Thursday, 9 April 2015

Bilik Mainan Anak #2

Assalamualaikum...


Hari ini aku nak cerita pasal bilik mainan anak anak aku yang telah aku hias dan ubah suai sekali lagi mengikut citarasaku sendiri..hehehe. Aku ni pantang sebenarnya ada masa free. Bila free je mulalah buat kerja yang bukan bukan. Kadang kadang dah lewat malam pun aku masih buat kerja. Iyelah suami takde. Aku pula keboringan. Daripada aku buang masa ada baiknya aku lipat baju, gosok baju kerja untuk seminggu, basuh kain, atau hias rumah cantik cantik. Paling best bila suami tercinta balik dari outstation pasti akan rasa kagum akan kehebatan aku dan beri puji pujian yang buat aku lagi bertambah rajin selepas itu...hehehe.

Okay malas nak membebel panjang panjang. Jom layan gambar bilik mainan baru anak anak kesayangan Mummy yang penuh ceria dan warna warni ini..



Gambar sebelum diubah suai. Ini kali pertama aku buat bilik mainan anak anak. Aku sempat hias simple simple je janji masa tu segala harta karun anak anak aku tak bersepah merata rata tempat.

Selepas itu perlahan lahan aku cari idea macam mana nak ceriakan lagi bilik anak anak aku. Alhamdulillah urusan untuk menceriakan lagi bilik ini dipermudahkan.  

Dan inilah hasilnya..




Aku rasa bilik ini dah terlebih ceria kot..hehehe. Aku tak ubah banyak pun. Aku cuma ubah suai sikit sikit je. Kali ini aku letak macam macam jenis poster bergambar untuk menggalakkan anak anak aku lebih fokus belajar dari bermain. Iyelah sambil sambil bermain bolehlah kenal kenal huruf ABC, 123, ALIF BA TA, kenal gambar dan yang sewaktu dengannya.


Bila dah tampal poster macam ni Ya Allah anak anak aku seronok yang amat. Daniael Mieqael dan Dannish Riffqie berebut rebut tunjuk hebat dan pandai. Dua dua semangat ingin tahu dan makin rajin bertanya sejak aku letak poster comel ini dalam bilik mainan mereka..hehehe.


Poster ini aku beli murah murah je sebenarnya. Setiap satu aku dapat harga RM 2 saja. Aku tak pastilah harga ini mahal ke atau murah. Tapi bagi aku harga dia murahlah kot. Aku terus borong banyak banyak geram je rasa tengok poster ni terlampau comel comel semuanya!


Selain letak poster, aku letak meja belajar untuk lebih memudahkan lagi anak anak aku membaca, menulis dan mewarna. Meja ni aku dan suami beli kat Ikea. Setakat ini anak dah 3 orang. Kerusi pun haruslah ada 3 kan. Paling kelakar anak anak aku dah cop kerusi masing masing. Kaler hijau untuk Daniael Mieqael. Kaler biru untuk Dannish Riffqie. Dan kaler pink untuk Rayyan Ashraff. Aku dan suami tak pernah pun bagi anak anak kami cop kerusi masing masing. Mula mula pasang meja ni Daniael Mieqael terus cop kaler hijau. Begitu juga dengan Dannish Riffqie cop kaler biru.

Sejak hari tu sampailah hari ini dua dua tak pernah duduk di kerusi yang bukan milik mereka. So kerusi kaler pink tu khas untuk Mami buat sementara waktu sebab Rayyan Ashraff kecil lagi kan..heee.



Sepatutnya aku nak tukar langsir putih tu kepada langsir corak katun katun. Tapi tak berkesempatan lagi nak cari. Nantilah kalau ada masa yang sesuai bolehlah ajak suami sekali buat pilihan. Tak best pilih sorang sorang..tehehe.


Harta karun anak anak aku yang terlampau banyak!. Lego kecil kecil inilah paling menakutkan kalau terpijak. Sakit dia tuhan je yang tahu. Aku dan suami dah terkena banyak kali T_______T".

Sekarang ni kalau nak main lego masing masing dah ada bekas sendiri yang aku beli kat Ikea hari tu. Satu untuk Daniael Mieqael dan satu lagi untuk Dannish Riffqie. Lepas main dan sepahkan semuanya dua dua wajib kemas semula. Kalau tak siaplah dua dua dengan Mummy singa ni..hahah



Okay kat atas ni gambar sebelum diubah suai. Kenderaan berat anak anak aku ni pun aku dah ubah kedudukan masing masing. Kalau sebelum ni aku letak kat tepi bersebelahan dengan pintu masuk bilik mainan ni. Tapi sejak ada meja belajar ruang bilik ni nampak sempet pula. Anak anak aku nak main lego pun bersempet sempet. Kesian tengok.


So semua kenderaan berat ni aku susun satu satu kat sini. Selepas main je anak anak wajib parking kenderaan masing masing kat sini. Tak boleh dah parking merata rata tempat nanti kena saman dengan Mummy singa ni..tehehe.


