HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Monday, 30 March 2015

Dannish Riffqie 2 Tahun

Assalamualaikum..

Penat Mummy ambil gambar ni Dannish Riffqie langsung tak nak senyum nasib baik hensemboy!


Hari ini Mummy baru berkesempatan nak cerita pasal anak kedua Mummy sambut birthday baru baru ini. Dannish Riffqie genap 2 Tahun pada 28.02.2015 hari tu. Tapi kami tak sempat nak raihkan pada tarikh tersebut sebab Daddy hampir sebulan outstation kat Sarawak. 

Bila Daddy balik je barulah kami berkesempatan raihkan ulangtahun anak kesayangan kami yang makin hari makin bijak ni. Kami tak buat besar besaran seperti mana ulangtahun anak sulung kami sebelum ini. Kami sekadar sambut ala kadar sahaja asalkan anak kami rasa happy dan dihargai.

Nak tiru abang dia buat peace tapi tak menjadi..hehe



Sebenarnya masa Dannish Riffqie dapat tahu kek ni khas untuk dia, dia seronok sangat. Balik balik cakap kat Abang dia

"ini kek adik. Bukan kek abang!.."
 comel je ayat anak Mummy ni tau :')

Nasib baiklah abang layankan je adik dia yang suka membebel ituuuu..hehehe.



Tapi bila kita suruh dia duduk depan kek untuk tiup lilin dan potong kek dia malu malu pula. Siap menyorok kat belakang Daddy. Sabar jelah..hahaha


Abang pula yang terpaksa duduk depan dan seronok menikmati kek ituuu..heeeheee



Bila Mummy suruh potong kek Dannish Riffqie membebel lagi dan ulang ayat yang sama

"Ini kek adik. Bukan kek Abang!"

Bila suruh potong kek malu malu pula. Haih anak..








Malu sangat nak potong kek terpaksalah Mummy tolong pegang tangan Dannish Riffqie. Sebab kek aiskrim ni dah mula cair  T________T"



Bila potong kek baby Rayyan Ashraff pula yang tak duduk diam. Tengoklah aksi anak bongsu Mummy tu. Semangat semacam..hahahaaha.





Acara bebas. Biar dua dua menikmati kesedapan kek aiskrim itu. Mummy yang konon kononnya tak nak sentuh ais langsung tak mampu bertahan dan akhirnya makan sama banyak dengan anak anak..huhu. Nasib baik Rayyan Ashraff yang masih menyusu dengan Mummy baik baik saja.




Cepat sangat masa berlalu. Tak sangka anak anak Mummy dah sama besar. Mummy doakan Semoga Dannish Riffqie jadi anak yang soleh dan terus membesar dengan bijak pandai.




Wednesday, 18 March 2015

Perkembangan Baby Rayyan Ashraff 5 dan 6 Bulan

Assalamualaikum...


Hari ini nak cerita pasal perkembangan anak ketiga aku Rayyan Ashraff. Anak ketiga aku ni kalau korang perasan sejak lahir lagi suka sangat tersenyum senyum. Bukan saja tersenyum malah suka ketawa. Berbeza dengan anak kedua aku Dannish Riffqie yang terlampau susah nak senyum. Rayyan Ashraff ni tak kiralah jumpa sesiapa pun pasti akan tersenyum senyum sambil kenyitkan mata dia. Kecil kecil lagi dah pandai main mata kat orang. Siapa saja yang melihatnya pasti akan geram.



Hari tu masa kat klinik untuk checkup 5 bulan budak bertuah ni punyalah semangat nak senyum senyum kat semua orang. Padahal orang tu tak buat apapun. Tapi cara dia senyum senyum tu buat semua orang geram je tengok.




