HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Monday, 20 October 2014

Rayyan Ashraff check up 2 bulan

Assalamualaikum..



Hari ini Mummy nak cerita Rayyan Ashraff check up 2 bulan hari tu. Timbang berat Rayyan Ashraff dah 4.9kg. Hampir-hampir dekat 5kg. Alhamdulillah makin semangat dah kesayangan Mummy ni. Patutlah setiap kali Mummy dukung tangan Mummy cepat je lenguh. Padahal Mummy tengok takdelah besar mana kecil je sebenarnya tapi bila timbang hari tu terkejut jugalah.


Berat Lahir : 2.3kg
Berat 1 Bulan : 3.7kg
Berat 2 Bulan : 4.9kg

Kali ni Rayyan Ashraff tak menangis pun masa kena cucuk. Dia nampak relax je. Seolah-olah takde apa yang berlaku. Mummy pula yang rasa takut bila nurse tu masukkan jarum. Dia boleh pula tersenyum-senyum selepas kena cucuk. Eksyenlah tu mentang-mentanglah peha dia makin montok. Gigit baru tau!


Perkembangan Rayyan Ashraff sekarang dia dah pandai senyum-senyum, dah pandai membebel bila kita borak-borak dengan dia. Kalau kita panggil-panggil nama dia cepat je dia bagi respon dengan cara tersenyum sambil membebel. Dah pandai pusingkan badan kiri dan kanan tapi masih tak boleh meniarap lagilah. Takpelah slow-slow insyaAllah masa itu akan tiba juga. Yang penting anak sihat. 

Sepatutnya anak masuk 2 bulan nurse dah tak bagi pakaikan sarung tangan. Sebab nak bagi anak bebas dan selesa supaya boleh merasa sesuatu dengan tangan. Termasuklah hisap jari. Asal je Mummy buka sarung tangan dia haaa seronok betul dia hisap jari sampai siap ada bunyi lagi. Air liur jangan cakaplah. Tangan dia penuh dengan air liur..hehe.


Tapi sampai sekarang Mummy tak buka lagi sarung tangan dia tu. Mummy biar je dulu. Mummy ni dahlah nak potong kuku pun takut. Bukan apa tangan baby dahlah kecil, jari jemari dia pula haluuusss je nak potong pun Mummy rasa jantung Mummy ni tak berhenti dubdapdubdap takutnyalah. Potong kuku time baby umur-umur macam ni memanglah Mummy masih trauma sampai hari ini.

Sebab pernah terjadi time Dannish Riffqie baby-baby hari tu Mummy cubalah potong kuku dia. Masa tu dia tengah tidur. Gilak kau nak potong time dia sedar, dahlah tangan kaki dia asyik bergerak tanpa henti Mummy memang tak boleh nak bayangkan. Mummy cubalah potong kuku dia perlahan-lahan takut dia terjaga dari tidur pula. Potong punya potong tanpa Mummy sengaja dengan isi-isi sekali Mummy terpotong. Menjerit menangis kesakitan anak Mummy. Bayangkan sampai keluar darah kat jari kecil dia. Ya Allah Mummy rasa dunia Mummy hari tu dah gelap gelita menyesal tak sudah. Sedih betul bila teringat semua tu. Sejak kejadian tu Mummy terus trauma. Asal je kuku dia panjang, Mummy suruh pengasuh dia je potong. Mummy rasa itu lagi selamat.

Untuk anak ketiga ni Mummy perlu lebih berhati-hati dan tak nak perkara lepas berulang lagi. Tapi itulah kalau tak potong makin panjang pula kuku Rayyan Ashraff ni. Mummy cuba juga potong sikit-sikit asalkan tak panjang.

Kadang-kadang sarung tangan dia Mummy buka dan biarkan dia bermain dengan jari jemari dia tapi  ya Allah habis dia cakar muka dia sana sini, sampai luka-luka. Mummy tak boleh salahkan dia tapi Mummy yang patut dipersalahkan sebab tak potong betul-betul T_____T.

Mummy ingat nak cerita sikit-sikit je. Terlebih cerita pula..hehe. Okaylah cukup setakat ini. Perkembangan Baby Rayyan Ashraff seterusnya Mummy cerita lain kali pula. Babai kesayangan Semua..muahh! :')


8 comments:

  1. comel2 semua anak mommy ni...gerammm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Anak-anak awak pun comel tau :)

      Delete
  2. Comelnya Rayyan Ashraff ni..nampak bijak sebab pandai bukak mata..hehe..semoga terus membesar menajdi anak yang soleh ye sayang..dah semakin bam-bam..geram tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih mommy aida. Tak sabar pula nak tengok anak ketiga awak..hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page