Nampak tak bila dah parking cantik cantik macam ni nampak comel je..

Ruang bilik mainan anak anak aku pun nampak lagi luas. Kadang kadang kalau tengah melukis tu dua dua baring kat bawa. Kalau nak berguling guling pun puas hati..hehehe.


Yeayyyy! inilah wajah baru bilik mainan anak anak aku yang aku ubah lebih kepada bilik belajar dan bilik mainan sebenarnya. Suami aku selalu sangat outstation sekarang ni. Nak bawa anak anak keluar jalan jalan pun susah. So bila dah ada bilik comel ni takdelah anak anak aku boring sangat. Bolehlah bermain dalam bilik ni dengan riang ria.

Okay dah habis! Babai dan jumpa lagi kesayangan semua..muahh!






Read More

Monday, 6 April 2015

Rayyan Ashraff Berjaya Duduk Sendiri

Assalamualaikum.


Cerita semalam. Mummy tengah sibuk sibuk masak kat dapur tetiba terdengar suara Abang (Daniael Mieqael) menjerit jerit panggil Mummy

"Mami baby duduk!"

Abang menjerit Dannish Riffqie pun menjerit sama

"Mami baby duduk! Baby duduk!" Semangat betul dua dua panggil Mummy.


Mummy yang tengah goreng ayam sepantas kilat ambil henpon dan laju laju snap gambar budak bertuah ni..Hahahaaa. Kalau boleh tak nak terlepas kenangan indah ini.  Kalau tak rakam alahai sayangnyalah. Dah ambil gambar terus share berita gembira ini kat Daddy yang kini berada di Sarawak.


Semalam 05.04.2015 Rayyan Ashraff genap 8 bulan. Dan semalam jugalah buat pertama kalinya Rayyan Ashraff berjaya duduk sendiri. Pertama kali tengok Rayyan Ashraff duduk macam macam perasaan yang timbul. Anak dah tiga tapi perasaan Mummy tetap sama. Susah Mummy nak gambarkan perasaan itu. Hanya mereka yang pernah melaluinya betapa bahagia dan gembiranya melihat anak tetiba saja menunjukkan perkembangan positif depan mata kita.

Ohh yaaa Rayyan Ashraff dah ada 4 batang gigi comel. Dua kat atas dan dua lagi kat bawa. Dah start gigit itu ini. Orang yang selalu jadi mangsa gigitan Rayyan Ashraff sudah pastilah Mummy T_______T".





Tapi Rayyan Ashraff masih tak boleh merangkak lagi. Takpelah. Janji kesayangan Mummy yang terlampau ceria ini sihat dan aktif.


Okay babai kesayangan semua jumpa lagi..muahh!  :')


Read More

Thursday, 2 April 2015

Hadiah Samsung Galaxy Note 4

Assalamualaikum...


Sabtu lepas suami tercinta baru balik setelah hampir 2 minggu di Sarawak. Aku dan anak anak sangatlah gembira menyambut kepulangan Daddy. Setiap kali suami balik dari tempat jauh atau berhari hari tak bertentang mata, aku tak pernahlah tak berdebar. Bertentang mata dengan suami sendiri lagilah aku rasa malu malu. Selalu saja suami tegur kenapa muka aku merah semacam padahal dah cuba control debaran itu. Tapi suami tetap akan perasan. Haih inilah yang dikatakan cinta tahap rindu rinduan kot :')

Suami sampai 4.30 petang. Anak anak pula baru je bangun kecuali baby Rayyan Ashraff yang masih dibuai mimpi indah. Daddy sampai je anak anak melompat lompat keriangan termasuk Mummy yang malu malu kucing gitu..hehehe.

Jam 6 petang Daddy terus ajak keluar. Nak belanja makan makan katanya. Tempat paling dekat Alamanda jelah. Sambil makan malam layan anak anak bersukaria. Seronoknyalah anak anak aku. Aku dan suami pun seronok layan anak anak bersukaria.

Keesokkan harinya jam 10 pagi suami ajak keluar lagi. Tapi kali ni kami keluar jalan jalan kat IOI City Mall Putrajaya. Alang alang dah sampai Ioi City Mall aku terus saja ajak suami makan kat tempat biasa. Aku teringin sangat nak makan cendol durian. Suami okay je tanpa bantahan.



Model samsung yang ulang ulang cakap 

"mami cantiknyeeeee!"



Dah selesai makan makan suami ajak pula masuk kedai Samsung. Mula mula tak terfikir pun suami nak belanja henpon baru. Masuk kedai samsung ni Ya Allah bahaya betul. Mesti dalam hati teringin nak satu..hahahaaa :p

Tetiba suami cakap..

"Yang, nak tak?" (Sambil pegang tangan Mummy penuh mesra)

Aku macam tak percaya je bila tetiba suami offer macam tu. Dia ni biar betul ke saja nak main main kataku dalam hati..