Ada sorang kakak ni tengah mengandung datang dan duduk betul betul rapat dengan aku. Aku yang tengah sibuk layan Rayyan Ashraff terkejut jugalah. Lepastu kakak tu minta izin nak pegang Rayyan Ashraff. Katanya sejak awal datang tadi dah geram tengok Rayyan Ashraff yang tak berhenti tersenyum senyum ni. Aku pun bagilah dia pegang kejap. Kakak tu dukung je, Rayyan Ashraff dah melompat lompat keriangan. Kakak tu bertambah tambah geramlah pula layan anak aku yang terlampau ceria ni. Mula mula kakak tu nak pegang kejap je kot. Tapi bila dah mula seronok layan anak aku tetiba tak nak bagi kat aku pula. Bila dah jadi macam tu aku mulalah fikir yang bukan bukan takut kakak ni bawa anak aku lari je T_____T".


Perkembangan 5 Bulan.



Sejak genap 5 bulan hari tu Rayyan Ashraff dah berjaya meniarap. Kalau dibandingkan dengan Abang abang dia aku rasa perkembangan Rayyan Ashraff lebih kurang sama dengan Dannish Riffqie. Lambat sikitlah meniarap tapi aku tak kisah pun. Asalkan anak aku sihat. 

Sejak dah pandai meniarap dan terlentang sendiri ni aku dah tak berani letak atas katil. Kalau nak letak atas katil pun aku akan pastikan Daddy teman dia ataupun aku sendiri akan baring atas katil sambil layan dia bermain bagi mengelakkan perkara perkara yang tak diingini seperti terjatuh atas katil.


Kalau Daddy takde waktu tu aku terus saja letak Rayyan Ashraff dalam babycot. Aku biarkan dia sekejap bermain sorang sorang lagipun babycot tu besar kalau nak meniarap terlentang pun selamat. Kalau letak kat depan TV pula aku selalunya akan pastikan letak bantal banyak banyak kiri kanan atas bawa. Anak makin lasak ni haruslah berhati hati.


Sepanjang masa Rayyan Ashraff mengunyah tangannya dengan air liur yang sangat banyak! Haaa kalau dah asyik main air liur, itu tandanya nak tumbuh gigilah tu.

5 bulan Rayyan Ashraff dah mula gatal gusi. Setiap masa jari comel dia akan masuk dalam mulut. Baju terpaksa tukar banyak kali sebab habis basah dengan air liur. Air liur tu lap banyak kali pun baju tetap akan basah. Aku pula jenis yang tak suka tengok anak dalam keadaan basah basah macam tu dan laju je tukar baju. Kalau biarkan tak pasal pasal pula seluruh muka dan leher tu keluar merah merah. Lagilah aku stress tengok.





Perkembangan 6 Bulan.



Genap 6 bulan Rayyan Ashraff dah ada 2 batang gigi comel kat bawa. Saat saat paling menakutkan bila budak manja ni dah pandai main gigit gigit pula. Setiap kali nak nenen, Ya Allah tuhan je yang tau perasaan ituuuu...Sakit gilakkkk! T___________T". Rasa nak tampar je. Tapi tak sampai hati. Kesian pula. Terpaksalah Mummy bertahan selagi termampu janji anak kenyang..

6 bulan Rayyan Ashraff masih lagi dalam fasa meniarap dan terlentang. Belum ada tanda tanda lagi nak mengesot dan merangkak. Tapi punyalah aktif berguling sana sini. Geram je tengok.

6 bulan mulut makin kecoh. Asyik membebel sepanjang masa. Aku dah boleh agak kemungkinan besar anak aku ni akan lambat berjalan tapi akan cepat bercakap macam abang dia Dannish Riffqie. Anak ketiga ni aku dah tak risau sangat walaupun setiap perkembangan dia nampak lambat. Paling penting Rayyan Ashraff aktif dan sihat.

6 bulan Rayyan Ashraff dah start makan macam macam. Alhamdulillah setakat ni tak cerewet. Apa saja Mummy masak dia akan makan sampai licin. Dah kenyang tidur sampai 3 jam. Seronok betul Mummy..heheehee

Okay dah habis. Setakat ni itu je yang Mummy ingat. Yang lain dah tak ingat sangat. Maklumlah makin tua makin hilang ingatan..huwaaaaa! :'(




Okay babai jumpa lagi...



