HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Monday, 13 October 2014

Gambar Raya Haji 2014

Assalamualaikum..

Hari ni Mummy curi-curi masa update blog sambil layan Rayyan Ashraff main. Mummy nak update kisah raya haji kami. Raya haji Mummy memang tak pernah balik kampung (sabah). Cuti terlalu singkat tak berbaloi dengan masa dan duit untuk balik kampung. So setiap kali raya haji rumah mertua lah tempat kami beraya. Raya haji kali ni memang sangat simple dan sederhana saja. Cuma bezanya setiap tahun aku dan suami akan beraya dengan baby baru..hehe. Selain rumah mertua, kami tak pergi mana-mana pun kami duduk rumah sambil layan anak-anak saja.

Sehari sebelum raya kami sempat keluar jalan-jalan kat Alamanda. Ini kali pertama bawa baby Rayyan Ashraff keluar jalan-jalan. Mummy sebenarnya masih dalam pantang, almaklumlah pantang 100 hari. Tak habis pantang lagi aku dah berkeliaran kat Alamanda. Kalau mak aku tahu ni memang kena leterlah lagi. Mak suruh pantang betul-betul tapi aku asyik nak main-main je sekejap pantang sekejap tak :'(


Ini adalah pengalaman pertama aku dan suami keluar jalan-jalan dengan anak tiga. Berdebar dan risau jugalah takut tak boleh handle terutamanya baby. Tapi alhamdulillah misi pertama aku dan suami berjalan dengan baik. Anak-anak pun goodboy je semua. Lepas ni kalau nak keluar berlima pun dah takde hal. InsyaAllah..

Mula-mula sampai Alamanda kami terus pergi restoran nando's. Suami dan anak-anak kelaparan. Lama betul tak singgah sini. Harga makanan kat nando's ni pun dah naik harga. Tapi takpelah asalkan suami dan anak-anak suka dan kenyang. Baby Rayyan Ashraff baru nak masuk 2 bulan masih ni. Time raya haji nanti genaplah umur dia 2 bulan. So dalam umur-umur macam ni kerja baby tidur jelah. Baby baru lepas nenen, nak bagi burp tapi ya Allah susah betul nak burp kan dia. Dari lahir sampailah hari ini baby ni memang susah nak burp. Abang-abang dulu senang je. Kalau minum sikit takpe juga, ini minum banyak. Kalau Mummy letak atau baringkan je terus confirm muntah. Sebab tu Mummy dukung je macam tu. Sesekali bertukar-tukar dengan Daddy. Baby ketiga ni terlampauuu manjaaaaaa nak dalam tangan orang jeee!.

Alhamdulillah setakat ni kalau makan kat mana-mana kedai/restoran anak-anak duduk dengan penuh disiplin. Takdelah Mummy Daddy nak kejar sana sini. Dannish Riffqie jenis sukaaaa makan. So kalau nak makan tu dia memang duduk jee sambil menikmati makanan. Selagi makanan tak habis jangan harap dia nak bangun..hehe. Daniael Mieqael pula kalau lapar memang tak bangun-bangunlah dari meja makan. Tapiiiiiii kalau dia kenyang haaa mulalah nak buat hal. Nak jalan-jalanlah, nak lari sana nak lari sini. Nasib baiklah Mummy jenis garang, Mummy buat muka garang sikit senyaplah dia..hehehe. Okay jom layan gambar dulu..







Budak paling pemalu! Asal je ada orang tengok-tengok dia, dia mulalah tutup muka. Kononnya malulah tu. Kekadang bukan malu je tapi takut dengan orang. Berbeza dengan abang dia yang sangatlah tak pemalu dan langsung tak takut orang. Haaa masa ni kat meja sebelah tengah pandang-pandang jeling-jeling dia sebab geram kot, terus je dia tutup muka. Lama jugalah dia macam ni terus Mummy snap gambar dia..hehe.



