Friday, 24 October 2014

Yeayyy Daddy Balik!

Assalamualaikum..


Happy Birthday to you..
Happy Birthday to you..
Happy Birthday to Daddy hensem..
Happy Birthday to youuuu..

I Love You Daddy! semoga panjang umur, sihat selalu, sentiasa jadi suami dan Daddy terbaik dan makin makin makin hemsem! Hehehe :p.. Ehhh dah 31 tahun. Alaaaa kesiannya makin tua dah husband Mummy ni..hehe. Birthday Daddy ni kami sambut bulan lepas 04092014. Dah tua-tua pun wajib ada kek okay. Saja nak bagi Daddy tercinta ni happy. Tengok gambar tu bukan main happy lagi dia kan..heee! Sebenarnya hari ini Mummy bukan nak cerita pasal ulangtahun husband tapi nak bagitahu kamu kamu semua husband nak balik hari ini..yahuuuuu!!!

Anak-anak pun sudah sedia maklum Daddy nak balik hari ini. Semalam anak-anak menjerit-jerit kegembiraan bila Daddy cakap nak balik hari ini. Disebabkan terlampau gembira anak bujang Mummy dua dua tidur lewat. 1.30 pagi baru nak tidur. Tak pasti nak bangun jam berapa pula ni. Daddy sampai mesti tak bangun-bangun lagi.

Husband bertolak dari india semalam. Pagi ni sampai malaysia. Haihh tak sabar pula nak jumpa Daddy. Harap-harap ketiak husband tetap berbau harum. Jangan bau india sudah..kahkahkah. Ishh jahat betul mulut Mummy kan. Sorry sorry..

Okaylah kesayangan semua. Mummy tak boleh cerita panjang-panjang kejap lagi husband sampai Mummy buchukk Mummy tak mandi lagi ni..hehehe.

Babai Semua!


Read More

Thursday, 23 October 2014

Anak Nak Satay

Assalamualaikum.


Dah 3 hari anak Mummy sebut-sebut satay. Dah 3 hari juga Mummy pening kepala macam mana nak tunaikan. Yang si Abang nak satay, yang si Adik pun sibuk cakap nak satay. Kalau Daddy ada kan senang. Mesti Daddy dah keluar laju-laju beli satay. Dah 3 hari Mummy stress adik beradik ni tak nak makan nasi. Mummy baru je nak suap nasi, dah tanya pasal satay satay satay!

Sejak 3 bulan lepas anak terlampau sukaaaa makan satay. Sebelum ni Daniael Mieqael tak suka pun. Bila Mummy suap nasi impit campur satay ayam dia lari jauh-jauh. Kononnya tak sedap. Tapi sejak akhir-akhir ni dah pandai pula minta-minta satay. Dannish Riffqie tak payah cakaplah. Budak bertuah ni memang suka makan. Bagilah makanan apa pun confirm habis. Sekali bagi dia try makan satay, berulang-ulang dia makan..hehe

Sebenarnya anak-anak start suka makan satay masa Mummy mengandung anak ketiga hari tu. Tekak Mummy asyik nak makan satay je. Tengah-tengah malam pun sibuk nak makan satay. Terpaksalah Husband beli setiap hari. Mula-mula anak tak suka. Tapi bila husband dah selalu beli lama kelamaan anak makin suka. Sebelum ni Daddy beli sikit-sikit je tapi sekarang wajib beli banyaaakk. Kalau tak ada yang tak sempat makan..hahahaha.

Dalam seminggu adalah dua kali Daddy belanja makan satay. Tapi selalunya kami makan kat rumah je. Husband selalu beli satay dekat dengan kawasan rumah, bangi. Sejak kali pertama Daddy beli satay kat bangi terus terang Mummy cakap Mummy terus jatuh cinta. Kalau Husband beli kat tempat lain Mummy makan dua tiga batang satay je. Itu pun Mummy terpaksa. Tapi kalau beli kat pakcik hensem tu Mummy sentiasa tersenyum manis depan husband..hehehe.

