Friday, 31 October 2014

Hujan oh Hujan

Assalamualaikum..


Sekarang ni selalu je hujan. Nak basuh kain pun malas. Mana taknya baru je jemur cantik cantik dah hujan pula. Stress betul tengok pakaian anak tak kering-kering. Kulit anak-anak Mummy ni dahlah jenis kulit sensitif. Pakaian kena hujan sikit mulalah gatal-gatal keluar bintik-bintik merah kat satu badan. Terpaksalah Mummy basuh balik pakaian yang terkena hujan tu. Basuh banyak kali penatlah Mummy T_______T". Kalau jemur dalam rumah pula ya Allah bau dia lain macam. Mummy tak suka sangat jemur jemur kain dalam rumah ni. Letaklah pewangi jenama apa pun bau dia tetap tak best. Mummy suka jemur kat luar yang terkena matahari. Pakaian anak anak wangi je nak lipat kain pun senang hati. 

Hari ni nak basuh kain sebenarnya. Dah tiga hari Mummy tak basuh kain. Baju kotor dah bertimbun-timbun macam bukit. Walaupun basuh kain campak campak dalam mesin basuh je tapi masalah dia nak jemur ni..haihh!. Sambil makan biskut fikiran melayang layang fikir nak basuh ke tak nak basuh ke tak. Tanya husband, husband selalu bagi jawapan mudah dan tak suka susahkan Mummy..

"Sayang masukkan je semua dalam plastik. Esok Daddy hantar kedai dobi.."

Ish ishh ishhh..berbunga-bunga hati Mummy dengar..hehehe. Selalunya kalau tak sempat atau tak larat nak basuh pakaian Husband hantar kedai dobi je. Dua hari macam tu dah siap. Pakaian rumah basahan selalu Mummy campak campak dalam mesin basuh je. Baju kerja, baju jalan anak anak memang taklah masuk mesin basuh. Mummy basuh dengan tangan je sebab tak nak pakaian tadi rosak dan lusuh. Beli mahal-mahal lepastu campak dalam mesin basuh habislah lusuh semua terus nampak macam kain buruk. Ehh tak sukalah.

So pagi ni dengan hati senang riang Mummy asing asingkan pakaian yang perlu dihantar ke kedai dobi esok. Takkan nak hantar pakaian dalam sekali kot. Memang dah melampau. Manalah tau orang dobi tu berniat jahat ke apa, tak pasal pasal pakaian dalam husband jadi mangsa..Hahahahaa. Adoi sempat pula fikir yang bukan bukan. Tapi betullah pakaian dalam memang tak pernah dan tak kan pernah hantar dobi.. Malulah! Basuh sendiri je kan senang..heee :p

Alamak minggu depan Mummy nak start masuk kerja dah. Pening kepala otak ni masih mencari cari pengasuh yang sesuai untuk anak anak. Husband masih mencari bibik baru dari indonesia tapi sampai sekarang tak jumpa-jumpa lagi. Kalau ada pun semuanya ada masalah permit dan kesihatan. Alahai cepat-cepatlah ada bibik senang sikitlah kerja Mummy. Selagi takde bibik memang tak sempatlah honeymoon kalau macam ni. Amboi gatalnya mulut..hehehe :p


Ohh yaa setelah tiga hari berturut turut baby Rayyan Ashraff tak buang air besar, semalam terus membuang dan punyahlah banyaaaaaakkk.. Hahahaha. Tapi Mummy dah tak risau sebab perkara ni normal kan. Gambar kat atas ni gambar semalam. Dah buang air besar banyak banyak haruslah lega dan tersenyum riang..hehehe

Okay babai kesayangan semua..


Read More

Thursday, 30 October 2014

Rayyan Ashraff susah nak buang air besar.

Assalamualaikum.


Mummy risaulah baby Rayyan Ashraff sekarang kurang buang air besar. Tak macam baru lahir hari-hari mesti akan buang air besar. Tapi sekarang dua tiga hari baru nak buang air besar. Kesian pula tengok dia. Setiap kali nak buang air besar muka sampai merah-merah meneran. Sedih Mummy tengok. Rayyan Ashraff setakat ni fully breastfeeding. Mummy tak campur pun lagi susu formula. Takkan dia sembelit pula. Kalau Mummy tersalah makan mustahil pula. Sebab hari-hari Mummy makan sup sayur, segala buah buahan pun Mummy makan. Pelik betul lah.

