HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Thursday, 23 March 2017

Entri Santai Santai Aje

Assalamualaikum..

Alhamdulillah dah nak masuk penghujung bulan Mac. Tahun ini terasa cepatnya masa berlalu. Tak terkejar rasanya masa berlalu begitu pantas. Tak sempat berkongsi cerita dalam blog ini. Serius sibuknya aku Allah saja yang tahu. Tahun ini macam macam kejutan yang aku terima. Kejutan yang sangat membahagiakan 😊. Kalau aku cerita semuanya dalam blog ini mesti korang ingat aku berlagak dan suka menunjuk nunjuk apa saja kejutan yang aku terima. Penatlah layan orang macam ni, tak suka sebenarnya 😒😒😒

Lama tak update blog. Baru perasan dah boleh letak emoji comel comel dalam entri. Aduhai kesiannyalah. Aku banyak ketinggalan rupanya 😢😢😢

Hari ini saja saja buka blog. Kebetulan takde kerja sangat bolehlah update blog. Takde apa sangat nak cerita pun. Cuma sekarang ni hati sedang berbunga bunga riang kerana rumah pertama bakal siap. Rumah pertama aku dan suami bakal siap tahun ini. Berdebar debar pula nak ambil kunci rumah. Aku dan suami sebenarnya dah tak sabar melihat rumah pertama kami. Dah macam macam perancangan kami nak buat untuk rumah baru kami. Semoga segala urusan rumah kami dipermudahkan Allah.

InsyaAllah tahun depan dah boleh pindah rumah baru 😊. Lagipun tahun depan anak sulung aku Daniael Mieqael dah masuk darjah 1. Daniael Mieqael kami dah daftar masuk sekolah yang berdekatan dengan rumah baru kami. Senang nak hantar dan senang nak ambil.

Dannish Riffqie pula tahun depan dah masuk 5 tahun. Kemungkinan kami pun akan tukar Dannish Riffqie ke tadika baru. Kalau boleh biarlah berdekatan dengan rumah baru kami. Senang untuk aku dan suami hantar. Lagipun sekolah Dannish Riffqie yang sedia ada sekarang ni agak jauh sedikit lah dari rumah kami. Risau tak sempat mengejar masa 😢

Rayyan Ashraff tahun depan dah masuk 4 tahun. Ya Allah cepatnya anak anak Mummy membesar! tetiba rasa sebak pula anak anak dah besar dan masing masing dah masuk sekolah 😉. Ohh ye tahun depan Rayyan Ashraff kami dah hantar masuk sekolah. Ya Allah rasa macam kecil je lagi anak Mummy ni dah nak masuk sekolah..hehehe.

Tapi aku dan suami dah fikir apa yang terbaik untuk anak anak kami. Tahun depan adalah masa yang sesuai untuk Rayyan Ashraff bersekolah. Biarlah dia belajar berkawan dan menikmati hidup sebagai kanak kanak riang yang punya ramai kawan. Kalau asyik duduk rumah pengasuh je rasa macam kesian pula. Otak susah nak berkembang. Sekurang kurangnya bila dah hantar ke sekolah bolehlah Rayyan Ashraff belajar sesuatu seperti Abang abang dia sebelum ini 😊😊😊.

Dan InsyaAllah Rezeki seterusnya akan tiba..😊
Alhamdulillah.. Terima kasih Ya Allah
















Tuesday, 17 January 2017

Kisah Si Mummy Yang Hebat

Assalamualaikum

Aku dah jarang jarang sangat update blog kesayangan aku ni. Tapi tetap nak update juga blog ini walaupun kisah yang aku nak ceritakan dalam blog ini sudah basi. Biarlah asalkan segala kenangan manis suka duka kehidupan aku ada dalam blog ini. Tajuk entri aku kali ini lebih kepada nak puji diri sendiri sebenarnya. Janganlah ada yang muntah hijau pula tengok tajuk itu..layan jelah ye..heh :p

Minggu pertama dan minggu kedua persekolahan anak anak dah berlalu. Minggu ini adalah minggu ketiga persekolahan anak anak. Alhamdulillah setakat ini semuanya dalam keadaan terkawal. Jujurnya bukan mudah dan bukan senang untuk aku menguruskan ketiga tiga anak aku tanpa suami di sisi. Ada satu tahap akan buat aku menangis sorang sorang kerana gagal melaksanakan tugas dan tanggungjawab aku dengan sempurna.

