HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Monday, 30 July 2012

Morning Sickness!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua

Mabuk kehamilan atau lebih dikenali sebagai morning sickness merupakan alahan wajib di awal kehamilan. Alahan tersebut termasuklah pening-pening, muntah-muntah, loya-loya, angin satu badan, tak sedap perut, tak selesa dan tak lalu makan. Semua ini kebiasaannya akan berkurangan di penghujung trimester 1 dan akan berakhir pada trimester 2. Namun tidak dinafikan ada juga yang mengalaminya sepanjang hamil 9 bulan. Ada yang langsung tidak mengalaminya dan ada juga yang langsung tidak sedar pun sedang berbadan dua.


Untuk pengalaman Mummy masa mengandung anak pertama dan anak kedua sekarang ni, memang tiada banyak bezanya. Semasa pregnantkan Daniael Mieqael, Alhamdulillah Mummy langsung tidak mengalami morning sickness. Tapi yang teruk kena husband tercinta. Rasa kelakar pun ada bila teringat balik kenangan terindah tu. Kalau ingat balik kenangan tu memang kesian sangat tengok Husband masa tu, sampai tak bermaya pergi kerja. Tapi husband tak pernah merungut dan marah-marah, dia lagi rela asalkan bukan Mummy yang melalui morning sickness tu. Apa yang ibu mengandung rasa semasa morning sickness itulah juga yang husband rasa. Setiap pagi mesti rasa loya dan muntah-muntah, selera makan pun hilang. Kalau tak salah Mummy dekat 2 bulan jugalah Husband terpaksa melalui semua tu. Yang comelnya bila husband dah kena morning sickness, ambooiii.. bukan main manja lagi dia, semua pun Mummy kena buat, sikit-sikit panggil Mummy, sikit-sikit Mummy sampaikan nak mandi pun Mummy juga..hahahaha!


Untuk anak kedua pula ni sama juga, Mummy langsung tak mengalami morning sickness, syukur Alhamdulillah. Mesti korang dah jangka siapa yang kena kan..hehehe..sudah pasti husband lah. Tapi kali ni tak seteruk masa anak pertama, kali ni husband rasa mual dan cepat penat je itupun sekejap je adalah dalam seminggu lebih macam tu..comel je Husband Mummy ni kan..hehehe


Tentang selera makan pula, hah jangan cakap Mummy memang kuat makan. Kalau anak pertama tu Mummy suka sangat makan nasi ayam. Kenapa nasi ayam? Mummy pun tak tau kenapa..kuikuikui! Sepanjang Mummy pregnantkan Daniael Mieqael kerja Mummy asyik makan nasi ayam je sampaikan penjual nasi ayam kat putrajaya ni dah kenal muka Mummy..hahahaha. Selain nasi ayam Mummy suka makan buah. Buah? Of course jadi feberet Mummy masa tu. Setiap kali husband keluar outstation atau nak pergi mana-mana mesti dan wajib husband tercinta belikan buah yang banyak untuk Mummy makan sorang. Nasib baiklah husband jenis yang memahami dan setia melayan keinginan Mummy pada bila-bila masa sahaja. Untuk anak kedua pula ni Mummy tak rasa apa-apa lagi, semua pun Mummy suka makan..hehehe
 
Mengikut apa yang Mummy baca, alahan ini berkemungkinan juga disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan memainkan peranan kenapa kita mengalami morning sickness ni. Sebab ada yang teruk sangat sampai masuk wad. Kesian kan bila tengok ada yang sampai tahap macam tu. Sebab tu doktor selalu pesan supaya sentiasa makan dalam kuantiti yang sikit tapi kerap. makan biskut, kacang dan buah pun sudah ok.


Tip untuk mengatasi morning sickness
1. Makan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap
2. Makan makanan yang tinggi karbohidrat dan protein yang dapat membantu mengatasi rasa mual
3. Sewaktu bangun tidur, jangan terburu-buru bangun. Duduk dahulu dan kemudian bangun perlahan-lahan. Jika berasa sangat mual ketika bangun tidur pagi, siapkan snek atau biskut di tempat tidur supaya dapat memakannya terlebih dahulu sebelum berdiri.
4. Hindari makanan yang berlemak, berminyak dan pedas yang akan menambahkan lagi rasa mual
5. Minum air yang cukup jika gejala muntah menjadi-jadi. Minumlah air putih ataupun jus dan hindarkan minuman yang mengandungi kafein dan berkarbonat.
6. Vitamin kehamilan kadangkala memburukkan lagi rasa mual. Tetapi tetap memerlukan folik asid untuk kehamilan ini. Jika keadaan ini masih menjadi-jadi, utarakanlah kepadadoktor supaya dapat memberikan saranan yang terbaik untuk vitamin yang akan di ambil
 7. Vitamin B6 sangat efektif untuk mengurangkan gejala ini pada ibu hamil. Sebaiknya dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu.
8. Beristirehat dan relax sangat membantu dalam usaha mengatasi rasa mual dan muntah. Stres hanya akan memburukkan lagi keadaan. Luangkan sedikit waktu untuk anda bersantai. Cubalah dapatkan istirehat yang cukup dan santai dengan mendengar muzik, membaca buku bayi atau majalah dan sebagainya.


