HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Friday, 4 December 2015

Bila Aku Terasa Hati..




Suami aku ni setiap kali balik dari outstation mesti nak makan hasil tangan isteri tercinta. Masaklah apa pun confirm licin. Padahal nasi dengan telur je kot. Sebak dan menitis air mata tengok suami makan banyak dan penuh selera, siap tambah nasi berkali kali. Terus rasa bersalah kenapalah aku tak pandai pandai masak masakan melayu ni. Suami baru balik dari tempat jauh tapi aku hanya mampu masak masakan biasa biasa saja. Sampai bila aku terus macam ni. Kesian suami..kesian anak anak :'(. Aku sampai terfikir nak masuk kelas belajar memasak. Tapi itulah selalu takde masa nak buat semua ni..haih geram rasa..


Semalam aku dan suami sama sama lipat kain depan TV. Kebetulan pula kat astro tiba tiba keluar rancangan masak masak. Mula mula layan tu aku dan suami boleh ketawa ketawa lagi. Tiba tiba suami cakap sesuatu yang buat aku terasa hati dan laju je air mata aku mengalir. Benci tau!

Rancangan kat TV tengah masak "Ayam Masak Merah"

Suami : Sayang, sedapnya dia masak..

Aku : Alaaa dalam TV je nampak sedap, padahal tak sedap pun..

Suami : Untung suami dia.. isteri pandai masak.

Aku yang sedang lipat kain terus terdiam tanpa kata kata. Cuba bertahan tapi aku tak mampu nak tahan air mata aku terus mengalir. Entah kenapa aku terasa hati dengan kata kata suami. Terasa malu pada diri sendiri. Betapa bodohnya aku tak pandai masak. Suami masih layan TV, sedangkan aku terus senyap dan layan perasaan sendiri. Air mata terus mengalir tanpa henti.

Tiba tiba suami tegur

Suami : Kenapa sayang senyap je..(sambil memerhatikan aku yang sejak tadi senyap)

Aku terus diam dan melipat kain perlahan lahan. Suami bertanya sekali lagi..

Suami : Sayang ok ke? Kenapa sayang senyap je ni..?

Semakin suami banyak tanya semakin deras pula air mata aku mengalir. Nak lipat kain pun serba tak kena. Mengeletar seluruh tubuh aku menahan air mata sebab terlampau sedih dengan kata kata suami. Suami yang melihat aku berkeadaan seperti itu terus laju laju peluk dan cium pipi aku berkali kali. Suami yang tak tahu apa apa rasa pelik kenapa aku tiba tiba saja menangis.

Suami : Sayang, kenapa nangis ni? Daddy buat salah ke Sayang?
(Aku terus diam dan hanya mampu menangis saat ituuu..)

Suami : Sayang, Kalau Daddy buat salah..Daddy minta maaf. Sayang janganlah nangis lagi. Daddy sedih tengok sayang macam ni. (Suami terus peluk dan cium pipiku berkali kali..)

Suami terus memujukku dan bertanya kenapa aku menangis. Perlahan lahan aku menjawab pertanyaan suami walaupun air mata masih mengalir

Aku : Sayang rasa menyesal ke kahwin dengan Mummy? 

Suami : Sayang ni kenapa? Tiba tiba je tanya soalan bukan bukan ni..

Aku : Tolong jawab yang.. (Air mata terus mengalir, dalam masa yang sama berdebar tunggu jawapan suami..)


Suami diam. Dan perlahan lahan bangun. Aku terus bertanya soalan yang sama "sayang menyesal ke kahwin dengan Mummy?". Dari jauh aku perhatikan wajah suami, Suami nampak marah dan langsung tak melayan soalanku. Dengan kekuatan yang ada aku terus meluahkan semuanya walaupun suami seolah olah malas melayanku.

Aku : Sayang mesti menyesal kan dapat isteri yang tak pandai masak. Isteri orang lain semuanya pandai masak. Tapi Mummy..(Ya Allah sedihnya nak luahkan kata kata ni. Tak sanggup nak teruskan. Air mata aku semakin deras..sedih sangat..)

Suami perlahan lahan duduk dan cuba memujukku..

Suami : Daddy minta maaf. Daddy langsung takde niat buat sayang terasa. Daddy sayangkan sayang. Terlalu sayang... Lantaklah isteri orang lain pandai masak. Isteri Daddy tetap yang terbaik. 

Aku yang mendengar kata kata itu terus memandang wajah suami. Rasa terharu sebenarnya. Rasa dihargai dan rasa dicintai sangat.  Terima kasih atas segalanya sayangku..