Lepas makan-makan kami singgah disini. Ini tempat wajib anak-anak setiap kali datang ke Alamanda. Main benda ni sampai enam tujuh kali baru stop! Itupun sebab Daddy dah kehabisan duit kecil. Kalau ikutkan sampai esok pun budak berdua ni tak nak berhenti main, tak nak bangun-bangun seronok sangat duduk dalam kereta tu sambil pusing-pusing. Sabar jelah Daddy..hehe.

Korang perasan tak ada satu tempat kosong lagi. Nanti kalau baby dah besar sikit bolehlah join abang-abang dia main kereta ni. Alahai mesti comel sangat masa tu..heeee


Muhammad Daniael Mieqael
Muhammad Dannish Riffqie
Muhammad Rayyan Ashraff

Keesokkan harinyaaaa

.

.

...


Sebelum gerak ke rumah mertua kami anak-beranak selfie-selfie posing-posing dulu sebagai kenangan. Suami dan anak-anak pakai baju sama je masa raya aidilfitri hari tu, sayang kalau tak pakai membazir je :p

Bukan senang nak ambil gambar family ni. Tapi anak dah biasa tengok kamera so senanglah sikit nak snap-snap walaupun kekadang muka masing-masing sekejap tersenyum sekejap serius..hehe.

Kami sampai Subang Jaya agak lewat sikit. Biasalah nak mengurus anak-anak bukan senang. Nak kejut bangun, nak mandikan, nak pakaikan pakaian cantik-cantik, nak bagi makan, nak bagi minum susu dulu, nak selfie-selfie lagi haaa semua tu makan masa tau. Lagi-lagi bila dah bertiga ni lagilah Mummy Daddy kelam kabut sikit nak siapkan anak-anak. Paling last bersiap Mummy. Dan ini menyebabkan Daddy lagi stress tunggu..hahahaha!








Daddy nak ajak tengok korban kat surau. Tapi tak sempat pun. Sebab sampai je sana upacara korban dah pun selesai. Kesian anak-anak tak sempat tengok. Raya korban sebelum ni Daniael Mieqael dah pernah tengok, cuma Dannish Riffqie je belum. Takpelah tunggu tahun depanlah pula. Tengok dengan adik baby sekali.

Tak sampai setengah jam duduk rumah mertua, pakaian anak-anak dah kotor. Sedih je rasa tak sempat pun ambil gambar family kat rumah mertua. Anak makan itu ini, kencing berak lagi. Habis semua pakaian kotor. Bukan baju anak-anak je, pakaian Daddy pun habis basah sebab abang tertumpahkan air kat baju Daddy. So terpaksalah ketiga-tiga bertukar pakaian kecuali baby :'(







Setiap kali datang rumah mertua macam ni lah. Kami akan santai santai di luar rumah. Kesianlah kat rumah sendiri anak-anak duduk dalam rumah je jarang sekali keluar rumah. Nak pijak tanah pun susah. So kesempatan ni aku biarkan je anak-anak bebas berjalan sana sini. Biar dua beradik ni seronok sikit. Dannish Riffqie sejak dapat kaki memang tak pernah berhenti jalan. Kerja dia nak jalaaaan je tanpa henti. Abang jalan dia jalan. Abang lari dia pun nak lari. Abang lompat dia pun nak melompat. Macam tu lah selalu. Apa-apalah anak. Jalanlah, larilah, mainlah puas-puas asalkan korang gembira..



Okay tamat..



Babai kesayangan semua jumpa lagi dan selamat berhujung minggu..muahh!

2 comments:

  1. hensem2 sume hero wieyna..hihi..seronok klu outing ngan anak kan..bonus if diorng suma tak meragam..kekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Betul tu kalau anak anak tak meragam masa keluar jalan jalan aku rasa mak bapaklah paling seronok. Time ni aku bernasib baik je anak anak tak buat hal. Kalau satu-satu buat hal adoi peninglah kepala kami..heje

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page