalan jammed. Sampai sahaja semua pelajar wajib beratur dan ikut kumpulan masing masing. Daniael Mieqael dalam pasukan rumah merah.

Amboi amboi anak aku dah tak sabar sabar nak masuk Zoo.
Nampak tak keterujaan anak aku tu siap berlari lari lagi..hehehe.

Semuanya makin tak terkawal. Teacher kat belakang tu siap terjerit jerit "tungguuuuuu" 
tapi semuanya tidak peduli dan terus berlari..hahahaha!

Sementara tunggu tiket masing masing, semua pelajar duduk mengikut kumpulan masing masing. 

Yes yesssss tiket dah dapat!!!!


Anak dengan bapak posing di situ. Paling penting masuk Zoo ni wajib bawa stroller sebab tak larat nak dukung Dannish Riffqie yang sangatlah berat itu. Haih nasib baiklah kami bawa stroller, senang sikit nak berjalan sambil melihat segala haiwan comel dalam zoo ini. Sepanjang perjalanan Dannish Riffqie mamang duduk je dalam stroller. Kalau tak bawa stroller confirm tangan Mummy Daddy patah dibuatnya..hahahahaha.

Haiwan pertama yang kami jumpa Zirafah! Daniael Mieqael dan kawan kawan punyalah teruja tengok Zirafah berleher panjang ituuu. Semuanya tiba tiba senyap seketika, mungkin masing masing kali pertama melihat Zirafah secara live..



Tapi tidak pada Dannish Riffqie. Anak kedua aku punyalah bising dan tak henti henti bercakap 

"Mami apa tuuuu?!"
"Mami besarnyaaaa!!"

Aku dan suami hanya tersenyum gembira sambil menjawab segala persoalan Dannish Riffqie tadi.

"Itu Zirafahlah sayang.."
(Dannish Riffqie angguk anggukkan kepala mungkin fahamlah kot)


Bukan anak anak je yang teruja tengok Zirafah. Mami pun teruja sama tau tak. 
Jelas tengok Zirafah  ni pagi pagi dah dating berdua..hehehe. 


Cuaca semakin panas. Tapi kami tetap meneruskan perjalanan dan tak sabar sabar melihat haiwan seterusnya..hehehehe








Nak sangat tengok harimau ni dekat dekat. 
Sekali mami dukung bagi dia tengok dekat dekat menjerit ketakutan pulak..sabar jelah..




Bila mami tanya haiwan apa tu? Dannish Riffqie senyap dan sekadar perhatikan je Unta tu tanpa banyak tanya. Unta ni Dannish Riffqie tak kenal sebenarnya sebab tu dia senyap je. Tapi kalau kenal mulut dia tak berhenti henti sebut nama haiwan tu tau. Geli hati je tengok dia ni..






Kami sempat melawat rumah Panda. Konon kononnya nak tengok Panda ni beraksilah dengan riang ria melompat sana sini tapi Ya Allah.. geramnya. Dahlah baring atas tangga tu terkangkang, bila orang sibuk ambil gambar dia, dia buat buat tak tau je. Bangun atau bergerak sikit pun tak. Sepanjang masa terbaring dan terkangkang macam tu. Sakit hati je tengok.

Dahlah masuk tengok Panda ni kena bayar lain. Kalau tak salah aku RM25 kot. Lepastu hanya dibenarkan berada di kawasan ini selama 20 minit. Selama 20 minit macam tu jelah gaya dia.. Pemalas Punya Panda!


Kesian Anak aku nak sangat tengok Panda ni joget joget, tapi Panda pemalas ni tidur pula..


Lepas tu kami ke Animal Show. Tempat paling best kat Zoo ni bila dapat tengok pertunjukkan hebat kat sini. Kat sini ada pertunjukkan singa laut. Singa Laut ni sangat bijak. pandai tepuk tangan, pandai masukkan bola dalam jaring dan sentiasa ikut arahan dengan bijak. Semua pelajar seronok dan terhibur begitu juga dengan kami. Rasa macam tak nak bangun pula. Serius best sangat!





Lepas habis show, kami pergi tengok fish pula. Dannish Riffqie paling teruja tengok fish ni..hehehe


Daniael Mieqael dan BFF
Semuanya berumur 5 tahun dan 6 tahun.
Daniael Mieqael je paling muda 3 tahun 7 bulan.
Tak sangka anak aku geng dengan orang orang matang gitu..hehehe

Ehem ehem bakal menantu..
Eh tak tak!.. ini kawan baik Daniael Mieqael. Nama dia Sofea. Umur 5 Tahun..

Posing dengan kawan baik mami. Kawan bergosip tentang anak. Kalau tak puas hati pasal perkembangan anak kat sekolah laju je whatsapp mami dan mengadu itu ini..comel je..hahaha

Posing ramai ramai sebagai kenangan..




Kepenatan yang amat. Nasib baiklah ada stroller jenis tahan lasak. Bolehlah letak dua dua dalam tu tanpa berdukung dukung lagi. Tak laratlah nak dukung. Dua dua masuk dalam stroller tu senang. tinggal nak tolak je. Mami pun bolehlah berjalan ala ala model gitu..tehehe ;p

Seronok sebenarnya dapat join budak budak ni. Macam macam haiwan ada kat Zoo ni. Daniael Mieqael dan Dannish Riffqie pun banyak belajar tentang haiwan. Dua dua kali pertama melihat sendiri haiwan haiwan depan mata. Kalau sebelum ni tengok kat TV dan buku je. Tapi bila dah lihat sendiri barulah anak anak aku ni faham betapa besar dan seramnya tengok haiwan haiwan itu..hehehe

So aku nak suggest korang yang teringin sangat nak datang Zoo Negara ni, datanglah seawal yang boleh. Senang dapat parking, Orang tak ramai, bolehlah berjalan dengan aman. Dan paling penting sekali kalau bawa anak anak kecil yang tak larat berjalan jauh tu bawalah stroller. Sebab bagi aku Stroller ni sangat sangat penting kalau nak pergi mana mana pun.

Secara kesimpulannya Aku dan suami sangatlah berpuas hati dapat join rombongan ini. Terima kasih untuk Tadika Smart Reader Presint 15!



Okay babai dan jumpa lagi..




Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...