Aku masih diam.

Suami sekali lagi tanya..

"Yang, nak tak henpon baru. Daddy belanja.." (masih pegang tangan Mummy)

"Sayang ni biar betul.." (masih tak percaya)

"Betul. Pilihlah cepat sebelum anak anak kita meragam.."

Ya Allah rasa nak cium peluk je suami masa tu. Tipulah kalau aku kata tak nak. Aku sebenarnya dah lama teringin henpon baru. Cuma malu je nak cakap kat suami. Lagi pun note 3 yang aku pakai sekarang ni masih elok lagi.

"Yang, serius ke nak belanja henpon baru ni?" (Rasa nak melompat keriangan je tunggu jawapan suami..hehe)

"Iyeeeeee sayangku...."

Yeayyyyyyy aku dah melompat lompat keriangan. Tanpa aku sedar terus je kiss suami tanda terima kasihku padanya. Suami hanya tersenyum suka..hahahahaaa.


Bila suami dah offer nak beli henpon baru aku terus rambang mata buat pilihan..Hahaha. Suami ada offer iphone6 plus tapi  aku tak berkenan sangat sebab nampak biasa biasa je. Kamera dia pun kurang best. Aku berkenan Note4 edge dan note4. Tapi ramai yang kata Note4 edge tak berapa okay. Bila tanya suami, suami tak kisah asalkan aku suka. Pilih punya pilih akhirnya aku pilih Note4. Kamera dia punyalah best! Puas hati betul selfie sakan..hehehe


Dari segi warna pula aku tetap berkenan warna pink. Suami pula suka warna gold. Tapi bagi aku pink jugalah paling comel. Suami pun layan jelah janji aku happy.

Sebenarnya Note 4 ni hadiah ulangtahun Mummy yang ke 34 tahun pada 14.02.2015 hari tu. Ingatkan dah tua tua macam ni dah tak dapat kejutan istimewa dari suami tercinta. Terharu sangat sebenarnya. Terima kasih sayangku...



* Henpon Note 3 adik beradik aku dah mula berebut rebut nak. Terpaksalah buat cabutan undian pula siapa yang bertuah..hehehe.



Read More

Monday, 30 March 2015

Dannish Riffqie 2 Tahun

Assalamualaikum..

Penat Mummy ambil gambar ni Dannish Riffqie langsung tak nak senyum nasib baik hensemboy!


Hari ini Mummy baru berkesempatan nak cerita pasal anak kedua Mummy sambut birthday baru baru ini. Dannish Riffqie genap 2 Tahun pada 28.02.2015 hari tu. Tapi kami tak sempat nak raihkan pada tarikh tersebut sebab Daddy hampir sebulan outstation kat Sarawak. 

Bila Daddy balik je barulah kami berkesempatan raihkan ulangtahun anak kesayangan kami yang makin hari makin bijak ni. Kami tak buat besar besaran seperti mana ulangtahun anak sulung kami sebelum ini. Kami sekadar sambut ala kadar sahaja asalkan anak kami rasa happy dan dihargai.

Nak tiru abang dia buat peace tapi tak menjadi..hehe



Sebenarnya masa Dannish Riffqie dapat tahu kek ni khas untuk dia, dia seronok sangat. Balik balik cakap kat Abang dia

"ini kek adik. Bukan kek abang!.."
 comel je ayat anak Mummy ni tau :')

Nasib baiklah abang layankan je adik dia yang suka membebel ituuuu..hehehe.



Tapi bila kita suruh dia duduk depan kek untuk tiup lilin dan potong kek dia malu malu pula. Siap menyorok kat belakang Daddy. Sabar jelah..hahaha


Abang pula yang terpaksa duduk depan dan seronok menikmati kek ituuu..heeeheee



Bila Mummy suruh potong kek Dannish Riffqie membebel lagi dan ulang ayat yang sama

"Ini kek adik. Bukan kek Abang!"

Bila suruh potong kek malu malu pula. Haih anak..








Malu sangat nak potong kek terpaksalah Mummy tolong pegang tangan Dannish Riffqie. Sebab kek aiskrim ni dah mula cair  T________T"



Bila potong kek baby Rayyan Ashraff pula yang tak duduk diam. Tengoklah aksi anak bongsu Mummy tu. Semangat semacam..hahahaaha.





Acara bebas. Biar dua dua menikmati kesedapan kek aiskrim itu. Mummy yang konon kononnya tak nak sentuh ais langsung tak mampu bertahan dan akhirnya makan sama banyak dengan anak anak..huhu. Nasib baik Rayyan Ashraff yang masih menyusu dengan Mummy baik baik saja.




Cepat sangat masa berlalu. Tak sangka anak anak Mummy dah sama besar. Mummy doakan Semoga Dannish Riffqie jadi anak yang soleh dan terus membesar dengan bijak pandai.




Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...