HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Friday, 9 November 2012

Result Minum Air Gula (MGTT)


18 Minggu

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Harap korang semua sihat dan ceria selalu
 Ingat lagi tak entry Mummy minggu lepas pasal Minum Air Gula
Hah! jumaat lepas Mummy dah dapat resultnya..
Keputusan MGTT sangat mendukacitakan ;'(
Isnin pagi tu nurse Laili dah call dan suruh Mummy datang ke hospital dengan segera
Mummy dah mula risau semacam..takut pun ada
Tanpa buang masa Mummy terus pergi hospital Putrajaya
Mummy tak sempat pun beritahu Husband sebab kepala otak Mummy dah mula blur
Sampai je hospital Mummy terus jumpa nurse Laili
Nurse pun bagitahu Mummy tentang result MGTT tu
 Setelah tengok reading kat kertas tu 7.81, kalau normal 7.8 kebawah
Alamak! bacaan air gula Mummy sikit je pun, tapi tetap dianggap ada kencing maniiiiiisss!
Sedihnya tuhan je yang tau ;'(
 
Masa nurse terangkan tu, Mummy dah risau, takut, air mata Mummy dah mula gugur
eh! tak malu langsung kan Mummy nangis depan nurse tu..buat malu je kan..
Nak buat macam mana Mummy memang jenis sensitif sekarang ni
Tak boleh dengar benda-benda macam tu senang je air mata ni gugur tau..
Lepas ni Mummy kena banyak kali pergi check up kat hospital putrajaya
Kalau dulu sebulan sekali, sekarang ni maybe sebulan 4 kali
Setiap minggu sekali kena pergi check sebab nurse cakap bacaan air gula Mummy perlu dipantau
 Nurse pun dah suruh Mummy jumpa pegawai zat makanan
Supaya tahu cara pemakanan yang betul dan bacaan air gula tak naik
 Lepastu kena ambil darah 4 kali dalam sehari pukul 8pg, 10pg, 2ptg dan 9mlm
Ya Allah takutnya dengar kena ambil darah 4 kali sehari..sob..sob..sob ;'(
After check up tu, Mummy terus drive balik rumah putrajaya 
Rasa risau, rasa bersalah dan kesian sangat kat baby ni
Mummy tak tau mana silapnya, sebab Mummy memang jenis yang tak makan manis-manis
Tapi keturunan Mummy memang adalah sebelah bapa, sebab tu kot dapat kencing manis ni
Masa on the way balik rumah tu, Mummy dah menangis-nangis call husband..sob..sob..sob
Dalam keadaan macam ni hanya husband jelah yang boleh tenangkan Mummy
 Macam-macam yang Mummy pikirkan. Apa yang Mummy perlu buat, apa yang akan jadi lepasni..
Ya Allah Mummy takut sangat...

Sampai je rumah Mummy terus mengoogle pasal kencing manis semasa mengandung
 Kebanyakkan yang Mummy baca, semuanya kata memang biasa akan berlaku pada ibu mengandung. 
Tapi memang kena berjaga-jaga sebab boleh membahayakan kalau teruk sangat.
Jadi sekarang, Mummy memang berhati-hati sangat bab-bab makanan ni
Minum pun air kosong je. Tak berani langsung sentuh makanan manis atau bergula
Makan nasi pun separuh je tau. Bila lapar, Mummy makan biskut je dengan air kosong
Mummy risau bacaan air gula naik, sebab tu terpaksa diet sekarang ni
Mummy sayang sangat baby ni. Harap-harap semuanya akan okay
Tolong doakan Mummy ye kawan-kawan..


p/s: Nak tanya para ibu-ibu yang dikasihi. Pernah tak korang alami keadaan macam ni?
Selalunya apa yang korang buat? Ada tak petua-petua yang berguna untuk Mummy amalkan sekarang ni?
Walaupun kencing manis Mummy tak serius tapi Mummy risau sangat.


26 comments:

  1. Yang... Cer cari kt blog lia bwh tag 2nd pregnancy sbb lia pon kena kenfing manis masa peknenkan Zara... But plz jgn sbb ni x mkn... Cuba kena tgk apa yg kita mkn okeh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok ok nanti i tengok info kat blog lia tu. apapun terima kasih sangat2!

      Delete
  2. Lor...siannya mummy. Scary nya nak kena amik darah 4 kali sehari. Saya tak der pengalaman mcm ni lah. Harap ada mommy2 lain yg boleh tolong.

    Take care dear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah pasal.. ambil darah sekali pun mummy dah takut tau. inikan pula nak ambil 4 kali..;(

      Delete
  3. Take care..kena elakkan makan yg manis2. Banyak minggu lagi nk lalui tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. i memang dah tak makan benda manis sekarang ni. Terima kasih!

      Delete
  4. wina sepanjang 2 pregnancy mmg tak ade pengalaman minum air gula so tak boleh nak tolong mummy sangat

    just my advise, take care, ikut nasihat doc n nurse, pegi check up & kurangkan makanan n minuman manis k..insyallah xde pape :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih wina. Doakan yang terbaik untuk i ye..

      Delete
  5. aloooo ciann mummy..
    sabor ye..psni jg mkn btol2 la..'

    smoga sumenye ok..amin..

    ReplyDelete
  6. ai mummy....
    saya penah minum air gula...sama cam mummy gak..bukan faktor keturunan...tp ada...mula2 mmg ikut nasihat doc...mkn mmg control...smpi pegi checkup doc ckp berat x naik...siap turun lagi...doc suh mkn bnyk sbb bby pun kecik....ha..pastu dh konpius sbb kencing manis nk kontrol makan tp bby kecik....so sy tnya kawan...dia ckp..dia ada petua.... 1 week b4 kite pegi amik darah...kite mkn je apa yg kite nk mkn....but still kontrol benda2 manis....so week yg kite kene amik darah...kite start kontrol balik....so sehari b4...mlm sy dh xmkn nasi..coz pg tu amik darah kan....lepas kul 10 br mkn biskut 2 keping....2 jam sblm kul 2 dh stop mkn...sy mkn nasi bile lepas amik darah yg last kul 9mlm....coz nk dptkn bacaan yg cantik...so bacaan dalam 3-5....hari2 biasa leh mkn cam biasa....tp pemakanan yg sehat n elakkan fastfood coz sblm tu sy mmg suke fastfood mybe tu salah 1 sy kene kencing manis...

    ni je pengalaman sy. :D

    ReplyDelete
  7. Jangan bazirkan airmata tu yer...saya tak pernah lagi de experience minum air gula.skali dengar mmg takot sbb bila de kencing manis possibility xblh bersalin normal.huuhuuhuuu....

    ReplyDelete
  8. ana ni nurse kt kk tu x cll pn..makna nyer ok kot..
    tp still risau gak..tnggu 19hb chekup ni nk tgk brp mgtt tu..
    ana pun sebelah mak ana keturunan diabetis..kira nyer kuat gak la..
    sabau ye wiena..just lepas ni jaga mkn n minum la kot..

    ReplyDelete
  9. Kakak sebab mengandung tak pernah kena minum gula to tak tahulah Wieyna. Kakak mengandung dulu bukan suka masam tapi suka manis hari-hari kakak makan sunsweet dan kurma tau sebab nak senang buang air, tapi tak pulak ada kencing manis. Masa kakak dulu ketiga-tiga anak tak ada minum guna tapi ambil darah adalah. Darah juga dapat detect ada diabetic/high blood dsb.

    Kakak rasa tak serious tu cuma jagalah sikit jgn tak makan pulak kesian baby. Diet pun kena tengok kan..

    ReplyDelete
  10. nani xthu nk komen apa.. tp member nani masa pregnant dpt kencing manis..
    moga mummy n baby xde apa2. Insha Allah.. :)

    ReplyDelete
  11. dear mommy, saya x pernah minum air gula. so, xtau cmne rasanye. huhuhu. hopefully mommy x stress ye. jgn sedih dan jgn risau. mase preggy ni mcm2 hal la kan. dulu saya punya palette darah below yg sepatutnya. risau gak. huhuhu

    ReplyDelete
  12. jgn takut dear...sy pun pena kene mcm tu....time amek 4 kali tu...minum air masak banyak2 then kurangkan makan hari tu...insyaallah bacaan akan turun..pastu dah xyah amek lg..die bukan amek darah banyak..cume setitik kat jari je..no worries k..cume hari tu kene kurangkan makan...kalau bacaan ok,x yah amek lg..kalau x,nanti kene amek lg...sy dulu kene sehari je...bacaan 3,4 je pastu dah x yah amek lg

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum..
    festime datang sini.. salam kenal.. saya follower ke 545.. :)
    pasal diabeties bila pegnen tu, mmg tak terduga kan.. tapi alhamdullillah.. akak
    ok.. walaupun skrg dah 28 weeks.. :)
    lepas ni jangan minum air gas.. jangan minum air yg extra manis.. tau.. jaga baby sama.. sbb kalau ada diabeties ni, walaupun sikit, takot baby carrier juga nanti.. so hopefully mommy boleh jaga dan bertindak dari awal.. jangan sedey ye.. tak care

    ReplyDelete
  14. Jgn isau kak.. Ros kna masa auni, anak 2nd xkna...
    Jgn xmkn bnda mnis sgt kak... Kna mkn...
    Ros anak 2nd xusik lgsung air manis n benda manis lastly bby hypo..
    Walauapapun kna mkn jgak bnda manis tu, jgn tkut sgt.. Xda ape pun :)

    ReplyDelete
  15. salam.akk xpnh kena gini.tp akk advise sis berdoa bebyk..get closer to Him..mntk kt dia..semoga dipermudahkan sglanya.take care ye sis..lps ni kena kawal pmknn sis..

    ReplyDelete
  16. salam sir
    Banyak komen YG BAGUS2 dapat membantu
    Salam kenal sis

    ReplyDelete
  17. salam di pagi isnin.
    Apakah khabrnya?

    ReplyDelete
  18. kawan ai pun kena same case
    actually try avoid eat local fruits yang sweet tue dlm kuantiti yg byk
    my fren cakap dia byk makan local fruits
    kena extra careful waktu preggy ni

    ReplyDelete
  19. alahai... akak dulu masa 4bln bt cek mgtt tp selamat tp masa 8bln mgtt mmg fail... nsb lah kejap je kene cek gula tu... pastu akak dh bersalin...

    nasihat akak awak mmg kene jmpa pakar pemakanan tuh, nnti dia akan bg senarai makanan apa yg org kencing manis time peknen tak blh mkn n apa yg dia suh mkn... nasi pun sebenarnyer ada gula, kecuali amik yg beras basmathi or beras perang,..dulu akak pun camtu, terus beli beras basmathi yg mahal tu, minyak tukar ngn minyak olive... asik rebus n bakar je pastu mkn ulam... akak doakan semoga takde apa2... semoga bby n mummy nya sihat

    ReplyDelete
  20. siannya,maaflah saya takde pengalaman ade kencing manis,alhamdulillah semua anak takde termasok yang ini....cuma darah kurang jeh dari mula pregnant....insyaallah banyak berdoa yea....!

    ReplyDelete
  21. saya b4 cek up sy minum susu hi goat... susu tu membantu juga... dia ley rendahkan kadar gula dh risiko darah tinggi... after beranak ia bgus bykkan susu....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page