Monday, 9 March 2015

Safi Rania Gold.




Hari ini tergerak hati nak share satu produk best yang dah lama aku amalkan. Sebenarnya dah lama nak buat entry kecantikan ni tapi selalu saja terlupa. Entry ini bukanlah untuk promote produk tapi lebih kepada berkongsi produk yang dah lama aku pakai. Sharing is caring lah kan.

Ramai yang bertanya produk apa yang aku pakai sebab kulit muka aku nampak sihat dan cantik berseri je..chewahh. Bila orang bertanya dan beri puji pujian sudah pasti aku gembira tahap nak melompat lompat keriangan..hehehe :p

"Jelita tanpa mengira usia" Haaaa inilah tagline untuk produk kesayangan aku iaitu Safi Rania Gold. Aku jatuh cinta dengan produk ni bila aku tengok Rozita Che Wan pun amalkan produk ni. Aku memang suka sangat tengok kecantikan Rozita Che Wan. Aku suka cara dia jaga kecantikan luar dan dalam walaupun dah berumur. Selalu saja berangan angan nak jadi seperti Rozita Che Wan yang sentiasa kelihatan cantik menawan sepanjang masa. Serius ini bukan gurauan tau!

Sekarang Duta terbaru untuk Safi Rania Gold ni Nora Danish. Aku sebenarnya dari dulu memang tak suka dengan Nora Danish ni. Menyampah tengok muka dia. Haaaa mulut jahat aku dah keluar nasib kaulah!..Lalalalalaa :p

Baru baru ni aku borong sekali lagi sebab stok yang sedia ada dah nak habis. Kebetulan pula ada less 20% haaa apa lagi aku terus saja borong tanpa fikir dua tiga kali. Tapi semuanya dah berwajah baru dan nampak comel je. 


Inilah rahsia kecantikan Mummy, sentiasa cantik muda remaja...hihihi. Aku borong semuanya. Semangat gila nak cantik sakan ni..hehehe. Safi Rania Gold ni nak dekat 3 tahun dah aku pakai. Setakat ini semuanya okay je dan sesuai sangat dengan kulit aku. Lagi pun harga dia takdelah mahal sangat berbanding produk lain. Aku dari dulu memang dah ajar diri aku pakai produk yang murah murah je. Pernah beli produk mahal tapi tak sesuai dengan kulit muka aku. Nasib baik aku cepat cepat hentikan. Kalau tak suami aku mesti dah lari jauh jauh T______T".


Sebelum ni aku pernah je pakai fair n  lovely. Bertahun tahun aku pakai produk ni sejak tingkatan satu sampailah aku masuk Uitm. Bila dah start kerja aku tukar pula produk Olay. Alhamdulillah dua dua sesuai dengan kulit aku. Bila dah kahwin umur pula semakin meningkat aku beranikan diri try pakai Safi Rania Gold pula. Ya Allah sekali pakai terus jatuh cinta sebab bila pakai terasa glowing je muka aku dan bau dia pun wangi jeeee. Kulit pun cantik berseri je..tehehe

Sekarang ni macam macam produk kecantikan. Tapi aku tetap setia dengan Safi Rania Gold. Tak nak dah tukar produk lain. Sayang sangat Safi Rania Gold ni :')

Haaaa korang bila lagi nak cuba. Jomlah bertukar kepada Safi Rania Gold korang pun pasti akan jatuh cinta. Percaya tak percaya korang trylah dulu ye kesayangan semua.


Okay babai :')




Monday, 2 March 2015

Berjaya Buat Kek

Assalamualaikum...


Hari ini aku cuti. Tapi cuti bersebab. Bukan cuti ikut suka hati je. Jadi silalah jangan jeles ye bos bos kesayangan..hahahaha tetiba je. Nasiblah kalau bos aku baca. Malas nak fikir. 

