HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Thursday, 27 September 2012

Pregnancy Checkup - Minggu Ke-15

Assalamualaikum Semua..

Adoiii tak suka tak sukaaa!..
Kenapalah time-time macam ni nak batuk pula
 Nak buat kerja pun susah, asyik terbatuk-batuk je sekarang ni ;(
 Dahlah batuk, selsema pula tu..memang tak suka sangatlah..
Seksanya kalau mengandung batuk macam ni
Kesian kat baby dalam perut ni tau
mesti asyik terkejut je Mummy buat bising
asyik batuk sana sini je.sob..sob..;( 

15 Minggu..
 
Mummy sebenarnya dalam beberapa hari ini tak sihat sangat
Rasanya dah 3 hari kot Mummy batuk dan selsema 
tapi tak demam pula..jangan melarat sudah..
2 hari lepas Mummy pergi klinik
Konon-kononnya nak minta ubat batuk supaya cepat sembuh
Sekali doktor bising pula kat Mummy, siap bagi ceramah itu ini
Manalah Mummy tau orang mengandung tak boleh minum ubat batuk ;p
Tiba-tiba jadi sensitif pula bila doktor bising-bising
Nasib baiklah doktor tu pujuk balik..hehehe 
(bernasib baik sebab doktor lelaki..kuikuikui..;p)
Sejak mengandung ni, Mummy jadi sensitif sangat tau
Ingatkan dengan husband je 
Rupanya dengan doktor pun Mummy boleh sensitif..buat malu je!
So kesudahannya Mummy langsung tak boleh makan ubat
Doktor pesan kalau nak baby sihat, Mummy nak cepat sembuh
Mummy kena banyak minum air suam, air sejuk jangan sesekali!
Tapi sekarang ni Mummy lagi suka Minum air panas
Sedap sikit rasa kat tekak yang tengah gatal ni
InsyaAllah dengan izinnya Mummy akan sihat..
Kawan-kawan semua jangan lupa doakan Mummy cepat sembuh ye ;')

Minggu lepas Mummy buat pregnancy checkup untuk 15 minggu
Alhamdulillah baby okay
 
 Tummy Mummy semakin membesar..hehehe

Kesayangan Mummy semakin aktif bergerak..Alhamdulillah

Minggu ke-14
Denyut jantung bayi berdetik dengan kuat (hampir 2 kali lebih cepat daripada ibu). Bayi sudah boleh memberi respons terhadap dunia luar rahim ibu. Bayi juga mungkin akan bergerak apabila ibu mengusap perut. Pada minggu ini juga, organ seks bayi sudah dapat dibezakan di antara lelaki dan perempuan. Ini bermakna, jantina bayi sudah dapat dikenal pasti pada minggu ini!

Minggu ke-15
Bayi sudah mula dapat mendengar suara ibunya. Si kecil sekarang juga sudah dapat mendengar denyut jantung ibunya dan segala yang berkaitan dengan ibunya. Sekarang rambut bayi sudah mula tumbuh di kepalanya. Bulu mata dan alisnya sudah mula terbentuk. Berat janin pada ketika ini ialah lebih kurang 114 gram dengan panjang sekitar 15cm.

39 comments:

  1. comel nye mummy!!
    moga cepat sembuh yer mummy.. :)

    ReplyDelete
  2. mummy semakin comel. xde morning sickness ke sis? nmpk segar bugar je. klau saya la, mase 1st trismeter tu, mmg x makeup sgt pun. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih!
      Alhamdulillah setakat ni takde morning sickness,sama je masa pregnantkan si mata bulat tu..

      Delete
  3. Rasanyer almost org preggy Mmg terlebey sensitif la mummy
    Don't worry pekara biasa tue
    Mmg time preggy if blh elak jgn mkn Ubat sgt
    X elok for baby nnt
    Get well soon oke
    Hugs ketat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm..iyelah kot nasib baik tak sensitif yg melampau.
      sekarang memang tak ambil sebarang ubat kecuali ubat prgnnt.
      Terima kasih tau..;D

      Delete
  4. bestnya tengok akak mengandung!! :)

    ReplyDelete
  5. ibu mengandung mmg cepat sensitip..ala,Dr nasihat je tu..saya penah tbaca kat mana ntah,klu time mengandung x digalakkan minum ubat batuk..so,mummy jgn minum ais yeak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh malunya! nak sensitif2 pula dengan doktor..hehehe
      Mummy memang tak minum ais, tak suka sangat..;)

      Delete
  6. get well soon dear.minum air suam byk2 k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sayang, Mummy janji minum air suam banyak2..hehe

      Delete
  7. jaga diri baik2 ye mummy.. girl kot nih..hehehe

    ReplyDelete
  8. minum air suam banyak2 kay dear..mmg siksalah kena batuk2 time preggy..get well soon yea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak suka time preggy batuk macam ni, kesian kat baby tau..;(

      Delete
  9. semoga mummy cepat2 sembuh..amin..

    ReplyDelete
  10. Betul kata doktor..tuh.. byk2 minum air suam yer.. jaga diri dan jaga baby dlm perut tuh.. moga cepat sembuh.. insyallah..

    ReplyDelete
  11. Berseri-seri muka ibu mengandung nih. Suka tengok >_<

    Smoga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  12. Amboi! comelnya awak...semoga semuanya selamat & xde masalah ye.

    ReplyDelete
  13. Memang betul wieyna kalau batuk tekak kena air panas gatal tu macam legalah sikit. Sementara ini elak 100% air sejuk. Jaga kesihatan. Kakak doakan juga moga cepat sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kakzakie, setiap kali minum air yang panas2 rasa macam sedap je kat tekak..hehe.
      Apapun terima kasih kak..;D

      Delete
  14. moga semua selamat...mummy ni memang comel =)

    ReplyDelete
  15. sweetnyeee preggy mummy nie! bertambah² seri ;-)

    take care ye..

    ReplyDelete
  16. Cantiknya mummy ni :) ceria je wajah :)

    ReplyDelete
  17. comel.. perut pun comel.. hehe :)

    ReplyDelete
  18. moga akak sihat selalu ye~ :)

    mesti akak nangis kan depan doc tu..hehe~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page