HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Thursday, 16 October 2014

Cerita Anniversary Ke Empat Tahun

Assalamualaikum..


Huhhhhh makin rajin pula aku nak update blog ni. Tetiba je kerajinan aku datang. Tapi aku bukanlah nak update hari-hari. Seminggu sekali je. Kalau terlebih rajin lagi adalah dua entry dalam seminggu. Kira okaylah tu kalau sebelum ni berbulan-bulan aku abaikan blog ni. Sampai berhabuk tau tak..hehehe.

Alhamdulillah 09102014 haritu genaplah 4 tahun usia perkahwinan aku dan suami. Sepanjang 4 tahun ni banyak betul dugaan dan suka duka kami lalui bersama. 4 tahun macam-macam yang berlaku. Bergaduh, Ketawa, menangis, gembira, menjerit, bermasam muka itu semua adalah lumrah dalam rumahtangga. Aku yakin dan percaya semua pun melalui situasi yang sama seperti kami. Tapi semua ni banyak mengajar kami untuk lebih bersabar dan saling memahami antara satu sama lain. Semua ini juga makin menguatkan rasa cinta dan sayang antara kami. Tapi sejak anak makin ramai ni nak bergaduh pun tak sempat sebab masing-masing sibuk layan anak-anak. Bagi kami dalam segala hal anak-anak paling di utamakan.

Aku ni sebenarnya jenis yang cepat menggelabah. Asal je datang hari anniversary atau birthday suami dan anak-anak, aku mesti pening. Pening fikir nak buat apa, nak bagi hadiah apa, nak makan apa dan macam-macam lagilah. Paling sakit hati bila aku selalu terfikir..

"Suami aku ingat ke tarikh anniversary kami?"..
"Suami aku tahu tak hari ni hari apa?"..
"Suami aku blablaablaablaaa...

Aaahhh.. rasa nak menangis kalau suami tak ingat! T____T.

Dalam aku sibuk-sibuk fikir itu ini, rupa-rupanya suami aku lagi pening..hahaha. Siap perli lagi sebab aku pernah sekali tak ingat birthday dia. Merajuk tak sudah suami aku..hehe. Setakat ni suami tak pernah lagi lupa hari-hari bersejarah kami. Selalu dialah yang paling kuat ingatan. Aku ni sejak ada anak selalu je terlupa itu ini. Suamilah yang selalu ingatkan.. ishh malunyaa!

Okayy straight to the point, Kali ni kami sambut anniversary simple je.Takde hadiah atau kek macam sebelum ni. Kami just keluar makan-makan je. Ini pun tiba-tiba je suami ajak keluar.

Kebetulan pula pada tarikh yang sama Rayyan Ashraff nak kena cucuk untuk 2 bulan. So pagi tu suami halfday sebab nak bawa Rayyan Ashraff ke klinik. Yang peliknya abang-abang sekali suami bawa. Alasan yang diberi malas nak hantar anak-anak ke rumah pengasuh. Okay aku setuju je tanpa bantahan. Asalkan anak-anak tak buat hal kat klinik sudah. Tapi Alhamdulillah anak-anak okay je asalkan kenyang. Bila dah selesai semuanya kami pun terus balik.

Sampai rumah je suami tiba-tiba suruh Mummy bersiap-siap sebab nak ajak dating. So hari tu akulah orang paling happy sebab aku tahu suami ajak dating sebab nak sambut ulangtahun kami.

Aku pun terus tanya suami..

Mummy : "Sayang tak masuk kerja ke hari ni?"
Daddy : "Daddy cuti.." ringkas saja jawapan suami.

kemudian aku bertanya lagi..

Mummy : "Anak-anak kita macam mana nak bawa sekali ke atau nak hantar rumah pengasuh?"

Kali ni lama jugalah suami bagi jawapan. Mula-mula suami plan nak dating berdua je tapi last-last kami angkut semua anak-anak dating sekali. Apa lagi budak-budak tu seronoklah. Aku pun terus bersiap ala kadar je. Kalau boleh nak bersiap se express yang boleh sebelum adik baby meragam. Abang-abang Daddy tolong siapkan.

Dalam kereta aku bertanya lagi

Mummy : "Sayang nak belanja makan kat mana ni?" Daddy : "Adalah.."
Mummy : "Alaaa sayang ni nak rahsia-rahsia pula.."
Daddy : "Sabarlah sayang kejap lagi sampailah.."

Aku pun jawab okay. Malas nak tanya banyak-banyak sebab suami tengah memandu. Kang tak pasal-pasal pula. Biarlah dia memandu dengan aman tanpa gangguan.



Aku pun terus je selfie dengan anak-anak. Disebabkan aku sibuk selfie sana sini aku sampai tak perasan bila masa kami sampai. Aku macam tak percaya je suami belanja makan kat hotel. Ya Allah terharunyaaaa sobs sobs sobs T___T

Tapi Kenapalah tak cakap awal-awal, kan senang aku bersiap bersolek bagai. Ini tak makan kat hotel dengan muka pucat-pucat. Nanti nak makan pun suami takde selera. Tapi boleh pula suami cakap macam ni..

