Wednesday, 3 February 2016

Pernah Terluka.

Assalamualaikum..





Dulu awal awal masuk U aku pernah minat seseorang. Setiap kali pergi kelas aku selalu berdoa agar terserempak dengan dia dan kami akan bertentang mata. Doa termakbul dan setiap hari aku memang akan terserempak dengan dia. Tapi sayang, sikit pun dia langsung tak nak pandang aku walaupun aku rasa hari itu aku kelihatan sangat cantik. Cuba nak tegur tapi aku berasa malu. Aku hanya mampu memerhatikan dia dari jauh sambil berangan angan nak jadikan dia kekasih hati kononnya. Kawan kawan sekelas memang sudah sedia maklum yang aku minat kat mamat sombong ni. Sebenarnya bukan aku sorang je yang minat kat dia, tapi hampir satu U memang gilakan dia. Malah dalam kelas aku pun ada tiga orang yang sentiasa memuji kehebatan mamat sombong ni. 

Satu hari tu aku terlewat masuk kelas. Laju laju bersiap itu ini. Agak kelam kabut jugalah aku masuk kelas hari tu sebab ada kelas penting dan aku wajib hadir. Aku berjalan selaju mungkin dan langsung tak pandang kiri kanan. Dekat dekat nak sampai kelas tu tiba tiba ada orang tegur.

"Kau sudah mandi ka belum ni?" (Loghat sabah)

Teguran itu buat aku terkejut dan menoleh ke arah suara itu. Omaigod si mamat sombong rupanya! Kataku dalam hati. Teguran itu aku biarkan berlalu. Aku hanya tersenyum. Senyum semanis manisnya. Tapi si Mamat sombong tu tak balas pun senyuman aku. Cis sombong nak mampus!

Petang tu aku dan kawan sebilik denganku balik lewat. Kononnya nak siapkan kerja dalam kelas. Malas nak bawa balik kerja tu, kang tertidur tak sempat pula nak siapkan. Mamat sombong lalu depan kelas. Aku macam orang gila tersenyum senyum syiok sendiri perhatikan dia berlalu. Benci!

Kerja dah siap. Aku dan sahabat baikku terus balik. Sebelum balik tu kami singgah beli makanan siap siap dan laju laju balik. Seperti biasa aku terserempak lagi dengan mamat sombong itu. Kali ini dia tersenyum. Omaigod comelnya dia senyum! Tapi senyuman itu bukan untuk aku. Tapi untuk sahabat baikku. Benci sekali lagi!


SELEPAS 16 TAHUN BERLALU..

Aku dah ada kehidupan baru yang lebih membahagiakan. Langsung tak ingat dah si mamat sombong itu. Satu hari sedang aku berjalan jalan sendirian tiba tiba mamat sombong yang selama ini sia sia kan aku muncul depan mata dan terhegeh hegeh kata "hai". Tapi entah kali ini aku langsung takde perasaan apa apa lagi kat mamat sombong ni. Nak kata gembira jumpa dia, memang taklah! Nak kata rindu kat mamat sombong ni lagilah tak! Nak kata masih ada perasaan suka kat mamat sombong ni lagilah tidaaakkkkkk!!!

Dulu masa aku minat kau bagai nak rak sikit pun kau tak nak senyum kat aku malah langsung tak nak pandang wajah ayu aku ni. Mentang mentanglah dulu aku kurus kering, kulit gelap, pendek, dan tak secantik sekarang..chewahh pandang sebelah mata pun kau tak ingin kan. Cukuplah aku pernah terluka dengan sikap sombongmu itu. Sekarang kau sibuk sibuk nak hai hai kat aku. Aku pula dengan bangganya kata "hoi!.. hoi!.."..hahahaha nasib kaulah. Maaf aku dah ada insan sempurna yang tak mungkin ada gantinya dan sanggup terima aku seadanya. Dia adalah anugerah terindah dalam hidupku. Hanya dia yang aku inginkan dalam hidup ini. Dan hanya dia yang layak untuk aku cintai dan sayangi sepanjang hidupku. Dan kau silalah blaaaaa! (Haaaa marah sangat ni!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Entri akan bersambung lagi..Maaf saja bagi korang PANAS..hehehehe. Okay babai!




Read More

Tuesday, 26 January 2016

Cendol Durian.

Assalamualaikum.


Sabtu baru baru ni suami ajak keluar jalan jalan. Sambil sambil tu nak cari barang dapur dan keperluan anak anak. Suami ajak ke Ioi City Mall Putrajaya. Aku kalau dengar je nama shopping kompleks ni memang antara orang paling laju bersiap bagai. Cuba kalau suami ajak ke tempat lain nak sejam kot bersiap..hahaha. Sebab tu suami suka ajak isteri tercinta dia ni pergi ioi Putrajaya sebab tak  perlu stress stress tunggu aku bersiap..hahahaha. Suami dah sedia maklum kenapa aku bersiap selaju itu sebab Cendol Durian punya pasal lah..hahaha.