Macam inilah muka anak-anak Mummy kalau jumpa satay. Serius betul muka dua-dua..hehe
Sejak Daddy outstation ni anak-anak dah mula pelik satay takde. Ish ishh mengalahkan Mummy pula adik beradik ni. Semalam Mummy dah cakap dengan husband anak-anak teringin nak makan satay. InsyaAllah hujung minggu ni dapatlah makan satay. Sabar ye anak-anak.. :')


Read More

Wednesday, 22 October 2014

Cerita Semalam..

Assalamualaikum..

Daniael Mieqael 3 Tahun 2 bulan

Semalam Daddy call. Tanya khabar Mummy dan anak-anak. Belum sempat Mummy bercakap dengan Daddy, Daniael Mieqael dah rampas henpon Mummy lepas tu lari sembunyi dalam bilik. Mummy tau budak bertuah tu nak mengadu macam-macamlah tu. Takpe Mummy bagi peluang, kalau nak mengadu pun mengadulah. Daddy bukannya boleh buat apa pun. Daddy kan jauh..tehehe :p

Lima minit berlalu. Mummy masuk bilik nak ambil henpon. Tiba-tiba Abang lari dan masuk bilik lain pula. Ishh ishh macam ada sesuatu yang tak kena ni. Mummy pun masuk bilik dan cakap 

"Abang, jangan lari-lari nanti henpon mami jatuh.."

Abang hanya tersenyum. Lepastu tiba-tiba dia cakap

"Mami gemuk tak nak sayang!"

Amboi belajar mana pula anak Mummy ni cakap Mummy gemuk! 

Mummy cuba duduk dekat-dekat dengan dia. Sebab Mummy pun nak tahu Abang cerita apa dengan Daddy. Tiba-tiba dia bangun lari dan masuk bilik ketiga pula. Kali ni tak sempat masuk bilik ketiga, Abang tiba-tiba jatuh. Henpon masih dalam tangan. Masa tu Mummy dah buat muka garang. Abang cepat-cepat bangun dan berlari ke arah Mummy dan terus peluk Mummy sekuat hati. 

"Alaaa tadi kata tak nak sayang Mummy gemuk!. Peluk-peluk ni kenapa pula?.."

"Abang sayang.. abang sayaaaanglah!" Sambil peluk kuat-kuat. Mummy tahu dia takut kena marahlah tu. Mummy masih buat muka garang langsung tak nak senyum. Saja nak dera budak makin bijak ni.

Tiba-tiba Abang lepaskan pelukan dan tersenyum-senyum sambil kecilkan mata dia. Nak buat muka cutelah tu kononnya.  Mummy masih tak senyum dan masih buat muka garang macam tadi. Abang terus berusaha nak bagi Mummy senyum. 

"Mummy! Mummy tengoklah Abang, abang kentut!"

Tiba-tiba Mummy terdengar satu bunyi haluss keluar pootttt! Adoi terkenalah pula. Kali ni Mummy ketawa besar.. Hahahahahaaa. Abang masih tersenyum-senyum sambil buat peace. Bila Mummy ketawa dia pun ketawa. Dah pandai anak Mummy ni main pujuk-pujuk tapi kenapa dengan cara kena kentuuutt hah. Daddy pun tak pernah lagi buat macam ni. Adoilah anak. Daddy yang masih dalam talian pun ketawa sama. Sabar jelah T____T".


Read More

Tuesday, 21 October 2014

Sayang, I Miss You!

Assalamualaikum..

Sudah seminggu lebih husband outstation. Kali ini ke india pula. Dua minggu duduk di sana. Sejak husband masuk company besar ni kerja dia asyik nak melancong negara orang je. Kalau bawa Mummy dengan anak-anak takpe juga. Ini tak dia berseronok sakan sorang-sorang di sana. Geram! Ishh tetiba je marah :p

Gambar diambil sehari sebelum Daddy berangkat ke India. 