25 comments:

  1. takpe kak.... saya pun tak reti masak. belajar dengan google jer..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih.

      Akak selalu juga google. Tapi itulah selalu takde keyakinan dan cepat putus asa. Bimbang apa yang akak masak tak sedappp.

      Delete
  2. Jom kak!Sy ajar buat ayam masak merah. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. JOM!!!! Akak memang nak sangat belajar masak ni..hehehe :)

      Delete
  3. Takpe mummy..pelan2..inshallah semuanya di permudahkan...dulu soya totally out bila masak tau..langsung tak apa2...mak tak penah ajar sue memasak....langsung...tapi alhamdulillah sejak kawen, bila en asbeen nak makan, sue masak biasa2....tp kalo sue tak tau mmg sue akan tgk resepi..totally ikut resepi...alhamdulillah boleh jugak masak ni..janji sedap n masuk tekak lakik kan..jgn sedey2 ye mummy..inshallah, semuanya di permudahkan yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti sue dah pakar sekarang kan. Bestnyalah orang pandai masak ni. Aku bukanlah langsung tak pandai masak. Cuma makanan melayu ni susah sikitlah nak buat. Stress..asyik gagal je. Tapi betullah sue cakap. Aku kena buat perlahan lahan sampai pandai. Apa pun terima kasih sudi berkongsi pengalaman sue..sayang sue tau! :)

      Delete
  4. Dulu sy pun xpnadai langsung msk...tp tiap2 hari masak juga walaupun dok berdua je dgb hubs (ms blm ada anak)...dulu xd google mak la jadi mangsa kena tel tnya resepi.skang google je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sampai sekarang masih lagi call mak saya kat kampung cara nak masak..hahahaha. Nasib baik mak saya jenis yang sabar. Tanya banyak kali pun mak okay je..hehehe. Betul sekarang semuanya di hujung jari google je tapi itulah..alahai :(

      Delete
  5. Takpe dek ,perlahan2 ...akan pandai juga nanti.,mungkin lebih sedap pd yg tlh pandai masak.
    Suami yg ikhlas menyayangi tak kan kisah pun isteri pandai masak atau tidak.
    Kakak juga masa awal perkahwinan dulu tak pandai masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai rasa nak nangis..Bersyukur sangat dapat suami yang memahami dan tak kisah. Terima kasih sudi singgah sini ye :)

      Delete
  6. tak pndai masak xpe..asal rajin memasak..
    skarang mudah..di hujung jari.. just google..ikut resepi..cnfirm sedap..
    sy pom sgt2 x pndai msk... tiap kli nk memasak..mmg akn google, biar dh 10x msk lauk tu...
    dan 1 lg..smpai skarang bab mgoreng ikan/ayam mmg fail..mmg husb y tlg uruskan.. tp part msk lauk pauk alhamdulillah... y penting kt kena rajin memasak utk suami & ank2..walau x sedap..tp air tgn isteri tu luar bisa..cnfirm akn sedp di perut suami..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya bab goreng goreng ikan ayam semua tu memang bolehlah buat. Tapi bab nak masukkan santan yang jenis berkuah kuah ni selalu gagal..stress betul..

      Delete
  7. terharu nye mummy..i feel you..terus rase sebak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe, kite blaja masak sma same eh :)

      Delete
    2. Ok daling! Tq.. mudah mudahan kita jadi bijak pandai masak masak ni..aminn.

      Delete
  8. biasalah perempuan kan sensitif.. :)

    saya pun yak pandai masak, tapi saya cuba..google pun banyak resepi kak..boleh cuba..yang penting don't give up! hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah terlalu sensitif..hehehe. Memang banyak resepi tapi tetap tak lulus..geram!

      Delete
  9. aku pon same wiena..tak reti masak..buat kek je pandai..itu pon kdang ad otak jadi gak..hahaha..
    tak pe kite belajar slow2 ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ana! saya buat kek hari tu memang berjaya dan suami puji sakan. Seronok rasa. Itulah tengah cuba nak belajar ni..harap harap pandailah lepasni..

      Delete
  10. xpe kak yg penting ikhlas.. lame2 ok la tu. :)

    ReplyDelete
  11. xper dik, tak pandai masak xper, janji kita punyai kekuatan untuk belajar, sekarang ini semuanya dihujung jari, google jer..

    Insya Allah suatu hari nanti pasti pandai masak dan sedap, aamiin..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page