HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Monday, 25 June 2012

Adoiiii Malunyaaa!

  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua


Cerita yang Mummy nak share ni cerita minggu lepas, hari ini barulah sempat post..
Lepas habis kerja petang tu, Mummy dan Husband singgah Alamanda cari barang keperluan anak. Sebelum cari barang si mata bulat tu, kami singgah makan kat Chicken Rice Shop untuk buka puasa. Sementara tunggu makanan sampai, seperti biasa kami suka ambil gambar sebagai kenangan bersama, esok2 bila dah tua boleh tengok balik rupa kitaorang time muda..heee ;P









Dalam banyak-banyak sayur, sayur inilah yang Mummy paling tak SUKA!
Gelilah macam rupa cacing pun ada. Sorry ye kepada yang suka makan sayur ni.
Serius Mummy memang tak suka sangat-sangat ;)

Selepas makan kami terus pergi carrefour cari keperluan anak tersayang. Mummy terkejut tengok harga Mamypoko ni, murah sangat-sangat. Padahal harga sebelum ni kami beli mahal. Ha apa lagi Daddy terus borong sampai 3 pek. Kalau harga asal dekat RM 60.00 tau..

Aduhhh malunya nak cerita kat korang apa yang terjadi pada Mummy minggu lepas. Ini gara-gara nak cari sayur bayam lah punya pasal. Sebenarnya bab-bab beli sayur dan ikan ni Mummy tak pandai sangat. Sebab Mummy jarang masuk dapur, sejak dah kahwin ni selalu sangat makan kat luar. Kalau kat rumah mertua pula, bibik dah sediakan semuanya, tinggal nak makan je. Ha bila bibik call suruh beli sayur bayam cemas jugalah nak cari. Kalau setakat carot dengan brokoli tu Mummy taulah, tapi sayur bayam ni buat Mummy pening nak cari tau.


Nampak tak bermacam-macam sayur daun kat belakang tu. Haihh macam manalah Mummy tak pening. Kebetulan ada satu kakak ni tengah pilih-pilih sayur. Dengan muka tak malu Mummy terus tanya dia dengan harapan dia beritahu secepat yang mungkin..

" Kak nak tanya sikit sayur bayam yang mana satu ye? "
" Alah adik sorrylah kakak pun tak tau. Adik tau tak timun kat mana?
(Kita tanya dia, dia tanya kita pula balik..tapi takpelah mungkin dia memang tak tau kot)
" Oh timun bukan kat sini, ada kat hujung sana kak.."
( Bangga dengan diri sendiri dapat tolong kakak tu..hee )

 Tapi yang sedihnya masih tak tau sayur BAYAMMMM!. Mummy dah mula malas nak cari, tanya husband pun sama je dengan Mummy tak tau apa-apa. Tak sampai seminit kakak tu datang balik tapi kali ni bawa husband dia sekali hehehe..

" Adik cari sayur bayam ke? "
" Ya Abang. Sayur bayam yang mana satu ye? "
" Awak dengan isteri saya sama je, sayur pun tak kenal. Dah kahwin ke belum? "
" Ah..dah..dahhh.. "
" Nasib baik awak cantik. Lepasni kena rajin pergi pasar tau.
Kalau boleh belajar dari sekarang ok. " (sambil tunjuk sayur bayam.)
" Ok. Terima kasih abang.." ( tetiba rasa malu..huhuhu -__-" )

Adoi malunyaa! abang tu marah ke apa. Tak kisahlah janji sayur bayam tu dah jumpa.
Mummy berterima kasih sangat-sangat kat abang tu.

Okay rupanya inilah sayur bayam. Lepasni takkan silap lagi..;D


* Pesanan untuk diri sendiri. Lepasni kena banyak belajar
tentang barang dapur bukan tau makan je..heee ;P





19 comments:

  1. hehehe.. bayam merah sng nk kenal.. bayam yg satu lagi tu leh tertukar.. :)

    ReplyDelete
  2. lain kali konon2 tanya kat promoter, sayur bayam kat mana? huhuhu. blh cover line gitu

    ReplyDelete
  3. Alolo...siannnya..sayur bayam sng je dik..dia ada merah ngn hijau..its ok..slowly bljar k..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam kenal.
    New mummy silap tak apa tapi kalau old mummy boleh pengsan malu. take care

    ReplyDelete
  5. hehhee...sy kalau x tau..sy tanya,sayur bayam kat mana?konon2 tahu tp x jumpe hehehhe =p

    ReplyDelete
  6. kalau tgk popeye pon, bayam dlm tin, mana nak kenal kan he3...

    tp kelakar la abang tu, bley lak bg tazkirah ha3... mesti wife dia pon slalu kena...

    ReplyDelete
  7. pasni leh study jenis-jenis sayur ye mami cute...hehee...apa nak malu, patut lagi bangga sbb kita x malu bertanya.

    ReplyDelete
  8. hihihi..cian dia. xpe, pasni dh bole blaja2 mengenali sayur2an. then bole la rajin2 ke dapur.tp saya ade jugak certain2 sayur yg agak peliks tu saya xtau.

    ReplyDelete
  9. hehe...sayur bayam merah konpem lagi x tau kn?kn?kn? anis suka beli pampers kat C4 sbb murahhhh... tapi tunggu time sale jer la....heheh

    ReplyDelete
  10. hehe.. macam2.. brokoli kenal tak?
    :)

    ReplyDelete
  11. hehe..bayam bayam..

    p/s: done follow akak. thanx singgah blog raihan. =)

    ReplyDelete
  12. ey nak kene gi market gak r camnih

    ReplyDelete
  13. Naniey :
    hehe. Bayam merah sama macam bayam biasa tu ke?alamak habislah kalau tak kenal..hehe

    Asfaliza :
    OH macam tu ye kalau nak cover line..hehe

    chekgu azrine :
    Ok kak. selepas kejadian tu memang kena banyak belajar..;D

    Mak wardah :
    hahahah..tq..;D

    Mummy danisha :
    Amboi macam tu ekk..

    Lia :
    itulah pasal. i pun terkejut juga sempat pula nak bagi tazkirah kat kita..tapi takpelah untuk kebaikan kita..;D

    Mummy chubby :
    Betul. memang kena banyak belajar ni..hee ;D

    Sue-rya qistina :
    hehe. i akan cuba rajin-rajinkan diri ke dapur..;D

    mama irfan :
    aah pampers kat c4 murah kalau time sale..

    fiza :
    hehehe..;D

    Nazirah :
    takpe kita belajar dari sekarang..hehe

    Nik :
    tq..;D

    mama aleen :
    alah kalau brokoli kenallah. cuma sayur bayam tu je tak kenal.tapi skg i dah kenal..hehehe

    raihan :
    tengs follow balik..;D

    neslo :
    hehe..;D

    ReplyDelete
  14. kene rajin masak kalau nak kenal jenis2 sayur2 ni.. sy plak fail klw bab2 pilih ikan..hehe...

    ReplyDelete
  15. Sherwieyna : saya pulak failed kalau suh pilih ikan..yg kenal ikan kembong,ikan talapia ngan ikan sardin je..tu pun sure tak sure,kalau nak amik..check dulu betoi ke tak? kdg2 kalau beli kat kedai runcit,siap tnya dulu ngan abg2 yang keje kat kedai tu..hihi..

    ReplyDelete
  16. Sayur MQ ok lagi... Bab ikan memang tak kenal la... Hehe...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page