HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Tuesday, 30 December 2014

Rayyan Ashraff dah botak

Assalamualaikum...


Sabtu lepas buat aqiqah Rayyan Ashraff. So ahad tu kami suami isteri terus bawa Rayyan Ashraff ke kedai mamak belakang rumah mertua untuk dibotakkan. Rambut Rayyan Ashraff ni jenis panjang dan lebat. Ketiga tiga anak aku memang jenis rambut lebat masa lahir. Kalau simpan rambut lama lama dan biar panjang selalu je orang akan ingat anak aku ni gegirl..hehehe. 

Aku sebenarnya tak suka anak lelaki aku berambut panjang. Aku cepat je rimas tengok rambut anak anak panjang. Begitu juga dengan rambut husband. Dua hari sebelum majlis aqiqah abang abang dah pun selamat potong rambut.

Mula mula husband nak pergi berdua je dengan Rayyan Ashraff. Tapi Daniael Mieqael dan Dannish Riffqie pula dah menangis nangis nak ikut. Malas nak bawa sebenarnya tapi biasalah husband aku ni jenis yang tak boleh tengok anak anak dia menangis. Suka sangat manjakan anak sampai anak tak nak berpisah dengan dia. Haih nasiblah.

Kedai gunting mamak buka jam 11pagi. Rayyan Ashraff aku sengaja tak mandikan. Sebab senang lepas gunting rambut terus je mandi. Malas nak mandikan dia banyak kali. Kesian sejuk pula anak aku ni.


Muka masam je sebab Mummy paksa dia bangun awal..hehehe. Kalau Mummy tak paksa bangun jam 12tengahari baru bangun kot anak bertuah ni. Sebijik perangai Daddy suka tidur sepanjang hari..hehe.


Dua beradik ni paling happy masuk kedai mamak. Nak tinggal kat rumah mertua tak nak menangis nangis. Masuk dalam kereta je terus menjerit jerit horey!!! Itu tandanya dua dua seronok.



Hobi baru suka isap jari sampai terkeluar keluar air liur. Baju habis basah. Makin kita halang makin seronok dia hisap kesemua jari dia lepastu tersenyum senyum riang. Sabar jelah.



Haaaa waktu ni Rayyan Ashraff dah berdebar debar kot nak gunting rambut. Abang kat belakang tu siap takut takutkan baby lagi. Padahal yang tengah takut dan paling risau Dannish Riffqie. Balik balik anak kedua aku tu cakap

"Mummy tak nak! Daddy tak nak!"

Macamlah dia yang gunting rambut. HAHAHAHAA.


Daddy kiss dia, dia kiss Daddy balik. Rayyan Ashraff bukan kiss Daddy sebenarnya tapi dia belasah jambang Daddy yang makin panjang tu..kihkihkih. Nasib baiklah belum ada gigi. Kalau ada gigi lepastu kena gigit kaw kaw dengan Rayyan Ashraff mesti Daddy taubat tak nak berjambang lagi..HAHAHA!



Alhamdulillah Rayyan Ashraff tak banyak ragam sepanjang sesi dibotakkan. Dia tenang je sambil layan kamera. Mummy pula yang tetiba sebak tengok rambut anak Mummy gugur satu persatu T_____T"


Semua rambut Rayyan Ashraff kami bawa balik untuk ditimbang di kedai emas nanti. Selalunya rambut baby lelaki akan ikut berat silver. Kalau baby perempuan pula ikut berat emaslah kot. Tak pastilah. Maklumlah ketiga tiga anak aku kan lelaki :').


Haaaa inilah wajah baru Rayyan Ashraff. Tapi kan rambut anak Mummy ni baru lima hari selepas dibotakkan hari tu dah tumbuh panjang. Cepat je panjang. Kalau Mummy cium cium umbun umbun dia alamak tajaaaaamnyaa! Lagi tajam dari jambang Daddy..kahkahkah!



Masa untuk si botak Mummy yang sangat hensem ni posing. Sejak dah botak ni tidur pun makin lama. Kepala dah tak berpeluh peluh. Paling best setiap kali Mummy mandikan dia tak perlu dah pakai shampoo banyak banyak. Jimat sungguh! :') 

Okay dah habis cerita si botak ni. InsyaAllah entry akan datang Mummy cerita pasal persekolahan anak sulung Mummy pula Daniael Mieqael. Jumpa lagi semua..babai!



