HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Friday, 27 December 2013

Dating Berdua

Assalamualaikum dan Salam Jumaat



Ahad minggu lepas, Husband ajak keluar kira dating berdua je lah tanpa anak-anak.
Memang dah lama gila tak keluar berdua-duaan ni.
Last sekali masa Adik tak keluar lagi kot..
Entahlah Mummy pun macam dah tak ingat sangat.. 
Mummy sekarang kan dah jadi pelupa..hehehe 

Anak-anak kami tinggalkan kat rumah mertua
Alhamdulillah mertua pun okay je dan faham suami isteri ni nak dating..hihihi
Makanan, pakaian, susu dan segala keperluan anak Mummy dah sediakan semuanya
Sekurang-kurangnya Mummy Daddy dating taklah risau sangat
Boleh dating dengan aman..hehehe.

Kali ni keluar dating sebab husband teringin nak tengok wayang.
Husband sebenarnya dah lama ajak keluar berdua
Tapi Mummy yang takde masa, kesian kat anak-anak.
Lagi-lagi sejak dua anak ni, rasa macam malas je nak keluar.
Selalu kalau keluar pun mesti bawah anak-anak sekali..
Tapi sekali sekala dapat keluar berdua ni alahai bestnyaaa, 
Rasa macam baru bercinta je..tehehe

Otw nak ke Subang Parade
Suami isteri selfie-selfie dulu..tehehe
Petang tu kami tengok cerita Hobbit.
Layankan jelah apa husband nak tengok, janji dua-dua happy.
Cerita ni memang best gilak. Bayangkan Mummy nak terkencing pun sanggup tahan-tahan
Sebab tak nak ketinggalan cerita. Cerita ni dekat 3 jam kot.   
Dahsyattt betul Mummy sanggup tahan-tahan..hahahaha!

Cerita habis je husband ajak makan aiskrim pula
Mak aii dahlah Mummy kesejukan dalam tu
Husband selamba je nak makan aiskrim, biar betul dia ni..

 
Mummy tak sanggup makan aiskrim, temankan husband je.
So husband ambil yang paling kecil tapi kongsi untuk dua orang..hahaha

Sekali sekala dapat keluar berdua ni, memang seronok sangat.
Tapi dalam masa yang sama tetap rinduuuu kat anak-anak tersayang.
Setiap kali pergi mana-mana Mummy wajib tengok video anak-anak
Sampaikan husband cakap " rindu anak je ke, Daddy tak rindu ker? "
Bila husband cakap macam tu nampak sangat jeless..hmmm

Tuesday, 24 December 2013

Anak Gunting Rambut

Assalamualaikum dan Salam Sayang buat semua.


Jumaat lepas, Mummy habis kerja je Husband terus ajak ke Alamanda.
Mula-mula Mummy tak faham kenapa dan untuk apa nak ke sana.
Dahlah Mummy tengah penat, husband pula ikut suka hati dia je
Mentang-mentanglah dia cuti hari tu..geram je.

Dalam kereta Mummy senyap je tak bercakap langsung.
Bukan marah merajuk pun tidak tapi penat sebab tu Mummy berdiam diri.
Husband pelik kenapa Mummy diam je
Husband terus pegang tangan Mummy sambil membelai-belai manja

"Kenapa ni sayang senyap je penat ke?"
(Mummy masih diamkan diri, malas nak bercakap sebenarnya)

Tiba-tiba husband cium tangan Mummy sambil kenyitkan mata

"Ishh sayang ni gatallah!.."

"Haaaa cakap pun!"
 (husband seronok je kenakan Mummy geram je rasa)

"Kita nak pergi mana sebenarnya yang, Mummy penatlah..."
"Laaaaa kata nak potong rambut anak-anak, takkan dah lupa kot.."

Adoi malunya tetiba je sekarang ni Mummy jadi pelupa.
Padahal malam tu dah berjanji dengan husband balik kerja je
terus bawah anak-anak potong rambut.

So petang tu kami ambil anak-anak kat rumah pengasuh dan terus pergi Alamanda.
Mummy  sebenarnya dah rimas tengok rambut anak-anak.
Dah panjang sangat nampak macam dah serabai je.
Rambut husband pun kalau dah panjang Mummy suruh potong rimaslah tengok.


Anak bertuah ni kalau potong rambut pun 1 bulan sekali.
Tapi itulah setiap kali potong rambut Mummy Daddy susah hati pening kepala
sebab abang tak nak potong rambut takuuuuttt.
Belum potong lagi Abang dah cuba lari dan menangis sabar jelah..

