HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Wednesday, 28 November 2012

Daniael Mieqael 1 tahun 3 bulan


Assalamualaikum dan Salam Rabu Semua


Lamanya tak update perkembangan anak bertuah ni kan
Banyak sungguh perkembangannya sekarang ni
Kalau nak cerita semua memang tak kan habis punya..hehehe

 
Hari ni Mummy nak cerita perkembangan si mata bulat Mummy yang semakin aktif
berjalan sana sini tanpa henti pula tu, habis satu rumah dia pusing..
Almaklumlah orang tua-tua cakap baru dapat kakilah katakan..hehehe
Hari ini Daniael Mieqael dah genap 15 bulan 7 hari
Dah besar dah anak teruna Mummy ni, Alhamdulillah semakin matang dan bijak!


 
Kalau ikutkan sebenarnya masa Daniael Mieqael 11 bulan hari tu dah mula jalan sikit-sikit
cuma macam biasalah baru belajar nak jalan. Jalan jatuh jalan jatuh macam tu jelah
Berjalan 4-5 langkah jatuh, tapi kalau bab memanjat sana sini dan merangkak memang dialah juara..heee ;p
 Alhamdulillah genap 1 tahun 3 bulan Daniael Mieqael dah berjalan dengan jayanya..Syabasss!
 
  Daniael Mieqael cucu kesayangan Mama Papa :')

Ibu mertua cakap Daniael Mieqael sama je macam Daddy dia boleh berjalan masa umur 1 tahun 3 bulan
Berbeza pula dengan Mummy, tak sampai setahun Mummy dah mula berjalan sejak umur 10 bulan ;')
 Mungkin agak lambat compare to anak-anak yang dah mula jalan umur 8 – 11 bulan 
Mummy tak kisah pun asalkan dia sihat. Ada orang kata, kalau tumbuh gigi dulu, memang lambat jalan.
Ada juga yang cakap anak lelaki memang lambat sikit berjalan
Kadang-kadang lain budak lain tempoh masa untuk sesuai berjalan..betul tak?
 Daniael Mieqael tak sampai setahun dah ada 12 batang gigi..hehehe.
 Umur 1 tahun 3 bulan barulah boleh berjalan, Tak kisahlah Mummy tetap bangga dengan Daniael Mieqael!
 Mummy dah bersyukur sangat sebab Allah memudahkan urusan tumbesaran Daniael Mieqael
Syukur Alhamdulillah...


Sejak Daniael Mieqael boleh berjalan ni, serius kelakar sangat tengok dia tau
Berjalan slow-slow oklah, ini tak sibuk nak berlari sekali..hehehe seronok tengok, comel je!
 Kalau kawan-kawan nak tahu, sehari selepas Daniael Mieqael mula berjalan
dia dah mengada-ngada nak melompat tau sebab excited sangat semua orang puji 
dan tepuk tangan tengok dia berjalan, Pantang dipuji betul..hahaha ;p
Husband cakap Daniael Mieqael berjalan macam robot yang sangat comel..hehehe
Seronok sangat tengok anak dah boleh berjalan ni, balik rumah pun seronok je..
Dah boleh berjalan ni kenalah rajin pakaikan kasut pula..hehehe
Tak sabar nak shopping kasut banyak-banyak untuk si Abang ni :')
Amboi semangat betul Mummy buyung ni..kekeke! ;p


Yang Mummy risau sangat, sejak dia umur 8 bulan lagi memang pantang betul nampak tangga 
Nampak je tangga terus nak naik dan memanjat sana sini..
Dah boleh berjalan ni lagilah lasak naik tangga..aduhai anakku sayang  -__-"

Kalau ikutkan banyak lagi sebenarnya perkembangan terbaru dia ni
cuma Mummy tak sempat nak update banyak-banyak, baby dah lapar..hehehe
Okaylah nanti kita jumpa lagi ye kawan-kawan..harap korang semua enjoy baca entry ni..Tata semua ;')


42 comments:

  1. habislah..jenuhlah mummy nak mengejar si mata bolat nie nanti ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang penat sangat nak kejar dia sekarang ni, tapi yang bestnya tak payah dukung2 lagi dah..heheheh

      Delete
  2. dh pandai panjat tangga...kena pasang pengadang la lps nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah itulah risau jugak ni sebenarnya, anak makin lasak macam-macam pula kena fikir. apa pun terima kasih untuk nasihat tu ye :)

      Delete
  3. hensemnya ;)
    mak ayah comel..anaknya lagiiiiiiiiiiiiii comel

    ReplyDelete
  4. Hai Mummy cute....blom trlambat rasanya nak say "congratulations & alhamdulillah for hijrah awak"...maintain & makin cantik...si bujang tupun makin encem... *dah scan baby awak yg malu2 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, terima kasih! :)

      Baby tetap malu-malu macam hari tu..2 minggu lagi nak buat 4D pula..harap2 nanti nampaklah kot :)

      Delete
  5. Alahai mata kakak boleh terus tengok adik Mikael pulak. Dah besar dah perut wieyna ye. Baguslah Wieyna pun nampak sihat. Si abang pun makin besar dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHA...mata kak zakie terus je tgok perut kita ye..alhamdulillah dah masuk 6 bulan.