Keluar sabtu memang ramai gila orang kat Ioi Putrajaya. Nasib baik restoran idaman hatiku ada kekosongan dan bolehlah aku menikmati kelazatan cendol durian! Sampai sampai je terus order cendol durian. Malas nak buang buang masa. Tak order makanan lain pun sebab sebelum keluar rumah kami anak beranak dah makan nasi berpinggan pinggan..heh! 

Sebelum masuk restoran ni kami singgah beli roti untuk anak anak. Iyelah takkan Mak bapa je yang nak makan kan. Lagipun anak anak tak boleh makan cendol durian ni sebab sejuk kan. Kalau nak rasa sikit sikit bolehlah. 

Posing dulu sebelum si cendol durian datang..hehehe


Bapak dengan anak sama kacak :)

Eksyen dua dua tak nak pandang kamera!

"Sayang jom kiss Mummy!"

Haaaaa bab muncungkan mulut tu memang dialah paling power..hahaha

Sekali Mummy kiss terus dia malu malu kucing..heheehe

Omaigod! si Cendol durian dah sampai..

"Terliur tak! Terliur takkk! hehehe"

Ish ish overnya suami aku..

Sampai juling juling mata suami aku layan cendol durian ni..hahaaha

Ehem giliran Mummy pula..tehehe

Tak sempat masuk mulut aku dah terliur liur tengok..hahaha!

Dan tak sabar sabar nak makan!

Sekali sekala letak gambar macam ni. Kononnya tengah menikmatilah tu..huhuhu
Ya Allah serius nak cakap memang SEDAPPPPPP!

Sementara Mummy Daddy layan cendol durian. Anak anak pula layan Pappa Roti. 
Sedap Pappa Roti ni rasa dia lebih kurang macam rotiboy tu. Anak anak pun memang suka makan.


Dalam gambar roti ni nampak macam sebesar besar alam kan..heheehe

Budak bertuah ni makan sampai dua roti tau. Suka betul dia makan roti ni..

Alahai  Rayyan Ashraff pun layan sama.

Siap minta berkali kali..sukalah tu..



Settle makan cendol durian kami terus cari kedai gunting rambut.

Aku pantang betul tengok rambut suami dan anak anak panjang. Rimas tengok. 
Rasa macam nak potong je sendiri. Stress tengok..

Dah besar dah anak bujang Mummy sorang ni. Masa baby baby dulu menangis jugalah dia time gunting rambut. Tapi kali ni baik je dia. Meragam pun tak. Goodboy sayang Mummy ni!


Amboi tersenyum senyum mamak ni. 
Seronok kot gambar dia masuk blog..hahaha..adoi sabar jelah.

Abang abang dah potong rambut minggu lepas. Suami senyap senyap bawa keluar. 
Tengok tengok dah hensem..heh!

Sebelum masuk kedai gunting rambut ni, Mummy dah pesan kat dua beradik ni tak boleh lari lari nanti Mummy jadi harimau kelaparan. Terus dua dua duduk diam diam..heheehe.


Rayyan Ashraff pandang pandang jeling jeling je abang abang dia dari jauh..

Apalah mamak ni nak buat kat rambut anak aku.
"Tak kemas siaplah mamak ni!"

Ohhhhhh nak bagi rambut anak aku terpacak rupanya..Comel!

Yeayyy dah siap! Haaaaa barulah hensem sayang Mummy ni..Muahhh!


Read More

Saturday, 23 January 2016

Entri Basi # 1 : Sambut Birthday Rayyan Ashraff 1 Tahun.

Assalamualaikum dan Salam Sabtu Semua.

Seperti yang telah aku janjikan pada kalian semua entri basi akan di update dalam blog ini satu persatu. Kerajinan aku nak update blog tetiba datang tanpa di undang..chewaaa..hehehehe. Bila dah mula rajin tu semua entri yang dah lama terkubur dalam draf berbulan bulan lamanya haruslah disiapkan dengan segera sebelum kemalasan aku datang..huhuhu!! Aku sebenarnya tak tahu nak letak tajuk apa untuk cerita cerita basi aku ni. Letak tajuk entri basi sudah.  Apa yang penting aku bahagia update blog..hehe!

Entri ini terlampau banyak gambar. Aku harap korang semua enjoy dan terus membaca sampai habis. Terima kasih :)


Hari jadi Rayyan Ashraff kami buat kat Sabah tahun lepas. Kebetulan pula hari jadi anak bongsu aku ni time raya. Seperti biasa adik beradik aku akan atur semuanya. Untung ada adik beradik ramai ni. Aku tak perlu susah susah fikir pun pasal majlis hari jadi anak aku. Sebab semuanya adik beradik aku dah settlekan sebelum aku balik beraya kat kampung hari tu. Alhamdulillah majlis berjalan seperti yang dirancang. Anak anak pun memberi kerjasama dengan baik sepanjang majlis berlangsung.