Okaylah Mummy Daddy tak nak paksa-paksa
"Abang duduk diam-diam okay, baca buku tu elok-elok ya sayang kejap lagi giliran Abang"

Memandangkan Abang tak nak, Daddy potong rambut dululah
Tapi masa Daddy potong rambut abang asyik jeling-jeling je dari jauh tengok Daddy
kelakar pula Mummy tengok..hehehe
  
Selesai je potong rambut Daddy, Abang masih berkeras tak nak.
Puas Mummy Daddy pujuk masih juga tak nak.
Hmmm..kalau abang tak nak takpelah biar Adik potong pula


Alolololooo goodboy nya Adik. Adik relax je tak menangis pun.
Mummy yang pegang adik ni pula berdebar risau.
Risau manalah tau Adik tetiba je nangis ke apa.
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar adik pun nampak okay je..hehehe


Misi tetap diteruskan untuk pujuk abang dan tetiba Daddy janji..
"Kalau Abang okay dan tak nangis masa potong rambut nanti Daddy belikan aiskrim.."
Abang diam je tetiba menyerah diri, tapi masa potong tu bergenang jugalah airmata..hahaha


Pernah sekali kami cuba potong rambut Abang di rumah
Habis rosak dan tobek sana sini sebab Mummy Daddy main belasah je
Sebab tu Abang jadi trauma kot setiap kali nak potong rambut.
Sejak kejadian hari tu kami suami isteri terus je hantar kedai
Tak naklah potong sendiri takutttt..hehehe

Friday, 20 December 2013

Semoga Cinta Terus Ada


Assalamualaikum dan Salam Jumaat Semua
 

Lama tak post gambar pengantin lama ni kan..hehehe
Sesekali dapat selfie-selfie dengan Husband tercinta ni seronok sebenarnya.
Hanya kami yang tau betapa bahagia dan indahnya hidup ini dapat luangkan masa bersama.


Dah lama rasanya tak ambil gambar bersama
Asyik snap gambar anak-anak je lepastu post kat instagram dan facebook
Gambar suami isteri ni jarang sekali kelihatan..
Sampaikan ada yang bertanya "Suami Mummy mana?"
Adoi sebak pula rasa bila family dan kawan-kawan bertanyakan hal sensitif ni..

Sejak Husband dapat kerja yang asyik outstation jauh-jauh ni
Mummy jarang sekali post gambar kami berdua.
Paling banyak pun gambar anak-anak tersayang je
Kalau tak pun post status meroyan sorang-sorang rindukan Husband tercinta -__-"


So kesempatan yang ada ni, Mummy snap sebanyak yang mungkin..hehehe
Gambar ni masih panas lagi tau baru je snap pagi tadi semasa husband hantar Mummy kerja
Husband pula bagi kerjasama yang sangat cool posing ala-ala artis gitu..hehehe


Bergaduh, merajuk, marah, bermasam muka itu semua asam garam dalam rumahtangga
Kami pun tak terlepas melalui detik-detik indah itu..
Sebagai suami isteri kami tetap bersabar dan cuba jernihkan keadaan.
Tak kisahlah siapa yang merajuk, pujuk memujuk antara kami harus ada dan WAJIB!!!
Tapi rasanya Mummylah kot paling banyaaakkk merajuk ni..tehehe

 Kami tak pernah  kisah apa orang nak cakap pasal rumahtangga kami
Bahagia dan susah senang bersama hanya kami yang tahu dan tanggung bersama.


Doakan kami semoga kasih sayang dan cinta antara kami terus mekar selamanya :)



Wednesday, 18 December 2013

Wordless Wednesday 14 : Bahagia Itu Milik Kami





Monday, 16 December 2013

Teruja dapat pergi Big Bad Wolf!

Assalamualaikum..

 
Dah lama tak update blog. Tetiba je Mummy menghilangkan diri kejap :)
Mummy sebenarnya sibuk sikit dengan anak-anak.
Husband pula 2 hari lepas baru je balik dari Jakarta atas urusan kerja.
Anyway, kali ni nak kongsi cerita masa pergi Big Bad Wolf dekat Mines serdang hari tu.
Hari ke-3 pelancaran "Big Bad Wolf" Daddy terus ajak ke sana 
Sebab nak tambah koleksi buku bacaan anak-anak tersayang 
termasuklah Mummy punya..tehehe.
Yang bestnya semua ni Daddy belanja..huhuhuhuu 

  Puas hati betul dapat borong semua ni. 

Kami pergi bukan berdua je tau, tapi kami angkut anak-anak sekali.
 Nasib baiklah anak-anak okay je tak meragam.
Sebab sebelum perg kami anak beranak makan kenyang-kenyang dulu
Anak-anak pun cukup makan tidur dan rehat.
Tapi si Adik ni memang jenis kuat tidur. 
Pantang masuk kereta lepastu kena aircond sikit terus tertidur.
 