      Delete
  6. budak mmg pantang ngn tangga.. nk manjat..
    dpt kaki mmg xduk diam la daniel ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tulah naniey, memang tak duduk diam, siang malam asyik nak berjalan n berlari je sekarang ni..;)

      Delete
  7. budak mana2 pun sherwieyna,mmg suka benor ngan tangga..pasai pa ntah..mmg feveret tangga..agaknya dorang tengok tangga tu cam tmpt main kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah mungkin juga kot, dorang ingat tangga tu macam tempat mainan, itu yg seronok sangat nak main kat tangga tu..hehehe

      Delete
  8. semua bdm mmg suka sgt tanggakan..hehe..ank2 akk semua gitu..pntg tgok tangga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai samalah kita chekgu yang penting anak2 kita ni sentiasa ada depan mata kita, risau takut jatuh pula..

      Delete
  9. sama cam zareef lah..masa pndai jalan dulu..terusssss nak berlari..kekekeke..tp mmg comel kan tgk budak2 br pndai jalan nih..=)..pasal tangga plak..dpd die umur 7 bulan dh pasang gate kat tangga sbb dh start memanjat..baru2 ni jek baru bukak gate kat tangga tuh..=p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah memang comel sangat bila dah pandai berjalan ni..Kat rumah putrajaya kitaorang dah pasang gate tu cuma kat rumah mertua ni tak berani pula nak pasang. takpe si mata bulat tu sentiasa diawasi..:)

      Delete
  10. sooooooonnnnnn nak jadik abang dah.

    ReplyDelete
  11. Hensemnyaa Miqael ni..geram tau..Ank aida plak jalan cepat ..11 bulan dah jalan..tp cakap yang lambat..lambat sesangat..jenuh nak tunggu dia bercakap..tapi tula bile dah pandai cakap terus fluent n pandai susun ayat..Tula,kdg2 lambat yang itu cepat yang ini kan..Semoga Miqael terus jadi anak yang soleh n bijak..Mummy kena tgk dia naik tangga jugak ye..takut budak2 ni kan..kalo perlu pasang safety gate...takdela Mummy letih nak kejar dia..hehe..bile pregnant ni cpt letih kan..so mummy pon take care jugak ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih!

      Daniael Mieqael dah boleh cakap sikit-sikit tapi masih dalam proses belajar lagilah ;) sekarang ni apa yang kita cakap semua dia dah faham..suka sangat :) seronok kan tengok anak kita yang makin bijak ni..hehehe. hah itulah sekarang ni cepat sangat letih, takpe tinggal 3 bulan je lagi..lepasni okaylah..:)

      Delete
  12. salam kenal..

    :)

    comei nye anak...macam mak dia..

    ReplyDelete
  13. comelnya anak teruna ni.. :) dah pandai panjat tangga dah!

    ReplyDelete
  14. Panjang lah langkah mikael...dah dpt kaki.

    ReplyDelete
  15. comelnya! macam mama dan papa nya!!! <3

    ReplyDelete
  16. hati-hati sikit kalo dia main kat tangga..risau sy tengok..huhu~

    perut akak dah makin besarlah..comel..hehe~ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok ok terima kasih untuk nasihat itu :)

      Terima kasih :)

      Delete
  17. daniel baru dapat kaki..memang tak reti diam..
    dia seronok dapat rasa nikmat kaki tu..

    ReplyDelete
  18. miqael comel mcm mama... anak sy pun baru leh jalan.. 24jam tawaf rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih! :)

      samalah dengan anak saya asyik tawaf satu rumah sekarang ni..:)

      Delete
  19. salam singgah kembali :-)

    comel daniel. aisyah saya pun lmbt jalan juga. dia dah blh berdiri tapi dia takut berdiri sendiri. klu pgg meja kusi blh je diri. hehe. lain anak lain ragamnya kan.. smga slmt semuanya..ni daniel dah jln, lagi laju la langkah nya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi singgah blog kita :)

      Jangan risau, tak lama lagi boleh jalan lah tu..kalau dah boleh jalan nanti penatlah awak kejar dia macam i sekarang ni..hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page