Setiap kali suami call untuk bertanya khabar tentang aku dan anak anak setiap kali itu jugalah aku akan menangis. Nak suami cepat cepat balik. Terasa sunyinya hidup aku tanpa suami di sisi. Tapi aku perlu kuat dan tabahkan hati. Aku juga perlu teruskan kehidupan aku seperti biasa, aku perlu sentiasa fikirkan yang baik baik dan selalu berdoa pada yang Maha Esa agar segala urusan aku setiap hari dipermudahkan Allah. 


Sebelum ini aku pernah cerita tentang kerisauan aku susah nak handle anak anak bila dah bersekolah nanti. Tapi Allah maha mendengar dan segala kerisauan aku bertukar kepada betapa mudahnya aku menguruskan anak anak walaupun setiap hari keadaan aku seperti robot yang terkejar sana sini. Nak menguruskan anak anak dari A-Z memang sangat sangat memenatkan. Lagi lagi kalau anak masih kecil kecil yang memerlukan perhatian lebih. Kalau yang jenis mudah stress boleh jadi gilaaaa kot. Tapi alhamdulillah aku berjaya melakukannya dengan baik. Balik dari kerja pun aku masih sempat masak untuk anak anak. Aku masih sempat mengajar anak anak membaca mengira dan mewarna. Paling ajaib sekali aku masih sempat menguruskan bisnes online aku dengan baik..hebat tak..hebat tak..hehehe

Terima kasih Ya Allah kerana kau permudahkan semuanya..






Friday, 30 December 2016

Pendaftaran Anak Anak Ke Tadika

Assalamualaikum.

Ya Allah lamanya aku tak update blog. Aku langsung tak berkesempatan nak buka blog pun sebenarnya. Hidup aku dalam beberapa bulan ni terlalu sibuk. Suami pula kerap sangat outstation. Kalau jumpa pun sekejap sangat. Tak sempat bercinta lama lama.. Hehehe.

Cuti sekolah dah nak habis. Dah ramai ibu bapa sibuk shopping kelengkapan persekolahan anak anak. Begitu juga dengan aku sebenarnya. Tapi dalam masa yang sama berdebar debar jugalah sebab segalanya aku terpaksa uruskan sendiri. Risau macam mana nak handle anak anak aku nanti. Tahun depan anak kedua aku Dannish Riffqie dah masuk sekolah. So tahun depan anak aku dah dua orang masuk sekolah. Sekolah pilihan aku dan suami semestinya Tadika Little Caliph.

Kerisauan aku lebih kepada Dannish Riffqie. Daniael Mieqael aku tak risaukan sangat. Anak sulung aku tu dah pandai bawah diri dan dah pandai jaga diri sendiri kat sekolah. Tapi Dannish Riffqie.. ini adalah pengalaman pertama dia masuk sekolah. Lagi pun Dannish Riffqie ni lain sikit, terlampau manja. Harap harap dia okay bila dah bersekolah nanti..
Daniael Mieqael 5 tahun
Dannish Riffqie 3 Tahun
Dua beradik sehati sejiwa

Dua hari lepas sesi pendaftaran anak anak ke sekolah, baru bermula. Suami tercinta takde. Seperti biasa suami mencari rezeki di negara orang. Oleh kerana suami takde terpaksalah aku uruskan semuanya. Alhamdulillah segala urusan pendaftaran anak anak dipermudahkan Allah. Baju sekolah dan beg sekolah anak anak pun dah dapat. Tinggal nak tunggu orientasi tahun depan saja lagi.

Tahun depan satu tanggungjawab yang sangat besar dan mencabar akan bermula. Aku harap aku boleh handle semuanya dengan baik.

"Ya Allah Ya Tuhanku permudahkanlah semuanya..Aminn"



Monday, 21 November 2016

Family Day 2016 : Bangi Wonderland Theme Park & Resort

Assalamualaikum..


Aku sejak bekerja dengan kerajaan ni banyak kali jugalah join family day ofis aku. Setiap tahun ofis aku wajib buat family day. Dulu masa kerja dengan swasta sekali je kot aku dapat merasa family day. Ofis lama aku buat family day kat Sarawak. 4 tahun kerja dengan swasta sekali itu jelah aku dapat join lepastu ofis lama aku dah tak buat family day dah. Biasalah bos lama aku kedekutttttt!