 Tapi nak ke sana bukan senang, jalan nak masuk kesana pun jammed habis.
Padahal tempat ni dekat je pun dengan rumah 10 Minit je. Tapi nak masuk dalam tu dekat 1 jam kot.
Orang tak payah cakap memang ramai gila!. Nak cari parking pun susah. 
Husband dekat 3 kali juga kot pusing satu bangunan tu semata-mata nak cari parking 
Huh..nasib baiklah dapat.


Okay ini pintu masuk utama. Sebelum masuk kami posing dulu..hehe
Mummy tak sempat lagi masuk tapi ramai betul yang bawa beg besar-besar.
Yang bawa trolley pun ada. Mummy pula yang berdebar tengok.
Maklumlah kali pertama pergi jadi jakunlah..hehee

Masuk-masuk je mak aii ramaaaaaiiiinyaaaa manusia kat dalam ni!
Buku pula macam-macam ada, 
Mummy terus jadi rambang mata nak pilih yang mana satu..huhuhu
Masa ni nafsu dah menguasai diri Mummy. 
Daddy pula sekadar tengok dan tersenyum-senyum sahaja perhatikan 
Mummy yang semakin rakus dan tamak memilih..hahaha!
(Bahaya betul ayat. Takpe Daddy belanja..hewhewhew)
 







Okay dah selesai, masa untuk bayar. Apa yang Mummy boleh katakan
Mummy puas hati sangat dapat pergi dan dapat borong sakan!
Rugi rasanya siapa yang tak pergi.
Tapi sesiapa yang dah pergi tahniahlah..hehehe
  
Anyway, The Big Bad Wolf  Book Sale 2013 dah pun tutup semalam.
Dan tahun depan mungkin ada lagi kot. Sebab husband cakap setiap tahun ada.
InsyaALLAH tahun depan ada rezeki dan masih panjang umur Mummy nak pergi lagi!
Tak nak lepaskan peluang untuk dapatkan buku dengan harga murah!

Wednesday, 20 November 2013

Wordless Wednesday - 13

Salam Sayang Semua

Hari ini Mummy senang hati. 
Husband tercinta balik Malaysia petang ni.
Rinduuuu Mummy ni Tuhan je yang tau...
Walaupun terpisah 2 minggu je tapi Mummy rasa macam 2 tahun je 
Masuk kerja hari ni pun pakai lawa-lawa 
sebab nak posing depan Husband tercinta lah kononnyaa..tehehe


Oppppsss! kononnya Wordless Wednesday tak boleh taip ayat panjang-panjang
Tapi tertaip panjang-panjang juga, haih layan jelah yea Mummy sorang ni :')

Thursday, 14 November 2013

Bila Anak Sakit


Assalamualaikum & Salam Sayang Buat Semua.

Dalam 2 minggu ni Mummy sibuk dan penat sangat.
Ya Allah memang penat sangat. Sampai demam dibuatnya.
Husband pula baru je pergi Myanmar atas urusan kerja selama 2 minggu.
Dalam 2 minggu tu Mummy rasa stress yang melampau.


 3 hari sebelum Husband pergi Myanmar,
Anak-anak tetiba je demam serentak. 
Selalu sangat macam ni, setiap kali Husband outstation anak mesti demam.
Terutama sekali si Abang tu. Siang malam asyik cari Daddy je sampailah demam.
Husband pula asyik outstation jauh-jauh je, kesian kat anak anak. Geram je Mummy. 
Nasib baiklah Daddy pergi 2 minggu je kalau 2 bulan 
Confirm meroyan tak sudah lagilah Mummy sorang ni..huhuhu 
Tapi bila fikir fikir itulah rezeki kami anak beranak yang terpaksa Daddy korbankan.

"Mummy sayang Daddy!"


 Bila anak anak demam YA ALLAH susahnya hati. 
Lagi-lagi kalau anak tak boleh tidur malam. Rasa macam nak menangis pun ada.
Sedih sangat sebab tak sanggup tengok anak-anak sakit, rasa macam nak mati je.
Nak ambil cuti macam rasa bersalah pula dengan bos, sebab kerja banyak sangat.
Cuti tahunan Mummy pula dah tak banyak. Cuti habis pun sebab anak anak je. 
Tapi takpelah anak anak lagi penting. Nak tak nak terpaksa juga ambil cuti.
Abang demam sebab tak nak berpisah dengan Daddy kot.
Adik pula demam sebab tumbuh gigi. Sekarang Adik dah ada 5 batang gigi..Syabass!! 
 Alhamdulillah sekarang anak-anak dah sihat, dah aktif macam biasa.

 Setiap Malam Daddy akan call. Tak cakap lama pun sekadar bertanya khabar.
Orang pertama yang akan Daddy tanya sudah pasti anak-anak kesayangan dia.
Hmmmm..nampak gayanya Mummy dah jadi yang ke-3 dalam hidup Daddy.
Mummy dah tak sepenting dulu kot (tetiba sedih).
Tapi takpelah bukan orang lain pun anak-anak kami juga. 
Kalau orang lain memang Mummy kerjakan Daddy kaw-kaw..hehehe!