Rayyan Ashraff  dengan Daddy paling kacak :)

Rayyan Ashraff dengan Mummy paling cantik :p
Sihatnya badan aku masa ni. Gemuk gemuk tapi comel okay..tehehehe ;p

Si birthday boy paling bijak ni..


Tiga beradik hensemboy!

Abang Daniael Mieqael

Abang Dannish Riffqie

Adik Rayyan Ashraff

Mummy banyak kali pakaikan dia topi ni tapi balik balik dia buka.  
Tapi Mummy paksa juga pakai hahaha..

Haaaaaa kan comel pakai macam tu sayang..

Entah berapa lama boleh bertahan ni..

Ehh ehh masih pakailah..Goodboy! 
Laju laju Mummy ambil gambar ni..hehehe

Tak sampai seminit dah buka balik..hmmmm cium baru tau!

Majlis dimulakan dengan bacaan doa oleh si ayah tersayang. 
Semoga Allah terus panjangkan usia ayah dan sentiasa sihat sepanjang masa..aminn.

Paling kiri tu Abang ipar. Suami kepada kakak sulung. 
Yang cantik yang manis yang comel duduk kat tengah tengah tu 
ibu kesayangan Mummy sepanjang hayat.

Masing masing kusyukk berdoa.


Anak anak buah kesayangan yang tak sabar sabar nak makan..hehehe.


Alaaaaa comelnya orang tuaku. Sayang inah! (ibu).. Sayang Amak! (ayah)



Adik bongsu dan anak bongsu.

Kek tempahan khas dari Kedai Roti Shop dekat dengan rumah aku. Adik beradik aku memang suka tempah kek kat situ sebab dekat dengan rumah, harga murah dan rasa dia pun sedapppp!

Ehem Mummy dan kek minion..hehe





Masa untuk semua orang nyanyi  lagu birthday ramai ramai.


Bila muzik dipasang dan semua nyanyi lagu birthday untuk dia, Rayyan Ashraff tersipu sipu malu gitu. Suka dan seronok betul dia bila semua orang menyanyi sambil tepuk tepuk tangan untuk dia.

"Okay sayang jom tiup lilin.."

"Kejap Mummy nak wish dulu!" Amboi amboi.. mata sampai terpejam pejam buat hajat..hehehe

"Okay dah Mummy..Adik wish semoga family kita sentiasa kekal bahagia sepanjang hayat..
adik sayang Mummy!" (Harap harap itulah hajat dia..hehe)

"Adik sayang Daddy.."

"Daddy sayang adik tak?" 
Ofkozlah Daddy sayang awak sayang. Kata si Daddy yang suka hiburkan anak anak kesayangannya.

Saat yang ditunggu tunggu oleh kami semua iaitu acara tiup lilin. Aku paling berdebar nak tiup lilin sebenarnya sebab takut Rayyan Ashraff terpegang lilin ituuu..huhuhu.

Nak sangat tengok Rayyan Ashraff tiup lilin sendiri sebenarnya tapi faham faham jelah dia kan tak pandai lagi nak tiup bagai. So kamilah yang beria ia nak tiup lilin tuuuu..

Masing masing tak nak kalah tiup lilin..hahahaha. 


"Alaaaaa nak tiup jugak!" Kata si birthday boy ni.

"Tak payahlah sayang. Jom potong kek pula.."

Yeayyyyy nak potong kek!

Dah habis acara nyanyi lagu birthday, tiup lilin dan potong kek. 
Sekarang masa untuk  Abang abang kesayangan kiss adik bongsu dan ucap happy Birthday baby Rayyan Ashraff..muah..muahh..muahh!

Panjangnya muncung Dannish Riffqie nak kiss adik dia..hahahaha

Bukan Dannish Riffqie je tapi Mummy Daddy pun terover buat muncung..hahahaha

Alahai comelnyaaa anak anak Mummy..

Kek ni nampak biasa je. Tapi bila dah potong wahh cantiknya warna warni gituuuu.

Rasa dia pun sangat sangat sedappp!.

Orang pertama wajib makan kek haruslah si birthday boy paling hensem ni heh!

"nyummm..nyummmm sedapnyaaaa Mummy.."

"Mummy..Nak lagi! Nak lagi!"


Alololoooo suami tercinta pun nak manja manja gituu.."oklah oklah Mummy suapkan ye sayang.."

Saat yang ditunggu tunggu. Semuanya tak sabar sabar nak main game!



