HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Wednesday, 1 October 2014

Macam mana cara nak banyakkan susu?!

Assalamualaikum..



Hai kesayangan semua. Hari ini Mummy nak minta tolong. Ada tak sesiapa yang boleh bagi Mummy petua ataupun tips untuk perbanyakkan susu selain produk shaklee. Anak terlampau kuat menyusu tapi susu Mummy tak banyak, cukup-cukup untuk baby je. Tinggal sebulan lebih je lagi Mummy nak masuk kerja dah. Tapi stok susu tak banyak. Mummy Susah nak buat stok sebab setiap masa baby nak nenen je. Risaunyalah..


16 comments:

  1. dear, awak kena kerap bf baby dan pump setiap 2 jam sekali. semakin kerap awak bf dan pump, semakin banyak susu yg akan dihasilkan kerana kita perlu kosongkan cik b sentiasa supaya production semakin lancar. setiap kali selepas mandi dan sebelum tidur malam, lakukan urutan di payudara untuk melancarkan peredaran darah. then boleh cuba produk2 tradisional spt cekur manis, pegaga, peria, ulam raja, turi, betik, jantung pisang, lobak putih, halba, air mata kucing dan banyak lagi. boleh try google search. all the best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat nak pump baby asyik nak menyusu je. Tapi akan cuba ikut tips awak berikan ni. Apa pun terima kasih ye :)

      Delete
  2. banyak sangat cara nak banyakkan susu ibu.sis blh search google sebab banyak sngt info.macam akk dulu perah hari ni untuk esk.stok mmg tak penah banyak pun.alhamdulillah aish still skrang masih bf lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis, anak kedua saya lebih kurang macam awaklah. Pump hari ini untuk stok esok. Rasanya anak ketiga pun macam ni lah kot. Apapun terima kasih ye :)

      Delete
  3. try vco everlyn, in shaa Allah dgn izin Allah susu byk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh yeke. Setakat ni banyak minum air horlick n milo je. Nanti saya try vco everlyn pula. Tq ye :)

      Delete
  4. Mommy..Yg penting mind setting. Jgn fikir sangat susu kurang. Just fikir yang susu aku banyak. Dan jangan stress². Meh baca ☺

    http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/2009/03/petua-membanyakkan-air-susu-ibu-asi.html
    http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/search/label/Breastfeeding?updated-max=2012-09-24T14:25:00%2B08:00&max-results=20&start=20&by-date=false

    Good luck mommy. You can do it ☺

    ReplyDelete
  5. http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/2011/04/kenape-pentingnye-kite-kena-kosongkan.html

    ReplyDelete
  6. lagi sebulan nak masuk keje masih sempat dan masih bnyk masa utk buat stok..in sha allah..sama lar mcm sy dulu kejap2 baby menyusu tp sy pump jugak walau hanya dpt 1oz jew..normal sbb bby br lepas menyusu..pump dan terus pump..

    skrg sy amalkan shaklee, air horlick, lobak putih, aligo coco dan qaseh adinda..try lar mana tau membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lobak putih saya jarang makan sebab rasa dia pahit n tak sedap. Tapi lepas ni cuba makan lagilah. Yang penting susu sentiasa adaaaa. Terima kasih ye :)

      Delete
  7. Minum air rebusan longan kering + kurma merah..
    semoga dipermudahkan mummy..

    ReplyDelete
  8. Mummy cute...i dulu lagi 2 minggu nak naik keje, perah habis-habisan. banyakkan mkn ikan selar (goreng kunyit jek), lobak putih tapi yg kecik sbb lobak putih besar pahit.banyakkan minum air masak.sebelum menyusukan baby, pam dulu.paling penting mind set.pastikan perut jangan kosong...insyaAllah boleh punye.bangun subuh pun siap perah gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh kena beli lobak putih kecik ke? Asben selalu beli yang besar patutlah pahit n tak sedap je..hehe. terima kasih ye :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page