HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Tuesday, 18 August 2015

Cerita Balik Kampung!

Assalamualaikum.


Hari ini barulah berkesempatan nak update pasal balik kampung (sabah) hari tu. Walaupun dah lambat tapi nak update juga.. Hahaha. Okay ini alkisah kami anak beranak balik kampung raya hari tu. Aku adalah orang paling tak sabar sabar nak balik kampung halaman. Bayangkan sebulan sebelum balik kampung segala keperluan dan pakaian kami aku dah siap siap kemas dan masukkan dalam beg. Tak pernah pernah lagi aku seexcited ini..hahahaaa. 2 tahun tak balik kampung haruslah excited kan..hehehe.


Seawal jam 10.30 pagi kami dah gerak ke airport. Pagi tu Papa Mama (mertua) tolong hantarkan. Sebelum gerak ke airport anak anak wajib cukup rehat dan kenyang. Termasuklah aku dan suami.

Kami bawah satu stroller saja untuk memudahkan anak anak bergilir gilir ketika menyusu dan tidur. Tak larat nak sorong tiga stroller. Kang aku pula yang masuk dalam tu sebab anak anak rela berkejaran daripada duduk dalam stroller. Kecuali kalau penat dan mengantuk sangat barulah berebut rebut nak duduk dalam stroller. So paling terbaik bawah satu jelah. Tak boleh tak bawah langsung pula. Tak pasal pasal patah pula tangan Mummy Daddy bergilir gilir dukung tiga beradik ni..hehehe.



Gambar wajib dengan Papa Mama sebagai kenang kenangan. Setiap kali balik kampung, Papa Mama lah yang rajin hantar kami sampai airport. Kadang kadang segan jugalah sebenarnya. "Terima kasih ye Papa Mama tolong hantar kami.." Semoga Allah panjangkan usia mereka..aminnn.


Kami dah settle check in. Tunggu masa nak masuk kapal terbang saja. Rayyan Ashraff masa ni dah mula mengantuk. Kalau kat rumah waktu waktu macam ni memang waktu untuk dia tidur. Tapi aku dan suami kalau boleh tak nak bagi dia tidur dulu. Biarlah masa kat dalam kapal terbang barulah tidurkan. Risau dia akan meragam pula kalau tidurkan sekarang. So suami wajib ambil peranan ini supaya Rayyan Ashraff tak tertidur. Sementara itu aku layan dua beradik itu pula.




Sebelum datang airport lagi anak sulung dan anak kedua tak sabar sabar nak tengok kapal terbang secara live. Geli hati sangat bila Daniael Mieqael dan Dannish Riffqie balik balik bertanya pasal aeroplane.

Daniael Mieqael : Mummy, Aeroplane kat mana? Abang nak tengok! Kata si anak sulung.

Dannish Riffqie : Mummy, aeroplane kat mana? Adik nak tengok! Kata si anak kedua pula.

Daniael Mieqael : Mummy, aeroplane besar tak?

Dannish Riffqie : Mummy, aeroplane besar tak? Asyik tiru cakap abang dia je ni..


Bila dah tengok depan mata.  Dua dua seronok dan teruja sangat. 

Daniael Mieqael : Wahh besarnya Mummy, Abang nak naik aeroplane boleh tak Mummy?! Sambil melompat lompat keriangan.

Dannish Riffqie : Mummy, Adik pun nak naik aeroplane?!! 

Daniael Mieqael : Abang nak naik dulu. Adik tak payah. Kata si Abang dengan nada berbisik. Kononnya tak nak bagi adik dia dengar padahal adik dia dengar je..hehehe

Dannish Riffqie : Alaaaa.. Adik naik dulu. Abang tak payah! Kata si adik dengan garangnya yang langsung tak nak kalah dengan abang dia..hahaha

Daniael Mieqael : Mummy, Abang nak duduk dekat mana?

Dannish Riffqie : Mummy, Adik nak duduk dekat mana?!

Daniael Mieqael : Alaaaa adik ni sibuklah!

Dannish Riffqie : Abanglah sibuk!! Sambil buat muka marah marah..hahaha

Ini tak masuk lagi dalam aeroplane. Kalau dah masuk lagilah macam macam soalan. Lagilah dua dua membebel. Adoilah anak anakku sayang.

Sekarang ni dua dua dah mula bersaing antara satu sama lain. Kadang kadang berebut rebut tanya soalan itu ini. Masing masing tak nak mengalah. Tapi selalunya Abang paling banyak mengalah. Malas nak layan adik dia yang terlampau banyak cakap itu..hahaha.


Okay kami dah masuk. Tiga beradik dah ambil tempat masing masing.  Mula mula masuk tu huru hara jugalah anak anak aku. Excited sangatlah tu nak masuk. Nasib baik kami duduk paling depan sekali. Takdelah beratur panjang. 

Daniael Mieqael awak awal dah cop tempat duduk dekat dengan tingkap. Dannish Riffqie pula tak kisah asalkan dapat duduk. Comel je tiga tiga..hehehe. 

Mula mula duduk tu suami terus pasang movie katun kat Tv yang MAS sediakan. Anak anak pun terus senyap sementara tunggu kapal terbang berlepas sebentar saja lagi. Tempat duduk kami semua sebaris. Takdelah duduk jauh jauh. Kalau ada apa apa masalah aku dan suami senang nak handle.


Rayyan Ashraff dah mula mengantuk. Sebelum meragam aku susukan laju laju. Sekejap lagi kapal terbang akan berlepas. Aku dan suami berdebar debar pula waktu ni. Kami harap anak anak tak buat perangai sewaktu berlepas nanti. Kerisauan kami Tuhan je yang tahu sebab anak anak duduk di tempat sendiri. Kalau anak anak atas pangkuan kami takdelah risau sangat. Alhamdulillah semuanya okay dan baik baik saja..