Siang tadi lepas tidurkan anak anak, aku trylah buat kek guna pengukus tu. Ya Allah menitis air mata bila kek aku menjadi. Segan nak tunjuk gambar. Sebab tak berapa nak kemas dan cantik. Tapi rasa dia okaylah kot. Cukup cukup rasa dan paling penting tak manis. Aku tak buat banyak. Aku sekadar nak cuba je. Tapi tak sangka menjadi pula..huhuhu. 

Nanti nak buat lagi tapi kali ni nak buat cantik cantik biar terliur sesiapa saja yang melihatnya..chewahh hehehe. Lagipun aku berhutang dengan kawan kawan aku kat ofis. Bila dah berjaya buat kek wajib bagi mereka rasa hasil tanganku. 

Alahai berdebar pula sebab semuanya pakar pakar belaka.Tapi takpelah kalau ada yang kurang tu bolehlah komen dan bagi tips kat aku agar kek seterusnya Sedap dan melatoppp..hahahaha. Adoi apalah yang aku bebelkan ni.


Seharian jaga anak anak tak sihat, badan terasa penat yang amat. Mata pun semakin letih. Semoga aku terus kuat demi anak anak tersayang. 


Okay..babai!







Sunday, 1 March 2015

Pengukus Comel!

Assalamualaikum...



Ehem ehem mainan baru Mummy dah pun sampai. Sejak akhir akhir ini Mummy punya kerajinan nak belajar memasak sangatlah tinggi. Keinginan untuk mendapatkan pengukus comel ini pun tahap maksima. Teringin gilak! Tak sangka akhirnya aku dapat juga dengan bantuan sahabat baikku.

Untuk pengetahuan korang aku tak pernah ada satu pun pengukus kat rumah. Yang ada hanyalah periuk biasa biasa saja yang aku sendiri jarang guna. Kalau aku rajin aku masaklah. Kalau malas suami tercinta beli makanan kat luar saja. Nasib baik dapat suami yang faham keadaan aku yang langsung tak pandai masak ni! T_______T". 

Itu duluuuuuu! Sekarang semuanya dah berubah. Pandai tak pandai, sedap tak sedap aku tetap belajar masak. Kalau setakat masakan simple simple tu bolehlah aku masak. Suami pun makan sampai licin. Begitu juga dengan anak anak. Kadang kadang teringin juga nak masak makanan melayu. Tapi Ya Allah masakan melayu ni macam macam bahan nak letak. Aku dahlah jenis tak kenal bahan bahan masakan melayu ni. Pening nak cari tau tak. Sebab tu sampai sekarang aku tak pernah lulus masakan melayu. Suami hanya makan masakan orang Sabah saja simple tapi sedappppp..tehehe :')

InsyaAllah satu hari nanti aku akan cuba masak masakan melayu. Harap harap aku berjaya!


Okay nak sambung balik pasal pengukus idaman hati ini. Kalau ikutkan banyak lagi pengukus canggih canggih yang dijual kat luar sana kan. Tapi aku memilih yang jenis murah murah saja. Lagi pun aku kan baru saja belajar buat kek. Tunggu dah hebat esok bolehlah beli yang mahal sikit. Tak ke gitu?

Aku jenis yang jakun sikit bila tau pengukus ni berharga RM39.00 saja. Murahnyaaaaa! Aku ingatkan mahal. Tapi sesuailah dengan aku yang baru nak cuba cuba buat kek guna pengukus ni. Kalau aku beli yang mahal kek pula asyik tak jadi je sia sia je nanti kan. So aku rasa pengukus comel ni sangat sesuai untuk aku. Aku ambil saiz kecil je. Takut nak pakai yang besar besar..hahahahaaa. 

Bila dah beli pengukus ni aku haruslah rajin buat kek. Mungkin bukan sahaja kek tapi macam macam boleh buat dengan pengukus ni. Kalau aku dah semakin hebat guna pengukus ini mungkin aku bolehlah try guna oven pula :')


Haih tetiba tak sabar pula nak try pengukus comelku ini. Suami dan Anak anak pun pasti tak sabar menanti apa yang bakal aku hidangkan pada mereka nanti. Haih semangat betul aku sekarang ni..sabar jelah..hahahaha.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page