HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Friday, 2 November 2012

Alahai Minum Air Gula Lagi

  
 Assalamualaikum dan salam Jumaat Semua


Alamak dah masuk bulan November lah !!.. 
Amboi buat-buat terkejut pula Mummy buyung ni..hahahahah 
Tapi betullah masa berlalu sungguh pantas, idea nak menulis tu banyak sangat tau 
Tapi kadang-kadang tak tahu nak bercerita pasal apa
Memandangkan sekarang dah bergelar gelaran "Mummy Buyung"
Maka cerita-cerita pasal kandungan jelah yang bakal korang baca dalam blog ni
Tolonglah jangan bosan dan menyampah pula ye kawan-kawan..hehehe  

   
 Minggu lepas pergi checkup kat Hospital Putrajaya.
Usia kandungan Mummy dah pun masuk 20 minggu...
Alhamdulillah syukur...dah pun melepasi separuh fasa semoga dipermudahkan semuanya.
Walaupun bermacam-macam hal terjadi pada minggu lepas
Tapi semuanya dapat Mummy buyung ni lalui dengan penuh kesabaran demi baby tersayang ;')
Actually checkup minggu lepas adalah sangat tak best ;'(
Sebelum tu nak tanya korang wahai ibu-ibu tersayang
Korang pernah tak minum air gula?
Macam mana rasa dia, sedap tak? suka tak?
Hmmmm..bagi Mummy tak sedap langsung, rasa nak termuntah pun ada..yakkk!
Ramai kawan-kawan Mummy tanya kenapa kena minum air gula?
Kenapa ada masalah ke?why..why..why?!
Actually Mummy sendiri pun tak tau kenapa
Tapi kalau doktor dah suruh, minum jelah tak payah bantah-bantah pula..heeee

 

 Okay sebenarnya macam ni
 Masa check up minggu lepas, berat Mummy naik 2.5kg dalam masa sebulan
Banyak sangat naik dari berat sebelumnya
Berat yang sepatutnya kena naik 0.5kg je tapi Mummy buyung ni terlebih bahagia kot
Inilah akibatnya tak control makan, terlebih 2kg..hahaha. 
So nak tak nak kena minum juga AIR GULA..ohh tidakkkk!
Siapa yang tak pernah minum air gula tu tahniah Mummy ucapkan!
Mesti korang tak dapat bayangkan apa rasa air gula tu kan
 Hanya ibu-ibu yang pernah mengalaminya je tahu..


Masa Mummy diwajibkan minum air gula tu
 Start dari jam 10 malam Mummy dah kena berpuasa
 Mummy tak boleh makan atau minum 
Keesokannya Mummy kena ambil darah 
Masa ambil darah tu macam biasalah Mummy memang tak pandang jarum tu langsung
Almaklumlah Mummy buyung ni memang penakut sikit bab-bab jarum ni..hehehe
Selepas ambil darah barulah Mummy kena minum air gula pula
 Air gula tu pihak hospital dah siap bancuh dalam cawan plastik
Bila kita minum air gula tu rasa dia.. ohh tuhan je yang tau..sedaaaaaapppppp!
Selepas je minum air gula tu jangan haraplah kita boleh makan terus 
 Kena tunggu lagi 2 jam untuk diambil darah semula okay!
Masa nak tunggu 2 jam tu sangatlah menyeksakan
Rasa nak termuntah pun ada sebab Mummy tak suka sangat manis-manis ni
Tapi tahan-tahan jelah..2 jam je pun..hehehe 
Selepas 2 jam darah sekali lagi diambil dan boleh balik
Kali ni Mummy happy sangat sebab dah boleh makan puas-puas..hehehe


Sebelum balik tu doktor ada pesan
Kalau betullah Mummy ni terkena kencing manis nurse akan call  
Dan sudah pasti kena minum air gula lagi sampai bersalin ;'(
Tapi kalau dalam seminggu takde panggilan dari pihak hospital..Alhamdulillah Mummy selamat..  
So Minggu ni Mummy berdebar sangat tunggu result MGTT tuuu..
 

Mummy sebenarnya dah kena 2 kali minum air gula ni
Anak pertama Alhamdulillah result MGTT  Okay!
 Takde masalah terkena kencing manis semasa mengandung
Yang kandungan kedua ni risau juga takut ada kencing manis pula ;'(
 Kalau kawan-kawan nak tau ( untuk mereka yang belum tau )
Bagi ibu-ibu yang terover berat badan macam Mummy buyung ni
Wajib kena minum air gula sebab kami dikuatiri ada kencing manis
Kencing manis semasa preggy ni agak bahaya juga tau 
 Sebab baby mungkin akan besar dan mungkin akan dipaksa bersalin awal.
Kalau nak tau lebih lanjut korang google jelah ye..hhehehe
( malas nak cerita panjang sebenarnya dah nak balik nih..heee )
Nanti entry akan datang Mummy update cerita pasal result MGTT tu
Doakan semuanya okay ye kawan-kawan 
Selamat berhujung minggu.. TATA semua ;')


27 comments:

  1. hmmm..x pernah lg minum air gula. so far, mase both preggy berat naik pun sikit2 je. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukurlah sue x minum air gula.kalau terkena memang stress tau.