Actually sudah lama husband tak kena pergi outstation jauh-jauh sejak aku mengandung hari tu. Tapi kali ini husband terpaksa tinggalkan kami anak beranak T____T. Stress betul bila kena tinggal, anak-anak pula masih terlalu kecil. Mula-mula husband berat hati nak pergi sebab tak sampai hati nak tinggalkan aku yang masih berpantang dan terpaksa menguruskan ketiga-tiga anak kami. Husband dah cuba berkali-kali cari pengganti lain untuk settlekan urusan kerja kat india. Tapi rakan-rakan yang lain pun sama terpaksa outstation ke negara lain pula. Nak tak nak terpaksalah husband pergi. Aku hanya mampu berdoa semoga husband aku selamat pergi dan balik.

Dugaan terlalu besar bila semuanya aku terpaksa ambil alih untuk menguruskan anak-anak. Pada mulanya husband suruh aku dan anak-anak tinggal di rumah mertua saja. Tapi aku yang tak nak. Sebab aku lebih selesa tinggal di rumah sendiri. Walaupun aku tinggal di rumah sendiri. Mertua selalu datang melawat kami sepanjang husband tiada

Tiga hero Mummy yang sangatlah goodboy!

Hari pertama husband pergi aku dah mula risau macam mana nak urus anak-anak tanpa dia. Boleh ke aku lakukan sorang-sorang. Aku selalu fikirkan yang baik-baik saja. Aku tak nak fikir yang bukan-bukan. Aku selalu ingatkan diri aku yang aku boleh jaga anak-anak aku dengan baik. Aku kalau boleh tak nak susahkan orang lain. Selagi aku mampu buat aku akan cuba walaupun  kepenatan aku berganda-ganda. Bukan senang sebenarnya nak urus ketiga-tiga anak aku yang masih kecil-kecil ni. Umur pula rapat-rapat. Dan aku sendiri pula masih dalam pantang. Tapi Ya Allah syukur sangat Allah permudahkan semuanya. Anak-anak pun tak banyak ragam sepanjang ketiadaan husband tercinta. 

Tapi itulah anak-anak selalu cari Daddy. Setiap kali anak-anak tanya pasal Daddy aku pula yang terlebih emosi, rasa sedih semacam je. Padahal husband call hari-hari. Bercakap dalam fon pun berjam-jam. Tapi anak-anak tetap mencari ke mana Daddy pergi. Bila aku terlebih emosi mulalah aku menangis teresak-esak dalam fon nengadu itu ini tentang anak-anak pada husband. Aku sedih dan kesian bila anak tercari-cari Daddy. Aku tau mesti anak-anak rindu.

Asal je nak tidurkan anak-anak waktu malam, akulah orang paling sedih. Anak-anak tak nak tidur selagi aku tak tunjuk video Daddy yang sempat aku rakam sebelum Daddy outstation. Tengok video tu cepat je air mata aku ni mengalir. Aku cuba tahan-tahan tapi tak boleh malah semakin menjadi-jadi. Anak-anak pula seronok je tengok video Daddy. Video tu banyak kali aku ulang sampailah anak-anak puas hati dan tertidur dengan perasaan gembira. Kesian anak-anak masih terlalu kecil untuk mengerti dan faham kenapa Daddy takde yang selalu bermain gusti-gusti sebelum tidur.

"Ya Allah rindunya awak sayang.." T____T.

Aku terus ambil bantal buchukk husband. Aku peluk dan cium berkali-kali. Lepastu aku pandang anak satu persatu, air mata semakin deras mengalir. Aku peluk lagi bantal buchukk husband dan terus tidur walaupun air mata masih bersisa :'(


"Sayang, I Miss You..." T____T.


Read More

Monday, 20 October 2014

Rayyan Ashraff check up 2 bulan

Assalamualaikum..