Daddy : "Takpelah sayang, sayangkan masih dalam pantang. Cantik je Daddy tengok.."

Lepastu dia sambung lagi..

Daddy : "Kalau bagitahu awal-awal tak supriseee lah! kalau bagitahu awal-awal kena tunggu 3 jam pula sayang siap (sambil tersengeh-sengeh)

Geram je aku dengan kata-kata suami aku yang takde insurans ni rasa macam nak kiss-kiss je biar mulut dia bengkak seminggu Haaa geram aku!




Okay Sempena ulangtahun kami yang ke 4, suami belanja makan buffet kat Hotel Marriot Putrajaya. Aku terharu dan rasa seronok dengan kejutan suami. Aku ingatkan kami makan kat restoran biasa-biasa je. Tak sangka pula kami sampai sini. Paling seronok bila bawa anak-anak sekali. Kalau kejutan macam ni berlaku kat rumah memang aku dah lama peluk cium suami aku kaw-kaw! Tapi itu kalau kat rumahlah. Kalau aku buat kat tempat awam nampak mengada-ngadalah pula. So aku tahan-tahan jelah perasaan itu. Suami dapat kiss sekali dah cukup. Kalau nak lebih-lebih tunggu je sampai rumah..tehehe. Okay kat bawa ni gambar kami bersukaria dengan makanan. Anak-anak pun makan banyaaaakkk. Aku yang tengah berpantang ni pun dah belasah semuanya. Nasiblah!








Anak-anak kali pertama layan aiskrim. Daniael Mieqael okay je makan aiskrim tapi Dannish Riffqie agak kelakar sikit. Mungkin dia terasa sejuk dan ngiluu kot. Walaupun Dannish Riffqie tak biasa makan aiskrim tapi budak bertuah ni boleh tahan makan sampai habisss, dah habis nak lagi. Ohh no..no..no..cukup satu anak!. Daniael Mieqael pula makan separuh je. Yang tolong habiskan Daddy..hehe.



Aku sebenarnya kali pertama datang sini. Hotel dia memang best dan cantik. Anak main kejar-kejar pun puas hati..hehe. Suami sebenarnya nak belanja makan kat KL. Itu kalau kami dating berdua jelah. Memandangkan kami bawa anak-anak sekali suami terus cari hotel paling dekat dengan rumah. Susah kalau jalan jauh-jauh, nanti anak-anak tak selesa dan cepat meragam. Dahlah bawa baby, adoi memang tak sesuai sangat. Kalau tetiba jammed haa lagi parah nak handle anak-anak. Nasib baik suami aku ni terlebih bijak..tehehe




Bila perut semua dah penuh dan kekenyangan yang amat, kami pun bersantai-santai dan posing-posing dulu sebelum balik. Antara orang paling happy sudah pasti anak-anak. Aku tak halang dan aku biarkan saja mereka bebas berlari sana sini asalkan tak mengganggu dan menyusahkan orang lain.

Lamanya aku terkurung dalam rumah sejak bersalin hari tu. Bila dapat keluar macam ni terus rasa jakun seketika T___T. Aku rasa penglihatan aku terus jadi luas dan entahlah susah untuk aku gambarkan. Yang pasti aku gembira!





Aku bab kiss-kiss, peluk-peluk anak memang tak pernah jemu dan tak pernah puas. Hari-hari semua jadi mangsa aku. Anak sampai lemas aku kerjakan. Kalau dengan suami lagilah..kihkihkih :p





Dah puas santai-santai kami pun balik. Keluar hotel je mak aiii hujan punyalah lebat. Suami aku memandu sampai tak nampak jalan. Anak-anak pula sedap je tidur. Kami  sampai rumah nak dekat jam 7 malam.  Sampai rumah je semua pengsan kekenyangan. Hujan-hujan memang paling best tidur. Suami dan anak-anak memang tak bangun-bangun terus tidur sampai pagi kecuali baby. Nampak sangat semua kekenyangan.

Okay cerita dah habis. Lain kali jumpa lagi. Harap korang semua enjoy layan entry ni. Babai dan selamat berhujung minggu kesayangan semua!


6 comments:

  1. Congrats to both of u
    4 yrs dah 3 org heroes
    Sungguh hebat, ai ni 10yrs baru 2 org
    Tu pun rasa mcm nk fitam dah dushhh!!!
    Hat off la mummy...,dlm pantang pun berseri2 lawa 😘❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.Alhamdulillah semua ni rezeki dari Allah. Kita samalah, nak pitam dah layan tiga hero ni..hehe

      Delete
  2. Happy Anniversary :)
    Last jengok blog ni, masa tu u tengah mengandungkan anak pertama.
    Sekarang dah ada 3.. Tahniah.
    Kita serupa - 3 hero

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.. Ehh tahniah juga awak dah ada tiga hero comel :)

      Delete
  3. Happy wedding anniversary mommy. Smoga kekal bahagia till jannah.

    Yeayyyyyy...blog dah cantik ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn terima kasih. Tanpa bantuan awak blog kita tak aka secomel ini. Terima kasih tak terhingga fiza awak memang baik hati..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page