Kapal terbang dah mula bergerak perlahan lahan. Daniael Mieqael lah paling teruja tengok kapal terbang bergerak sebab dia duduk dekat dengan tingkap. Dannish Riffqie hanya diam sahaja dan sesekali melihat pemandangan kat luar.



Kapal terbang semakin laju dan perlahan lahan terbang ke atas. Tiba tiba Dannish Riffqie bersuara "Mummy lajulah!" Aku yang duduk bersebelahan dengannya hanya tersenyum sambil cium pipi Dannish Riffqie berkali kali supaya dia tak berasa takut.


Daniael Mieqael dah naik flight banyak kali sebenarnya. Tapi waktu tu dia masih kecil lagilah dan mungkin masih tak faham lagi. Sekarang ni dah besar dan nak masuk 4 tahun dah pun.  Setiap apa yang dia nak buat dan setiap apa yang dia nampak dia akan tanya berkali kali sampailah dia faham. Abang goodboy je sepanjang perjalanan.


Dannish Riffqie pula kali kedua naik kapal terbang. Mula mula naik kapal terbang umur dia masa tu 6 bulan. Memang kecil sangat lagi masa tu. Sebab tu bila naik kapal terbang kali ini dia seolah olah jakun dan banyak bertanya itu ini. Nasib baiklah dia goodboy je macam abang dia. Kalau meragam pun sebab berebut ipad dengan Abang dia je. Dan sebab nak makan..hehehe


Rayyan Ashraff kali pertama naik kapal terbang. Ingatkan susah nak handle. Alhamdulillah sepanjang perjalanan dia tidur je dan langsung tak susahkan Mummy Daddy. Syabas anak!

Paling best Rayyan Ashraff pun ada tempat sendiri. Masing masing ada tv sendiri. Anak anak pun selesa sangat.  


Tiga beradik minum susu sambil layan movie katun. Mummy nak ambil gambar banyak banyak pun senang hati..hehehe. Waktu ni kapal terbang dah naik paling atas sekali. Dan keadaan dah stabil. Kalau nak pergi tandas pun boleh. Sebelum naik kapal terbang aku dan suami awal awal dah tukar pampers anak anak. Senang tak payah stres stress tukar kat tandas. lagipun kalau nak tukar tak selesa langsung dalam tandas kapal terbang. Kecil dan seram masuk dalam tu..hehehe.

Daniael Mieqael dah tak pakai pampers. Oleh kerana perjalanan makan masa 2.45 minit kami terpaksa pakaikan Daniael Mieqael pampers juga. Manalah tau dia tiba tiba nak terkencing dan masa tu tak dibenarkan ke tandas, teruk Mummy Daddy menahan malu nanti anak terkencing dalam seluar..huwaaaa. Untuk mengelakkan perkara itu terjadi ada baiknya kami pakaikan Abang pampers untuk kebaikan bersama..hehehe.   


Rayyan Ashraff dah habis minum susu. Sekarang tugas Daddy pula tidurkan Rayyan Ashraff. 


Tak sampai 5 minit Rayyan Ashraff dah pun tertidur. Dan kami terus letak kat tempat khas untuk baby bawah satu tahun ni. Senang tak payah pegang atau dukung dukung dah. Rayyan Ashraff pun selesa tidur dalam tu. Aku dan suami bolehlah berehat sambil layan dua beradik tu pula.


Sementara Rayyan Asharaff tidur sempatlah aku berehat sebentar. Suami pula layan anak anak. Tapi tak boleh tidur juga dalam flight ni tak selesa. Kalau boleh nak baring..heheheh. mengada betul!



Yeayyyyy makanan dah sampai. Anak anak jelah boleh makan. Aku dan suami puasa. Dua dua wajib suap makanan sendiri. Alhamdulillah makanan habis. Goodboy dua dua!


Dah selesai makan. Dua dua tak nak tidur so sambung layan movie. Ada satu jam lagi nak sampai Kota Kinabalu Sabah. Waktu ni dua dua dah mula bosan terutama sekali Dannish Riffqie. Rayyan Ashraff pula masih tidur dengan lena sekali.





Dannish Riffqie dah mula bosan tahap nak bangun dari tempat duduk. Suami terus bagi biskut dan pasang Ipad bagi dia layan ABC..123. Senyaplah dia...hehehehe



Daniael Mieqael terus layan movie tanpa buat hal. Sayang abang!


Dan akhirnya kami selamat sampai..yeayyyyyy!


Entry seterusnya akan bersambung :')







8 comments:

  1. Wah behave nya anak2 kak. Good boy.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...masing-masing ada bantal bucuk ke..comel je semuanya. Very good boy, mama dan ayah pandai plan dan ada strategi. Itu yang anak-anak tak meragam. Tahniah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Terima kasih sudi singgah sini.

      Aah masing masing bawah bantal bucuk..hehehe. Strategi itu penting, kalau tak Mummy Daddy yang pening kepala layan anak anak..hehehe.

      Delete
  3. Wahh bagusnya abg adik baby..semuanya behave..senang hati nak handle tiga2 bila travel kan..kalau Medina tu, dah lama sepak2 adik dia kat depan tu..memang sangat tak reti dduk diam..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah nasib baik. Lagi lagi dapat mami garang macam kita ni sebab tu tak berani buat hal kot..hahahaha

      Delete
  4. sangat bagus entry ni ...tahniah mummy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi baca dan singgah sini.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page