Sejak pregnant ni tiba-tiba manja semacam dengan husband..heee ;D


Kawan-kawan semua, macam mana pula experience korang dengan alahan atau morning sickness ni?
Ada tak yang pelik-pelik? Jomlah share-share dengan Mummy manalah tau ada yang lagi luar biasa..hehehe





24 comments:

  1. ms sy peknan dulu,sickness sy teruk ms 1st trimester.mc smpi 10 ari hehehehehehe.

    tp sy suke bc buku cinderella & snow white.suke bt dessert,tak blh langsung bau n tgk durian hahahahahahaha

    ReplyDelete
  2. untong nye mummy tak kena morning sickness..mama dulu sampai 4 bulan baru ok..tp takle muntah teruk sgt pun..cuma rase mual yg asyik dtg...
    apepun saat preggy la saat yg paling seronok kan..rase diri dihargai gitu..:)

    ReplyDelete
  3. Nazirah :
    Sebelum pregnant suka makan durian tak?orang tua-tua cakap kalau tengah pregnant ni makanan yang kita tak suka tiba2 jadi kegemaran kita pula..hehehe

    ReplyDelete
  4. suke.hehehehhehehe.

    kalu igtkan time kene sickness tuh mmg ler kelakar sebenarnyer

    ReplyDelete
  5. aik, asbend pulak yg jadi alahan ye.. best la mummy ek?.. hehhe..

    Ros tak boleh nak share pengalamn, sebab tak ada lagi pengalamn tu.. doakan untuk Ros ye :)

    ReplyDelete
  6. alaalaa.. comelnye gambar ibu mengandung ni.. hehhee..

    saye morning sickness bila masuk 2 bulan.. sampai masuk 5 bulan dah stop dah.. hehhee..

    ReplyDelete
  7. aryan dulu xde morning sickness..kali ni buat masa ni pn xde morning sickness..yg ade night sickness..boleh gitu..mlm je start arr rasa pening mual nk muntah..3,4x uweekk..tp xkuar pe..sakit tekak d buat nyer..

    ReplyDelete
  8. saya dulu sampai 3 bulan.. balik umah je muntah.. kalau ronda kat luar tak muntah pulak.. cian kat hasben dia.. hehe

    ReplyDelete
  9. Bestnye ada orang tlg cover morning sickness tuh...huhuuu...tap sian kat en asben yg nak keje.huhuu

    ReplyDelete
  10. he3 chumel la... mesti husband pk 2-3x pasni kalau nak baby lg sbb dia yg loya2 ;)

    ReplyDelete
  11. jarang la alahan yg teruk..tp suka tido jek..hehehe

    ReplyDelete
  12. Saya langsung tak pernah kena alahan masa pregnant dari anak 1st sampailah yg 3rd. Tapi masa anak 1st...hubby yg kena alahan, tak der lah teruk mcm hubby mummy kena ☺

    KEkadang kesian kat mummy² yg kena alahan yg teruk. Sampai kena warded. Bahagian masing² kan.

    ReplyDelete
  13. Ros :
    Sabar ros,doa banyak2 insyaAllah tuhan akan bagi rezeki kat ros. Terima kasih sudi singgah sini..;D

    ReplyDelete
  14. hehee...sian en huby...tp x pe,asal bini sihat =)

    ReplyDelete
  15. sbenarnya bagus la camtu..baru la lelaki ni tau bukan senang ppompuan nk lahirkan anak...mummy nie antara org yg bertuah tplih olehNya terima Nikmat nie..

    ReplyDelete
  16. sy masa preggy kyra mmg morning sickness stp kali mkn foods yg berlemak like nasi lemak,ayam kari,ikan msk lemak..pas 3 bln baru ok ;)

    ReplyDelete
  17. masa anak sulung nurul tak suka makan.mabuk sampai 9 bulan nak bersalin baru melantak mcd sekali 2 biji burger.haha

    masa preggy sofia semua makan beratpun mencecah 72kilo.haha..

    ReplyDelete
  18. masa anak sulung nurul tak suka makan.mabuk sampai 9 bulan nak bersalin baru melantak mcd sekali 2 biji burger.haha

    masa preggy sofia semua makan beratpun mencecah 72kilo.haha..

    ReplyDelete
  19. bestnye hubby akak yg rasa morning sickness..hehe~ :)

    ReplyDelete
  20. Dah lame xikut p'kembangan blog mummy ni. Xsangke dah jd mummy buyung ye.
    Alahai comel je kan, org kata kalau husband yg kena 'morning sickness' means dia sayangkan wife dia sgt2.
    Congratezz mummy. :)

    ReplyDelete
  21. Excellent, what a web site it is! This blog gives helpful information to us,
    keep it up.

    Have a look at my webpage ... outdoor rugs

    ReplyDelete
  22. Good info..hehe..sy bru preggy..xcheck pun brapa minggu..mgkin dh sebulan lebih...morning sickness..share ngn husband..dia pun morning sickness...huhu...dah la bln puasa kna..sbr je la...lapa satu ari tp mkn ape pun xleh..cuma slalu kna mlm je..pas buka je loya..nk muntah...cuma bila share ngn husband pun sama tu yg best tu..dia rasa sekali...

    ReplyDelete
  23. Entri berguna sbb baru first time laluinya...jemput singgah blog sy sama ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page