Tahun ini Alhamdulillah kami sekeluarga berpeluang lagi menyertai family day ofis aku yang diadakan di Bangi Wonderland Theme Park & Resort. Cuma family day kali ini kami tidak bermalam di hotel seperti mana family day sebelum ini. Tak dapat tidur di hotel pun kami tak kisah sebenarnya. Apa yang penting tempat yang dipilih haruslah menyeronokkan. Yessss! tempat yang dipilih memang best. Puas hati sangat sebab boleh bermandi manda sakan..hehehe.
 
Tempat ni sangat sangat dekat dengan rumah kami. Walaupun dekat masih boleh sesat okay. Padahal suami aku dah pakai waze untuk cari jalan ni. Jalan nak ke Bangi Wonderland Theme Park & Resort ni agak memeningkan juga. Nasib baiklah sampai..
Wajib bergambar di sini. Tempat ni baru dan cantik.
Sampai sampai je Mummy yang paling excited..hehehe
Kami sebenarnya kali pertama datang sini. Rugi sangat kalau tak join family day ofis aku ni sebab semuanya free. Rezeki anak anak juga sebab suami aku kebetulan free dan tak outstation.
Harga tiket untuk dewasa RM 58.00
Harga tiket kanak kanak RM 48.00
Tiket percuma untuk kanak kanak ketinggian di bawah 90cm