Aku tak pasti apa nama game ni. Game ni setiap peserta wajib tangkap belon kuning tu dan pasing pasing kat orang sebelah sebelum muzik berhenti. Bila muzik berhenti dan orang tu masih pegang belon maka kalahlah dia. Best game ni buat semua orang ketawa sampai menangis nangis..hahaha.

Game ni Daniael Mieqael kalah dan terpaksa dikeluarkan.

Kesian tengok Daniael Mieqael masa ni menangis nangis nak menang. Tapi nak buat macam mana kalau dah kalah tu kenalah keluar dan terima hakikat sayangku. 

"Takpe sayangku banyak game lagi. Tapi lepasni kena main betul betul tau dan mesti menang!" Kataku sambil memujuk hero kesayangan Mummy ni yang sedang berdukacita kerana kalah dalam game pusingan pertama.

"Okay Mummy! Abang janji menang!" 
Huh bersemangat anak aku jawab..syabbas sayang!

Game pertama anak buah paling sulung yang menang, Adief namanya. Tahniah sayang!

Okay yang ni game seterusnya. Semua peserta dah mula ambil tempat masing masing. Daniael Mieqael dah ready berjuang habis habisan masa ni..hahaha. "Semoga berjaya sayang Mummy!"

Game rebut kerusi. Game ni senang je. Bila muzik dimainkan setiap peserta akan pusing pusing disebalik kerusi yang telah disusun kat tengah tengah tu. Selagi muzik tak berhenti selagi itulah budak budak comel ni pusing pusing sampai pening..hahaaha. 

Bila muzik berhenti je peserta haruslah laju laju duduk kat kerusi. Siapa tak dapat duduk kat kerusi tu maka kalahlah dia. Game ni pun best aku suka rasa macam nak join je budak budak ni main..hehehe.

Daniael Mieqael sangat berhati hati dalam permainan ni. Betul betul fokus dengar muzik tu..hehehe. 

Muzik tiba tiba berhenti. Semua berkeliaran dan masing masing berebut kerusi dan laju laju duduk. 

Yeayyyyy Daniael Mieqael berjaya rebut kerusi ituuuuu..syabbas sayang! Aku sepanjang game ni berlangsung memang ketawa tak ingat dunia. Sampai terkeluar keluar air mata ketawa..hahahaha. 

Daniael Mieqael berjaya masuk pusingan terakhir game rebut kerusi ini. Kali ini saingan Daniael Mieqael seorang gadis cantik, sharifah namanya. Sharifah adalah anak buah Mummy yang  ketiga. Orangnya cantik dan tinggi.

Lama juga dua dua berpusing pusing nak rebut satu kerusi tu. Berdebar debar gila Mummy masa ni. Harap harap Daniael Mieqael menang. Kalau kalah ni confirm merajuk tak sudah.

Pusing punya pusing tiba tiba muzik berhenti. Apa lagi dengan lajunya Daniael Mieqael berlari sepantas kilat dan naik ke kerusi itu sambil ketawa ketawa bangga pada diri sendiri yang dialah pemenang game ituu. Aku dan suami terus bersorak menjerit bagai sampai hilang suara nak ketawa sebab terlampau gembira Daniael Mieqael berjaya tewaskan kazennya..hahahaha. syabbas sayang Mummy!

Yeayyyy dapat hadiah!

Haaaa waktu ni Daniael Mieqael memang puas hati sungguh bila menang. Sepanjang masa tersenyum gembira. Tahniah sayang Mummy!

Si birthday boy ni pantang dengar muzik. Pasang muzik je dia akan melompat lompat keriangan tanpa henti. Kesian aunty tadz sampai lenguh tangan layan awak menari nari sayang. 

Game dah habis. Sekarang masa untuk santai santai sekeluarga dan ambil gambar ramai ramai.

Aku dan kakak kesayangan. Kakak nombor tiga. Aku paling rapat dengan dia. Kecil je orangnya tapi bijak bagi nasihat. Kak shikin dah ada 2 orang anak. Lelaki dan perempuan. Untung dapat sepasang. Jeles sangat tau.

Adik zieya dan adik tadz. Yang pakai baju merah tu dah jadi isteri orang. Yang baju hitam tu masih single dan masih belajar.

Adik ipar, Rayyan Ashraff dan aunty tadz.

Seronok Rayyan Ashraff dapat hadiah besar. Tersenyum malu malu kucing gitu..

Adik beradik Mummy. Kak shikin, Ayin, Rayyan Ashraff, Tadz dan Zieya.

Adik beradik Mummy yang sentiasa gojes!

Adik beradik, adik adik ipar dan anak anak buah.


Ambil gambar satu family ramai ramai. Terima kasih semua sudi memeriahkan majlis. Sayang kamu semua..muah muahh muahh!



Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...