Hari ini Mummy nak cerita Rayyan Ashraff check up 2 bulan hari tu. Timbang berat Rayyan Ashraff dah 4.9kg. Hampir-hampir dekat 5kg. Alhamdulillah makin semangat dah kesayangan Mummy ni. Patutlah setiap kali Mummy dukung tangan Mummy cepat je lenguh. Padahal Mummy tengok takdelah besar mana kecil je sebenarnya tapi bila timbang hari tu terkejut jugalah.


Berat Lahir : 2.3kg
Berat 1 Bulan : 3.7kg
Berat 2 Bulan : 4.9kg

Kali ni Rayyan Ashraff tak menangis pun masa kena cucuk. Dia nampak relax je. Seolah-olah takde apa yang berlaku. Mummy pula yang rasa takut bila nurse tu masukkan jarum. Dia boleh pula tersenyum-senyum selepas kena cucuk. Eksyenlah tu mentang-mentanglah peha dia makin montok. Gigit baru tau!


Perkembangan Rayyan Ashraff sekarang dia dah pandai senyum-senyum, dah pandai membebel bila kita borak-borak dengan dia. Kalau kita panggil-panggil nama dia cepat je dia bagi respon dengan cara tersenyum sambil membebel. Dah pandai pusingkan badan kiri dan kanan tapi masih tak boleh meniarap lagilah. Takpelah slow-slow insyaAllah masa itu akan tiba juga. Yang penting anak sihat. 

Sepatutnya anak masuk 2 bulan nurse dah tak bagi pakaikan sarung tangan. Sebab nak bagi anak bebas dan selesa supaya boleh merasa sesuatu dengan tangan. Termasuklah hisap jari. Asal je Mummy buka sarung tangan dia haaa seronok betul dia hisap jari sampai siap ada bunyi lagi. Air liur jangan cakaplah. Tangan dia penuh dengan air liur..hehe.


Tapi sampai sekarang Mummy tak buka lagi sarung tangan dia tu. Mummy biar je dulu. Mummy ni dahlah nak potong kuku pun takut. Bukan apa tangan baby dahlah kecil, jari jemari dia pula haluuusss je nak potong pun Mummy rasa jantung Mummy ni tak berhenti dubdapdubdap takutnyalah. Potong kuku time baby umur-umur macam ni memanglah Mummy masih trauma sampai hari ini.

Sebab pernah terjadi time Dannish Riffqie baby-baby hari tu Mummy cubalah potong kuku dia. Masa tu dia tengah tidur. Gilak kau nak potong time dia sedar, dahlah tangan kaki dia asyik bergerak tanpa henti Mummy memang tak boleh nak bayangkan. Mummy cubalah potong kuku dia perlahan-lahan takut dia terjaga dari tidur pula. Potong punya potong tanpa Mummy sengaja dengan isi-isi sekali Mummy terpotong. Menjerit menangis kesakitan anak Mummy. Bayangkan sampai keluar darah kat jari kecil dia. Ya Allah Mummy rasa dunia Mummy hari tu dah gelap gelita menyesal tak sudah. Sedih betul bila teringat semua tu. Sejak kejadian tu Mummy terus trauma. Asal je kuku dia panjang, Mummy suruh pengasuh dia je potong. Mummy rasa itu lagi selamat.

Untuk anak ketiga ni Mummy perlu lebih berhati-hati dan tak nak perkara lepas berulang lagi. Tapi itulah kalau tak potong makin panjang pula kuku Rayyan Ashraff ni. Mummy cuba juga potong sikit-sikit asalkan tak panjang.

Kadang-kadang sarung tangan dia Mummy buka dan biarkan dia bermain dengan jari jemari dia tapi  ya Allah habis dia cakar muka dia sana sini, sampai luka-luka. Mummy tak boleh salahkan dia tapi Mummy yang patut dipersalahkan sebab tak potong betul-betul T_____T.

Mummy ingat nak cerita sikit-sikit je. Terlebih cerita pula..hehe. Okaylah cukup setakat ini. Perkembangan Baby Rayyan Ashraff seterusnya Mummy cerita lain kali pula. Babai kesayangan Semua..muahh! :')


Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog SuperCuteMummy Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah