HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Tuesday, 4 December 2012

Alhamdulillah 6 bulan sudah

Assalamualaikum Semua

Hari ini Mummy nak update pasal kandungan Mummy
Alhamdulillah dah masuk 6 bulan pun usia kandungan Mummy ni..
Alahai bila dah masuk 6 bulan ni barulah nak terhegeh2 update pasal gambar masa 5 bulan hari tu..heee
Actually dalam facebook dan blog ni ramai yang nak tau dan bertanya pasal perkembangan terbaru kandungan Mummy ni ( Ceh! perasan glamorlah pula..kuikuikui ;p ). So hari ini Mummy nak cerita pasal kandungan Mummy masa 5 bulan hari tu dan yang terkini. Terima kasih ye kawan-kawan sebab korang selalu bertanya kesihatan Mummy dan kandungan ni, terharu tau..sayang korang sangat-sangat! :')

20 Minggu

Kadang-kadang Mummy konpius jugalah pasal berat badan ni
Ada yang kata Mummy dah gemuk ;(. Ada juga yang kata Mummy maintain je tak gemuk pun
Ini bukanlah satu masalah untuk Mummy pun cuma rasa pelik je..hehehe
Tapi bagi Mummy masa trimester pertama tu memang berat badan Mummy naik secara mendadak
sebab masa tu kerja Mummy asyik makan je tak pernah nak control pun..hahahah
Tapi bila dah masuk trimester kedua dan sejak diistiharkan ada kencing manis hari tu, 
Hah! Mummy terus diet sakan maka berat badan Mummy ada susut sikitlah kot tapi sekarang naik balik
Tak apalah insyaAllah lepas bersalin nanti continue buat apa yang patut kuikui ;')

21 Minggu

Bila perut dah makin besar ni, macam-macam pula ceritanya.. 
Sekarang ni Mummy dah mula rasa sakit kaki pula. Tapi kaki belum bengkak-bengkak lagi,
cuma rasa sakit je, maybe sebab memandu ataupun baby dah makin besar kot.
Tapi walaupun dah sakit-sakit macam tu, Mummy tetap aktif berjalan kesana-kemari, lagi-lagi kejar si mata bulat tu yang tak reti nak duduk diam asyik nak berjalan dan berlari je sekarang ni..hehehehe. (",)

Pinggang dan punggung Mummy pun dah mula rasa sakit-sakit, tak boleh duduk lama-lama sangat. 
Kalau duduk lama sangat, hah mulalah sakit kat bawa perut tu..Susah Mummy nak explain
rasa sakit tu macam mana, tapi bagi ibu-ibu yang dah biasa terkena macam ni mesti tau..
Tapi semua sakit tu kadang-kadang je bukan selalu, kalau dah start menyerang tu, fuhh! Tuhan je yang tahu..
Nasib baiklah Husband sentiasa ada disisi setiap kali Mummy memerlukannya
Seronok juga mengandung ni, perhatian memang lebih diberikan untuk kita..heheheh ;')

22 Minggu

Lagi satu sekarang ni Mummy dah tak boleh tidur gaya bebas tau
Sekejap-sekejap kena tukar posisi tidur, sama ada terlentang, mengiring ke kiri ataupun kanan
Kalau tak Mummy mula rasa lemas dan susah nak bernafas, perut pula sekejap mengeras sebelah kanan sekejap sebelah kiri, kesian baby ni macam tak selesa je asyik pusing-pusing je dalam perut ni..
Setiap kali baby mula bergerak dengan aktif, Mummy akan bercakap dengan baby supaya kalau nak bergerak tu slow-slow sikit Mummy gelilah..hehehehe tapi sangat best!

23 Minggu

Pasal kandungan Mummy pula Alhamdulillah semuanya Okay. Baby bergerak dengan sangat aktif
 Setiap kali baby bergerak macam tengah menari gangnam style je dalam perut ni..hihihihi
Ramai yang kata perut Mummy besar, padahal baru 6 bulan.
Mungkin adik Daniael Mieqael ni lagi besar dari dia kot nanti.. hehehhe
Tak kisahlah janji kesayangan Mummy ni sihat walafiat :')

24 Minggu

Dah scan baby ke? Boy ke Girl? Hampir setiap hari Mummy dengar orang tanya soalan macam ni..
Mummy bukan tak nak beritahu, masalahnya setiap kali nak scan mesti tak nampak
Baby Mummy jenis pemalu sikit..harap korang bersabar ye..(",)
Next check up ni, harap-harap masa nak scan tu boleh taulah kot jantina dia  
Mummy pun macam dah tak sabar nak shopping baju baby ni..hehehehe
Okaylah kawan-kawan, buat masa ini setakat itu jelah perkembangan terbaru dari Mummy
Mana yang Mummy ingat tu Mummy share, kalau tak ingat tu lain kalilah pula Mummy cerita ye
Apa-apapun doakan Mummy dan Kandungan Mummy terus sihat dan selamat hingga melahirkan ye
Tata Semua! (",)


44 comments:

  1. akak, u became prettier lah. sebab pregnant + berhijab :)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. Iyer lah mummy, perut nampak beso. Makin berseri lah muka mak yung nih ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perut besar ke..hehehehe. baby kuat makan itu yang besar tu..hehehehe
      Terima kasih ;)

      Delete
  3. berseri² kamu nie ye..saya dua² kali preggy pun rasa lemau jek hikhikkk

    ReplyDelete
  4. Tak tahulah hati kakak berat kata baby Wieyna itu perempuan. Sebab wieyna semakin cantik. Tak tahu juga mungkin sebab sekarang dah bertudung jadi tambah cantik dan manis. tak kisahlah janji sihat kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai kakzakie terima kasih banyak-banyak :)

      Tak kisahlah kakzakie, janji anak ni sihat walafiat, itu lagi penting :)

      Delete
  5. nmpk comel skrg..
    betulkan, bila preggy suami beri perhatian yg maksima...suka sgt2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih! :)

      Betul betul betul!! Mummy pun suka..hehehe

      Delete
  6. masa preggy mmg cepat sakit pinggang khen uols
    x per be strong lagik 3 months -+ jer lagik
    fighting!!!!

    ReplyDelete
  7. i wish ur baby is girl...aminnn...confirm cute like mummy!=D

    ReplyDelete
  8. xnmpk mcm tambah berat badan pun MC.
    kejap je kan pejam celik pejam celik da 6 bulan.. br je rs mcm bc entri akak bru pregnant

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEHEHEHE..perut je yang banyak berubah kan..:)
      betul rasa macam cepat je masa berlalu sekarang ni, mummy pun macam tak percaya dah masuk 6 bulan..fuh berdebar tunggu 3 bulan je lagi :)

      Delete
  9. comella wieyna ni..cute je..hehee..bab tak boleh tido mlm tu sama dengan aida jugak..tak selesa dah nak tido..huhuhu..tapi kaki sakit tu tak pulak kena,juz kejang je selalu2..kena berurut sikit2 jugak tu kan...semoga baby n mummy sihat and selamat ... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih..:)

      Setiap kali sakit tu menyerang memang husband kena urut cepat2lah, kalau tak sakit tu boleh melarat tau. awak pun jaga diri baik2 ye..:)

      Delete
  10. cantik saja kamu ni kak walaupun pregnant.3 months to go.chaiyokkkk.deliver mane nih?sabah lg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih darlink!

      Kali ni bersalin kat putrajaya..insyaAllah :)

      Delete
  11. gegirl kot sbb mamy cantik .. semoga semuanya berjalan lancar yea

    ReplyDelete
  12. betambh cantu mummy ni..serius..berkat berhijab n preggy ni..tc ye sis

    ReplyDelete
  13. wiena..same la dgn ana ni..skrg dh start sakit kaki dan pinggang..
    ana pun nk masuk 26w dh..scan pun blm lg..ramai yg dah tnya gak..tunggu la hubby bz keje je skrg xsempat nk g scan..tp bila xtau gender mcm xpuas nk shopping bju bby ni.huhuhuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEHEHEHE..kita memang sama je kan..jangan2 jantina anak kita pun sama kot nanti..hehehe
      InsyaAllah 2 minggu lagi nak scan guna 4D pula..

      Alahai i pun dah tak sabar nak shopping baju baby ni, geram tengok sale sana sini..hehehe

      Delete
  14. alhamdulillah, jaga kesihatan diri juga bby...

    ReplyDelete
  15. comelnya perut dia..moga mummy dan baby selamat dan sihat

    ReplyDelete
  16. saja je adik si mata bulat ni nyorok2 time scan..nak kasi surprise le tu kat readers blog mummy dia ni.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHAHA..Sabar2 ye..
      Mummy pun dah tak sabar nak tengok baby ni :)

      Delete
  17. rasa wieyna maintain kurus jek..perut jek besar ke depan..hehehe..agak2 asyik tk nmpak tu gegirl kotttttt...^__^

    ReplyDelete
  18. kecik je badan walaupun pregnen...

    x kisah la laki ke pompuan kan...asalkan baby sihat...:)

    ReplyDelete
  19. hehehe, benar2 cantik mummy sorang nih. :) semoga mummy dan babynya sehat2 selalu ya. :) :) :)

    ReplyDelete
  20. Tahniah.... you memang SuperCuteMummy.... Alhamdulillah bila you memakai tudung memang very cute...Semoga bahagia dunia dan akhirat....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page