      Delete
  2. x bosan sebab suke tgk gambar2 mummy n baby yg comel =)

    ReplyDelete
  3. Belum pernah lg minum air gula..huhu..tp ada yg bgthu klu minum air gula kt private sdp sgt..rsa ribena..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah kena ke? alhamdulillah tahniah..hehehe
      Air gula yang Mummy minum tu perisa ribena tapi tetap x sedaplah ;(

      Delete
  4. makin berseri mummy buyung...

    sy dah 3 kali minum..masa anak 1st 2 kali kena..anak 2nd 1 kali jer..alhamdulillah result ok walaupun mak ayah ada kencing manis..mintak2 dijauhkan penyakit gini kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih!

      Wah bestnyaaaaa dah 3 kali minum air gula..hehehe
      untung awakkan x kena kencing manis wlupun keturunan mak ayah ada.eh jgn lupa doakan Mummy tau, sebab result mgtt Mummy tak okay ;(

      Delete
  5. saya sama macam u.anak ke2 cenggitu la..siap kena diet lagi..hehehhe so kalau takmau gula naik...masa cek out minum air masak je..lepas cek up baru makan nasi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAAHAH..boleh pula macam tu..tapi macam x best je main tipu-tipu..heee

      Delete
  6. minum air gula?!!ieeyyuuuu...:(

    cian mummy buyung...smoga x kena minum lg..amin..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. doakan semuanya okay ye..;)

      Delete
  7. comelnyer mummyni.. walaupun buyung tetap maintain cun...
    akak dulupun kena minum tapi keputusan okler...
    akak masalah darah tinggijer masa ngandung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih!

      Oh akak masalah darah tinggi pula, tapi semuanya ok kan kak..syukur alhamdulillah..

      Delete
  8. hye dear mummy yg cun, fiza pn ade pengalaman minum air gula masa preggykan my faris,memang rase sangat tak best kan? nk termuntah..seksanya nak abeskan segelas air gula tu..kt klinik fiza check hari tu, die cakap bkn kne minum sbb berat badan naik, tapi sebab preggy mum umur 25thn ke atas diwajibkan minum air gula..hehehe..tp skali je lah minum, alhamdulillah xde kencing manis..hope mummy cute pn tak kne kencing manis k :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah rasa air gula tu memang nak termuntah x sedap langsung! Tapi untung awak tak kena. Mummy tengah risau ni,harap2 semuanya akan okay..doakan kita ye..

      Delete
  9. Sabar ye kak.. Ade hikmahnya kan, demi bby :) comel sgguh family nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Demi anak tersayang, Mummy akan cuba bersabar. Terima kasih..;)

      Delete
  10. ramai ekk minum air gula tue
    x per if elok utk kandungan apa salahnyer rite
    TC mummy @.@

    ReplyDelete
  11. same la kite wiena..chek ari tu kena mnum air gula..
    snn naik over..wiena naik 2.5..ana 2.4..hahahaha..

    aryan dulu pun mcm ni..2x kena mnum air gula..tp alhamdulillah..mgtt ok..
    yg ni dia kata klu de diabetis cll nest week..kira nyer last week la..ni xde cll ok la kot..hope sngt la ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh samalah..hahahahah
      Alah untungnya awak kalau nurse x call.i dah dapat result tu sangat menyedihkan!

      Delete
  12. Kakak dulu mengandung tak pernah kena minum air gula tau. Tapi tak tahulah sebab kakak bukan hospital kerajaan - lagipun yg last 9 tahun dulu. Kalau ambil darah, injection, scan tu adalah. Sebaiknya Wieyna jagalah kesihatan bimbang juga kan sebab makanan depan mata semua sedap belaka..

    ReplyDelete
  13. air gula tu untuk org kencing manis ke?
    ingatkan air gula ni utk org yg kurang gula..
    mcm2 ek.. cetek lagi ilmu nani tang bab ni..

    ReplyDelete
  14. rasanyakan mummy procedure skangkan semua kena minum air gulalah lepastuh dia nak tgk samada adaker tak gula dalam badan kita yang terlebih...adik nurul selamatdah bersalin cucu sulung lelaki..hehe..nurul anak sulung tapi cucu pompuan sumer=)

    ReplyDelete
  15. Memang lemah bab minum air gula ni. Rasanye tu x menahan kan..huhu..apepon,hope result tu ok ya..:-)

    ReplyDelete
  16. hensem gila suami..huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page