Ohh yaa.. hampir terlupa hujung minggu ni family sabah nak datang.
Ya Allah happynya. Tak sabar nak jumpa mereka..rinduuu sangatt!!!
Okay kesayangan Mummy semua, jumpa lagi babai :')

Wednesday, 30 October 2013

Best Western Prima Inland Sea Resort, Port Dickson

Assalamualaikum dan Salam Rabu Semua


Hari ini barulah Mummy berkesempatan untuk kongsikan cerita percutian kami baru-baru ni.
Maklumlah, Husband pun baru balik dari US, memang sedikit terbataslah masa untuk mengadap laptop.
Kalau Mummy asyik layan laptop ataupun henpon kang ada yang merajuk pula.
Tak pasal-pasal keluar ayat-ayat macam ni nanti..

" Mummy ni asyik layan facebook je! "
" Asyik layan instagram je! "
" Asyik itu asyik ini..dan blablablabla.. "

Hmmm.. Mummy taknak lah macam tu, Husband datang jauh-jauh kita pula sibuk nak layan benda lain.
Bila husband dah balik ni haruslah luangkan banyak masa untuk dia dan anak-anak.
Itu kewajipan utama Mummy. Benda lain Mummy takkan layan..heee

(19 Oktober 2013)
Okay, Mummy nak cerita pasal percutian kami baru-baru ni
Kami bukanlah bercuti di luar negara tapi sekadar di PORT DICKSON saje.
Percutian ke Port Dickson ni sebenarnya last minute punya planning.
Kami suami isteri mula-mula plan nak pergi bercuti ke tempat lain dan lagi jauh.
Tapi memandangkan cuti Mummy tak banyak,
So kami terpaksalah survey-survey tempat bercuti yang tak jauh sangat dari KL.
Tak nak travel jauh sangat sebab kesian kat husband penat. Penat balik dari US pun tak habis lagi.
Survey punya survey, last-last kami decide nak stay dekat PD je.
Lagipun Mummy tak pernah sampai PD lagi.
Tempat yang dituju, Best Western Prima Inland Sea Resort, Port Dickson :)
 

Mummy sebenarnya dah lama teringin sangat nak bawa anak-anak pergi bercuti.
Setiap kali nak pergi mesti tak jadi. Ada je yang tak kena.
Tapi Alhamdulillah kali ni semuanya selamat..hehehe

 Sementara tunggu Daddy settlekan bilik, Kami posing dulu..tehehe


Masuk bilik je, perkara pertama Mummy buat check semua yang ada dalam bilik.
Kot-kot ada orang menyorok dalam bilik tu ke..ishh tak boleh bayangkan!
Alhamdulillah keadaan bilik selamat dan sangat puas hati.
Dan paling penting sesuai untuk kami anak beranak honeymoon..hehehe

 Husband pula tak sabar-sabar buka langsir sebab nak tengok pemandangan kat luar.
Buka langsir je husband tiba-tiba menjerit

"Yaaannnggg cuba tengok ni, mesti sayang suka.."

Ini pemandangan dari atas bilik kami

 WOW! masya Allah punyalah excited dan teruja habis tengok swimming pool sebesar ini. 
Mummy pula yang tak sabar-sabar nak mandi..hehe 
Tujuan kami suami isteri datang sini pun sebab nak bawa dua beradik ni pergi berendam.
Anak bujang Mummy sorang tu sukaaaaa sangat main air.
Haaaa tempat ni memang sesuai sangatlah untuk Abang.
Tak sia-sia datang sini, boleh berseronok sakan dengan anak-anak.

 Okay Mummy tak nak cakap banyak
Jom layan gambar-gambar yang sempat Mummy upload ni.
Gambar banyak sangat sebenarnya, tapi tak sempat nak masukkan semua.
Yang Mummy sempat letak ni pun dah banyaaaakk sangat.
Jom layannnn dan semoga korang pun enjoy baca :')
 Bergambar before mandi manda bersama..hehe
Budak bijak ni dah bersiap sedia nak masuk pool kat depan tu..hehe!



HARI KEDUA

Abang antara orang paling semangat bangun awal.
Siap kejut Mummy Daddy lagi suruh bersiap secepat mungkin..hehe.
Hari kedua ni, abang lebih berdikari. Tak nak Mummy Daddy pegang-pegang tangan dia dah.
Abang dah tak takut-takut, dah boleh berseronok sendiri.
Tapi Mummy Daddy sentiasa pantau Abang juga, risau kot-kot ada orang tolak ke apa nanti.
Yang pasti kami sangat enjoy bersama...


Haabiiiiissss!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page