Wednesday, 24 December 2014

Majlis Aqiqah dan Cukur Jambul Rayyan Ashraff

Assalamualaikum...




Entry kali ni nak cerita pasal aqiqah dan cukur jambul anak ketiga Mummy, Rayyan Ashraff. Actually Majlis aqiqah dan cukur jambul ni nak buat kat sabah. Tapi memandangkan husband aku yang selalu saja outstation dan tak duduk tetap di malaysia terpaksalah kami tangguh buat sementara waktu. Plan asal kami suami isteri nak buat aqiqah masa hari raya korban hari tu. Tapi husband pula tak dapat bercuti. Maka tak dapatlah kami balik sabah. Hari raya korban sudah berlalu, nak buat majlis aqiqah bulan seterusnya tak jadi juga sebab husband tetap sibuk sepanjang masa. 

Orang tua kat kampung dah mula bising bising bila nak buat aqiqah dan bila nak botakkan Rayyan Ashraff. Iyelah rambut anak aku ni sejak lahir tak pernah potong. Lagipun tak baik simpan rambut baby lama lama tak elok mak aku cakap. Aku dah mula risau. Cakap kat husband walau apa terjadi sekali pun dia wajib ambil cuti untuk aqiqahkan anak ketiga dia. Kalau tak taulah nasib dia nanti. Kang malam jumaat tak dapat baru tahu..hahahahaaa jahat aku.

Alhamdulillah majlis aqiqah dan cukur jambul Rayyan Ashraff pada 20.12.2014 dah pun selamat semuanya. Syukur sangat majlis berjalan dengan sempurna. Semuanya hasil usaha mertua aku. Terharu sangat sebab mertua aku dah atur semua dan aku sendiri tak sempat pun nak tolong tolong apa yang patut padahal majlis anak aku. Tapi mertua aku okay je. Ahhh tetiba rasa nak nangis pula bila majlis aqiqah anak aku selesai juga akhirnya. Lepas ni aku tak perlulah risau risau lagi. Sayang mertua aku 500% tetiba..hehehee.

Okay jom layan gambar kami sepanjang majlis aqiqah Rayyan Ashraff...



Sebelum majlis berlangsung Mummy dah bagi Rayyan Ashraff kenyang kenyang dulu. Bila kenyang macam ni lah rupa dia happy je. Posing depan kamera pun senang..hehehe


Rayyan Ashraff berdebar debar kot waktu ni sebab lain macam je muka dia. 
Berdebar nak cukur jambul lah tu...


Sepanjang cukur jambul dia baik je. Tak meragam langsung. Daddy yang dukung dia senang hati je..hehe








Okay yang ni cukur jambul bahagian perempuan pula. Kesian dia kena kiss kaw kaw..hehehe







Abang abang kesayangan Mummy Daddy..



Rayyan Ashraff dengan Nenek tersayang..










Tetamu kelantan. Bila jumpa ramai ramai macam ni terus huru hara rumah mertua..hehehe


Okay kesayangan semua. Jumpa lagi entry seterusnya. Yeayyy esok cuti!!! Selamat bercuti semua..babai




Monday, 22 December 2014

Baby Rayyan Ashraff 4 Bulan

Assalamualaikum..


Cepatnya masa berlalu, Rayyan Ashraff dah 4 bulan lebih. Tetap tak nak minum susu dalam botol. Kalau Mummy bagi pun main main je kerja dia sambil tersenyum senyum ketawa ketawa geram betul. 



Checkup 4 bulan hari tu berat Rayyan Ashraff naik sikit je. Susah dah naik banyak banyak sekarang ni sebab dia kurang dan susah sangat nak minum susu dalam botol. Haihh Mummy nak stress pun tak berguna. Tapi doktor cakap berat dia okay je. Masih tahap normal. Bila doktor cakap macam tu senang sikit hati Mummy. 