Tapi itulah walaupun Rayyan Ashraff susah nak buang air besar najis dia takdelah keras. Mummy tengok najis dia lembut je. Kalau nak buang air besar Rayyan Ashraff takdelah menangis-nangis ke apa cuma bila meneran tu muka dia akan merah-merah. Tak pasti pula sama ada dia rasa sakit masa meneran ataupun sebab dia sakit perut  sebab tu muka habis merah. Bila dah settle buang air besar boleh pula tersenyum-senyum. Mummy risau dia buat relax je. Suka betul bagi Mummy risau.

Minggu depan 05/11/2014 Rayyan Ashraff nak checkup 3 bulan. Tak sabar nak tanya doktor pasal hal ni. Harap-harap kesayangan Mummy ni tak ada masalah penghadaman. Risau Mummy.

Ibu-ibu sekalian korang pernah ada masalah macam ni tak? Apa yang korang buat? Normal tak anak Mummy ni dua tiga hari baru nak buang air besar. Adoi stress fikir T____T"



Read More

Wednesday, 29 October 2014

Wordless Wednesday 21 : Rayyan Ashraff Semakin Bijak Depan kamera.




Nampak kamera je mata akan terbuka luas..hehe

Macam tau tau je Mummy nak ambil gambar dia. Terus posing ala ala macho gituu :')

Kalau kita panggil panggil nama dia mulalah tersenyum senyum macam ni. Makin bijak kesayangan Mummy ni geram je rasa. Hari-hari teruk kena kiss dengan Mummy :')

Read More

Tuesday, 28 October 2014

Geram tapi Sayang

Assalamualaikum..



Semalam Mummy tengah sibuk-sibuk buat kerja kat dapur Abang tiba-tiba datang dan tegur

"Mummy! Mummy buat apa tu? Mummy masak?" Sambil main kereta.

"Aah Mummy masak.."

Lepastu Abang tanya lagi..

"Mummy masak apa?"

"Mummy masak ayam goreng. Abang kan suka makan ayam goreng.."

"Mummy, Abang nak ayam goreng!"

"Tunggu tak masak lagi.."

"Mummy, Abang nak ayam goreng!!!" Kali ni abang tinggikan suara pula. Geram je Mummy dengar.

"Abang sabarlah. Masih panas lagi ni.."

Abang diam. Tiba-tiba dia tanya soalan lain pula..

" Mummy, Daddy mana?"

"Daddy kan kerja. Daddy tak balik lagi.."

Abang jawab "ohhh Daddy kerja.." dan terus berlalu. Nasib baiklah abang dah pandai cakap. Kalau tak teruk Mummy nak faham bahasa france dia..hehe. Sambil masak sambil perhatikan anak-anak. Ayam goreng dah nak masak. Kejap lagi bolehlah makan ramai-ramai depan tv. Mummy semakin seronok masak bila anak-anak suka. Walaupun penat tapi berbaloi sebab anak suka makan hasil tangan Mummy :')

Ayam goreng dah siap. Tinggal nak bagi sejuk je lagi lepastu anak-anak bolehlah makan. Selesai masak Mummy cepat-cepat mandi sebab kejap lagi husband nak balik. Nanti Daddy kiss-kiss bau ayam pula pipi Mummy..hehe. Selesai mandi dah pakai wangi-wangi Mummy layan anak-anak main lego. Tiba-tiba pintu dari luar di ketuk-ketuk. Abang adik yang tengah seronok main lego cepat-cepat bangun dan berlari ke arah pintu. Masing-masing berebut-rebut nak buka pintu. Siap menjerit-jerit lagi panggil-panggil nama Daddy. Seronok betul dua-dua Daddy balik. 

"Mummy buka pintuuuu Daddy balik!" Kata si Abang. Tetiba Adik pun sibuk nak cakap 

"Mummy buka pintuuuu Daddy alik" sambil tarik tarik pintu. Mummy pun cepat-cepat bangun dan buka pintu. Bila pintu terbuka je Daddy dah tersenyum-senyum. Mak aii banyaknya barang daddy bawa balik. Daddy sempat shopping susu dan pampers anak-anak pula. Paling geram satay pun adaaa. Satay bukan sikit banyak pula tu. Mummy tak pasti dengan perasaan Mummy masa tu nak marah ke nak merajuk ni bila ternampak satay..