Ini harga tiket masuk. Harga boleh tahan. Nasib baik kami anak beranak masuk free..hehehe
Tempat ni cantik sangat. Besar pula tu. Tapi bukanlah sebesar Sunway Lagoon. Lagipun tempat ni baru. Segala apa yang ada dalam ni semuanya baru. Air pun bersih berbanding tempat lain. Bagi aku memang puas hatilah datang sini.
Nama pun family day haruslah ada sukaneka dan aktiviti untuk anak anak dan para ibu bapa yang hadir. Anak anak aku setiap tahun wajib join sukaneka yang dianjurkan. Menang kalah tak penting asalkan semuanya enjoy!
Daniael Mieqael dan Dannish Riffqie join sukaneka untuk umur 2 tahun hingga 12 tahun. Boleh tahan anak anak aku ni sukaneka kategori kanak kanak besar pun dua dua join..hehehe
Anak anak aku sudah bersiap sedia untuk menang..huhuhu
Daniael Mieqael dah tak sabar waktu ni. Dannish Riffqie pula kelihatan agak gelisah. Berdebar debar kot anak aku ni..hehehe
Masing masing kusyukk mendengar segala arahan. 
Kami pasukan rumah hijau. Dan pihak lawan kami pasukan rumah kuning, biru dan merah
Haaaaa itu dia aksi pertama  anak bujang aku untuk game pertama. Tak ingat dah apa nama game ni.  Waktu ni aku dan suami hampir hampir saja hilang suara kerana menjerit tak ingat dunia asalkan si anak menang..hahaha
Game kedua. Semangat dan lajunya anak aku berlari. Game ni pun aku hampir hampir kehilangan suara..hahahaha
Syabbas sayang!
Game ketiga. Omaigod berebut gula gula. Game paling hot. Sepatutnya game ni untuk kanak kanak sahaja tapi para ibu bapa tanpa segan dan malu berebut sekali untuk anak anak tersayang..hahahaha. Last last untuk game ni takde pemenang sebab semuanya main tipu..huhuhuhu. 
Hasil tangkapan anak anak aku termasuklah hasil tangkapan si Mummy dan si Daddy..hahaha
Yeayyyy rumah hijau menang! Anak aku jadi wakil kumpulan hijau untuk ambil hadiah. Dapat nombor 3 sebenarnya. Tapi budak budak ni dah happy sangat sebab dapat hadiah kan..
Hero sedang bersantai santai
Kejap lagi sukaneka untuk dewasa pula. Suami aku awal awal dah cabut lari alasan nak jaga anak anak padahal takutttttt..ish ish
Jeng..jeng..jenggggg.. giliran Mummy mummy hot beraksi
Wajib posing sebelum berjuang..hehehe
Teman mesra..
Dub Dap Dub Dapp masa ni..berdebarlah kononnya..
Kami masih tersenyum walaupun berdebar debar dalam hati..
Naaaaaa itu dia..kiri kanan kiri..hahahaha
Game ni pun aku tak ingat apa nama dia. Yang pasti game ni tak boleh lepas tangan antara pasukan. lepas tangan je terus di anggap kalah.
Semangat si Mummy..Tehehe. Game ni kami memang!!! 
Ehhh ehhh.. anak aku tersenyum senyum di situ..
Game kedua baling bola. 
Game ni kami kalah..geram je rasa tapi kami semua tetap enjoy!
Game ketiga. Game paling mencabar dan paling mendebarkan.
Yeayyyyy aku masih bertahan pusingan terakhir ni. Dan akhirnya kumpulan kami menang!!!
Amboi amboi semuanya melompat gembira!!!
Seronok sangat menang macam ni lah gayanya..hahaha
Geng geng hebat Mummy!
Cabutan bertuah. Aku dapat tupperware lagi. Dah 7 tahun berturut turut asyik asyik yang aku dapat tupperware je. Bila lah nak menang hadiah besar ni. Harap harap tahun depan dapat hadiah besar..Aminnnn
Si budak hensem!
Dua beradik yang sudah tiada kesabaran terjun dalam kolam ni..
Daniael Mieqael selepas sahaja bertukar baju renang terus terjun dan bergembira
Dannish Riffqie bergembira sama
Amboi dua beradik ni..Sakan mandi
Rayyan Ashraff dengan si Daddy
Besar dah anak bongsu aku ni..
Ish ish geng mami semuanya kanak kanak..nasiblah..hahahaha
Seronok Rayyan Ashraff naik benda ni. Berkali kali jugalah naik..
Dannish Riffqie pun seronok main kat sini..
Gelongsor ni takdelah tinggi sangat. Sesuai untuk kanak kanak je. Tapi aku pula yang paling excited dalam gambar ni sabar jelah..hahaha
Aku dan suami bergilir gilir jaga anak. Sekarang giliran suami pula berseronok dengan anak anak.
Daniael Mieqael budak paling berani. Berkali kali dia naik gelongsor paling tinggi ni. Naik sorang sorang pula tu. Aku naik 5 6 kali je. Lepastu dah tak larat..hahahaha. Rayyan Ashraff pun naik tau. Budak tu pun sama tak takut apa. Seronok sangat naik dengan Daddy. Ulang ulang pula tu..
Daddy, Daniael Mieqael dan Rayyan Ashraff. Dua beradik ni je berani naik gelongsor tinggi ni
Dannish Riffqie bila Mummy Daddy ajak naik gelongsor tinggi awal awal lagi dah cabut lariiiii. Takut katanya...
Kami bergembira pula di sini. Seronok tempat ni. Ada ombak besar gituuuu. Memang seronok sangat.
Gelongsor paling hujung tu khas untuk orang dewasa sahaja. So aku dan suami tak pergi pun. Kami lagi suka berseronok di tempat kanak kanak..hehehe
Anak bongsu aku seronok main ombak besar ni..ish ish tak takut langsung
Terlalu cintakan lelaki ini..
Daniael Mieqael berseronok dengan Daddy
Dannish Riffqie seperti biasa main kat tepi tepi je. Tak berani main jauh jauh..
Tapi Dannish Riffqie tetap bergembira dengan ombak itu..hehehe
Mummy seperti biasa. Di mana mana sahaja tetap bergembira..
Family Kesayangan

Sebenarnya sebelum datang sini aku dan suami dah buat kajian dan google habis habisan pasal tempat ni. Ramai yang kata tempat ni kurang best dan macam macam masalah ada. Tapi bila kami sampai dan tengok sendiri tempat ni okay je. Takdelah teruk sangat. Aku tengok semua yang datang sini nampak seronok je. Kalau kat tempat lain lagi teruk sebenarnya. Cuma yang aku boleh komen tak best pasal tempat ni harga tiket dia je. Harga tiket kanak kanak mahal kot. Kalau nak tahu selebihnya korang datanglah sendiri ye. Setakat ini sahaja lah kisah family day ofis aku. Terima kasih sudi baca sampai habis. Jumpa lagi di entri lain ye kesayangan semua. Babai..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page