Berat Lahir : 2.3kg
Berat 1 Bulan : 3.7kg
Berat 2 Bulan : 4.9kg
Berat 3 Bulan : 5.8kg
Berat 4 Bulan : 6.3kg

Tapi hari hari Mummy tetap paksa dan dera dia malam malam minum susu guna botol. menangislah sekuat hati pun Mummy tetap paksa juga. Sebelum ni langsung tak minum. Tapi sekarang ni minum sikit sikitlah. Tapi tak sampai 1oz pun. Kesian Mummy penat penat pump kat ofis dia tak nak minum pun. Sedih Mummy..


Setiap kali Mummy paksa dia minum susu dalam botol mulalah menangis nangis macamlah Mummy rotan dia. Lepastu bila Mummy pujuk pujuk main main dengan dia langsung tak nak senyum dengan Mummy. Kononnya merajuklah tu. Tapiiiiiiiii bila Daddy dukung je bukan main seronok lagi dia. Mulut tak berhenti potpetpotpet sampai terkeluar keluar air liur mengadu itu ini kat daddy dia. Gigit pipi dua dua baru tahu!


Anak ketiga Mummy ni tak mustahil akan manja dengan Daddy juga. Abang abang dia pun sama asyik asyik Daddy je sekarang ni. Semua pun tak nak dengan Mummy, Mummy kan macam harimau kalau kat rumah. Daddy jelah yang paling baik sebab tu anak anak suka. Takpelah Mummy okay je :'). Bolehlah Mummy berehat sakan atas katil..hehehe




Sunday, 21 December 2014

Dating Berdua Saja!

Assalamualaikum..


Khamis lepas Husband ajak dating. Kononnya dating berdua jelah tanpa anak anak. Tapi lecehlah dating masa kerja ni. Macam terkejar kejar pula dating. Tak sempat pun tengok wayang. Geram aku!

Aku sebenarnya jeles kat suami sendiri. Gila kau tak jeles dia cuti 2 minggu sedangkan aku pula bermati matian kat ofis siapkan kerja yang tak pernah habis tu. Adoi jeles jeles jeles.. rasa macam nak minta cuti je tapi cuti aku tinggal sehari je kot. Sayangnya nak guna.

Sejak husband cuti 2 minggu ni, selalu je muncul dengan tiba tibanya depan ofis ajak dating. Kat rumah tak cakap awal awal. Selalu je bagi kejutan sampai aku tak sempat pun nak mekap cantik cantik. Lambat sikit boleh pula kena denda kiss dia. Haih macam macam perangai husband aku sejak makin tua ni. Nasib baiklah bukan perangai pelik pelik. Kalau sekadar nak kiss kiss tu aku okay je..hehehe


Tepat jam 12.30 tengahari husband dah sampai ofis. Aku punyalah kelam kabut turun. Mula mula husband ajak ke IOI City Mall lagi tapi aku yang tak nak. Kalau makan tengahari kat sana mesti semua restoran penuh. Dahlah boleh dating 2 jam je. Kang tak sempat makan pula. So kami pergi alamanda je lah. Tempat yang paling dekat dengan ofis. 

Sampai Alamanda kami terus menuju ke Restoran Johnnys sebab husband teringin nak makan steamboat. Aku pula dah lama tak makan steamboat. Seronok makan steamboat ni semuanya boleh campak campak je dalam tu lepastu makan sampai kenyang hehehe.   






Lepas makan ada setengah jam je lagi dating sebelum aku balik ofis. Tetiba aku baru teringat anak ketiga kami Rayyan Ashraff tak belikan baju lagi untuk aqiqah nanti. So kami terus je ke parkson cari baju anak tersayang.  

Untuk lebih adil dan sama, setiap kali aqiqah baju ketiga tiga anak kami wajib sama cuma lain sikitlah fesyen dia. Yang aku pegang ni adalah yang paling terbaru. Geram tengok terlampau comel!



Okay dah dapat saiz yang sesuai untuk baby Rayyan Ashraff. Tak sabar pula pakaikan dia baju ni. Kalaulah ada saiz besar untuk Abang abang dia aku sudah pasti beli. Tapi sayangnya saiz yang ada sampai umur setahun je. Aku suka tengok anak anak aku pakai baju sama dan sedondon nampak macam kembar pun ada comel je kalau orang tegur padahal tak kembar pun baju je yang sama..hehehe 

Okay kesayangan semua jumpa lagi. Selamat berhujung minggu. Babai...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page