Daddy masuk dapur dan terkejut Mummy dah siap masak.

"Banyaknya ayam goreng!". Mummy diam je malas nak jawab.

"Sayang ok ke? Kenapa masam je muka tu?" Mummy masih diam. Pura-pura kemas lego.

"Sayang kenapa ni? Merajuk ke? Daddy penat tau..".
Mummy sedih pula dengar Daddy cakap macam tu. Nak merajuk pun tak jadi.

"Sayang tu kenapa tak call kalau nak beli satay? Sia-sia je Mummy masak kan dah membazir.." sedih mengenangkan ayam goreng Mummy tak laku. Anak-anak sudah pasti pilih satay.

"Mummy kan dah tanya sayang nak makan apa. Tiba-tiba sayang beli satay pula". Kalau Mummy tau sayang beli satay tak perlulah Mummy susah susah masak. Mummy geram tau tak.."

Muahhh! Tetiba Daddy kiss kat pipi..hehe

"Ayam goreng tu nanti Daddy makanlah. Dah jangan merajuk lagi"

"Sayang habiskan tau.."

"Iyeee sayangku..".

Ramalan Mummy memang benar belaka. Anak-anak langsung tak nak makan Ayam goreng. Anak-anak makan satay saja. Ayam goreng terpaksalah Daddy habiskan semuanya..hehe



Tamat..




Read More

Monday, 27 October 2014

Baby Rayyan Ashraff

Assalamualaikum


Petang-petang macam ni tetiba pula nak update blog. Semua kerja rumah dah settle. Tinggal nak masak untuk makan malam je lagi. Hari-hari pening nak masak apa. Husband ok je, bab makan tak pernahlah nak cerewet-cerewet. Asalkan boleh makan sudah. Tapi apa yang bermain dalam fikiran Mummy sekarang ni nak masak makanan untuk anak-anak supaya anak makan banyak. Takkan nak masak mee goreng lagi kot..

Sms husband dan tanya nak makan apa malam ni? Husband jawab tak kisah. Itulah jawapan dia setiap kali Mummy tanya. Bosan betul dengan jawapan macam tu. Mummy yang pening fikir nak masak apa..adoi. Kalau Mummy masak makanan pelik-pelik anak-anak mesti tak nak makan. Husband sorang jelah kot yang makan. Adoi pening pening pening!

Sambil menjerit dalam hati masak nasi dengan telur goreng jelah senang!

Eeh.. masak nasi dengan telur sedap apa. Lagi-lagi kalau makan dengan kicap huh lagi sedap. Kalau ada ikan masin sikit ya Allah sedapnyaaaaa. Nasi pasti akan bertambah-tambah..hehe.

Malas nak stress-stress jom layan Baby Rayyan Ashraff kejap. Anak Mummy ni baru bangun tidur. 3 jam tidur. Bangun-bangun je senang hati. Mummy suruh dia posing sikit, dia posing lebih-lebih pula. Dah pandai baby encem Mummy ni tengok kamera. Syabbass baby!



Mummy sebenarnya kalau stress cepat je rasa lapar. Cepat je rasa nak gigit orang. Selalu jadi mangsa anak-anaklah. Dengan husband sekali Mummy gigit sebab terlampau lapar..kihkihkih.

Korang nampak tak gambar kat bawa ni. Adoi taring Mummy dah keluar. Sekali pandang terus terbayang-bayang ayam KFC. Adoi Lapar pula.

"Boleh tak Mummy gigit peha awak ni sayang, boleh tak? Mummy geramlah!.." 

"Mummy,  jangaaannn jangaannn adik takut.."

Alololo.. buat muka sedih pula. Okaylah okaylah Mummy tak gigit. Mummy gigit peha abang abang dengan Daddy jelah. Dah dah tak payah buat muka sedih..hehehehe.

Ehhh.. Lebatnya hujan kat luar. Kesian Daddy. Mesti balik kerja basah lagi T____T".

*Malam ni Mummy nak masak ayam gorenglah. Dapat idea selepas tengok peha baby encem ni..heee :p

Okay babai..



Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog SuperCuteMummy Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah