HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Saturday, 15 November 2014

Semalam Abang Layan Cerita 'The Rock'

Assalamualaikum

Muhammad Daniael Mieqael

Semalam selepas tidurkan baby dalam bilik, Mummy cepat cepat keluar nak tengok abang abang yang masih belum tidur lagi. Mummy keluar bilik Daniael Mieqael tengah tengok TV sorang sorang. Dannish Riffqie pula dalam bilik mainan main lego. Mummy cepat cepat masuk dapur buat susu. Tetiba Dannish Riffqie datang dan tegur..

"Mummy buat apa tu.." (sambil gosok gosok mata)

"Mummy buat susu sayang. Lepasni tidur tau.."

"Okay Mummy.." (masih lagi gosok mata)

Dannish Riffqie kalau dah mula gosok gosok mata mengantuklah tu. Selepas buat susu Mummy ajaklah dua dua masuk dalam bilik. Dannish Riffqie ikut je terus masuk dalam bilik dan baring. Abang masih duduk atas sofa sambil tengok TV.

"Abang, jom tidur.."

Abang masih diam. Jam sudah menunjukkan pukul 10.35 malam. Mummy tutup semua lampu dengan harapan abang masuk dalam bilik. Lampu dah tutup pun abang masih tengok TV. Malah tak layan Mummy pun. Mummy terus tutup je TV. Tiba tiba abang menjerit jerit nangis

"Mummy, abang nak tengok! Abang nak tengok!" Sambil menangis nangis.

"Abang nak tengok apa?! Jom tidur!"

"Mummy buka TV abang nak tengok.." sambil tunjuk tunjuk TV. Mummy tak suka abang nangis lama lama nanti muntah pula. Benci betul kalau dia muntah. Bukan muntah sikit sikit tapi banyak. Satu hal pula nak bersihkan. Mummy pun buka TV. Takpelah untuk malam ni je. Lagipun kejap lagi Daddy nak sampai dari sarawak. Sekarang ni setiap minggu Daddy Terpaksa outstation ke Sarawak. 3 hari balik jumpa isteri dan anak anak lepastu pergi lagi. Biarlah Daddykan cari rezeki..

Sementara Abang tengok TV Mummy tidurkan Dannish Riffqie dalam bilik. Tak sampai 5 minit Dannish Riffqie dah tertidur. Mummy keluar layan abang pula. Mummy baru perasan abang tengah layan cerita TV3 The Rock. Biar betul Abang ni. Takkan dia layan cerita ni pula. Mummy pura-pura tukar Rancangan Astro. Abang menjerit jerit marah

"Mummy jangan tukar! Abang nak tengok!"

Ish ish budak ni dah pandai pula layan cerita macam ni. Mummy duduk sebelah Abang, teman abang tengok TV. Abang minum susu sambil baring atas sofa. layan punya layan Mummy pula yang seronok tengok. Abang serius betul tengok. Bila iklan je dia bangun dan minta itu ini dengan Mummy. Macam bos pula. Kejap nak biskut, kejap lagi nak roti. Mummy layankan jelah. Janji Abang makan. Jam dah menunjukkan pukul 11.20 malam. Daddy tak sampai sampai lagi. Abang pun tak tidur tidur lagi. Seronok sangat layan cerita The Rock tu. Tak pernah lagi abang layan cerita lama lama macam ni. Pelik pula Mummy. Tapi cerita ni memang bestlah. Mummy yang mula mula tak nak layan terus terlayan..hahahaha.

Kejap lagi jam 12 malam. Abang yang tengah baring atas sofa dah tertidur. Perlahan-lahan Mummy dukung masuk dalam bilik. 20 minit kemudian Daddy sampai. Daddy mandi. Makan. Sambil Daddy makan tu Mummy ceritalah  pasal Abang layan cerita The Rock. Daddy ketawa. Daddy cakap lepasni bolehlah dia bawa abang tengok wayang. Tengok wayang berdua je dengan Abang. Tetiba pula Mummy jeles dengar T_______T"

Haihh lamanya tak tengok wayang. Takpelah tengok wayang kat rumah jelah dengan anak anak lagi seronok..hehehe.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page