HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Tuesday, 28 October 2014

Geram tapi Sayang

Assalamualaikum..



Semalam Mummy tengah sibuk-sibuk buat kerja kat dapur Abang tiba-tiba datang dan tegur

"Mummy! Mummy buat apa tu? Mummy masak?" Sambil main kereta.

"Aah Mummy masak.."

Lepastu Abang tanya lagi..

"Mummy masak apa?"

"Mummy masak ayam goreng. Abang kan suka makan ayam goreng.."

"Mummy, Abang nak ayam goreng!"

"Tunggu tak masak lagi.."

"Mummy, Abang nak ayam goreng!!!" Kali ni abang tinggikan suara pula. Geram je Mummy dengar.

"Abang sabarlah. Masih panas lagi ni.."

Abang diam. Tiba-tiba dia tanya soalan lain pula..

" Mummy, Daddy mana?"

"Daddy kan kerja. Daddy tak balik lagi.."

Abang jawab "ohhh Daddy kerja.." dan terus berlalu. Nasib baiklah abang dah pandai cakap. Kalau tak teruk Mummy nak faham bahasa france dia..hehe. Sambil masak sambil perhatikan anak-anak. Ayam goreng dah nak masak. Kejap lagi bolehlah makan ramai-ramai depan tv. Mummy semakin seronok masak bila anak-anak suka. Walaupun penat tapi berbaloi sebab anak suka makan hasil tangan Mummy :')

Ayam goreng dah siap. Tinggal nak bagi sejuk je lagi lepastu anak-anak bolehlah makan. Selesai masak Mummy cepat-cepat mandi sebab kejap lagi husband nak balik. Nanti Daddy kiss-kiss bau ayam pula pipi Mummy..hehe. Selesai mandi dah pakai wangi-wangi Mummy layan anak-anak main lego. Tiba-tiba pintu dari luar di ketuk-ketuk. Abang adik yang tengah seronok main lego cepat-cepat bangun dan berlari ke arah pintu. Masing-masing berebut-rebut nak buka pintu. Siap menjerit-jerit lagi panggil-panggil nama Daddy. Seronok betul dua-dua Daddy balik. 

"Mummy buka pintuuuu Daddy balik!" Kata si Abang. Tetiba Adik pun sibuk nak cakap 

"Mummy buka pintuuuu Daddy alik" sambil tarik tarik pintu. Mummy pun cepat-cepat bangun dan buka pintu. Bila pintu terbuka je Daddy dah tersenyum-senyum. Mak aii banyaknya barang daddy bawa balik. Daddy sempat shopping susu dan pampers anak-anak pula. Paling geram satay pun adaaa. Satay bukan sikit banyak pula tu. Mummy tak pasti dengan perasaan Mummy masa tu nak marah ke nak merajuk ni bila ternampak satay..

Daddy masuk dapur dan terkejut Mummy dah siap masak.

"Banyaknya ayam goreng!". Mummy diam je malas nak jawab.

"Sayang ok ke? Kenapa masam je muka tu?" Mummy masih diam. Pura-pura kemas lego.

"Sayang kenapa ni? Merajuk ke? Daddy penat tau..".
Mummy sedih pula dengar Daddy cakap macam tu. Nak merajuk pun tak jadi.

"Sayang tu kenapa tak call kalau nak beli satay? Sia-sia je Mummy masak kan dah membazir.." sedih mengenangkan ayam goreng Mummy tak laku. Anak-anak sudah pasti pilih satay.

"Mummy kan dah tanya sayang nak makan apa. Tiba-tiba sayang beli satay pula". Kalau Mummy tau sayang beli satay tak perlulah Mummy susah susah masak. Mummy geram tau tak.."

Muahhh! Tetiba Daddy kiss kat pipi..hehe

"Ayam goreng tu nanti Daddy makanlah. Dah jangan merajuk lagi"

"Sayang habiskan tau.."

"Iyeee sayangku..".

Ramalan Mummy memang benar belaka. Anak-anak langsung tak nak makan Ayam goreng. Anak-anak makan satay saja. Ayam goreng terpaksalah Daddy habiskan semuanya..hehe



Tamat..




6 comments:

  1. Mcm cerita novel sis mengarang..hehehe..
    Sewwweettt sngt hubs sis..

    ReplyDelete
  2. Hehe..comel je..memang rasa macam baca novel je rentetan kepulangan daddy ni..hehee..happy lah diorang daddy dah balik kan..Mummy pun tambah seronok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe. Memang seronok sangat sampai melompat lompat dah ni..hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page