HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Monday, 29 June 2015

Santai Santai di Dataran Putrajaya

Assalamualaikum..


Suami kalau tak outstation mudahnya bawa kami keluar jalan jalan. Tak payah cakap pun, suami sendiri akan ajak keluar dengan tiba tiba je. Kebetulan petang tu anak anak nak ajak Daddy bermain bola. Selalu main kat rumah je. Dah bosan agaknya anak anak asyik main kat rumah je. Masa Mummy mengandung anak ketiga hari tu selalu jugalah pergi taman presint 15 layan anak anak main bola.

Tapi sejak ada anak kecil ni susah sikit nak bergerak sana sini. Suami pula selalu sangat outstation. So anak anak terpaksalah bermain bola kat rumah je. Kesianlah..





Petang tu kami terus bergerak ke taman presint 15. Tapi sayangnya padang basah. Malaslah pula nak main kotor kotor ni. Habis kotor semua nanti. So plan nak main bola terus tak jadi. Anak anak pula dah mula meronta ronta nak turun. Daddy terus ajak ke tempat lain pula.

Dan akhirnya kami anak beranak sampai sini. 

Bila sampai je, anak anak dah melompat lompat keriangan dan tak sabar sabar nak turun. Anak sulung siap bawa bola lagi kononnya nak main bolalah tu. Tapi tempat ni tak sesuai pula. So aku dan suami ajak anak anak main kejar kejar je. Anak anak terima arahan dengan baik dan terus berkejaran sana sini..hehehe  








Seronok betul dua dua berkejaran sana sini. Mummy Daddy siap bergilir gilir lagi kawal dan kejar budak dua orang ni yang tak reti reti penat. Satu badan berpeluh habis. Mummy Daddy pula yang kepenatan..hahahaha.

Sebenarnya anak anak kali pertama datang sini, itu yang seronok sangat tu sampai tak nak berhenti berkejaran. Bila Mummy Daddy ajak balik langsung tak nak balik. Adoilah anak..
















Sekali sekala datang sini dengan family memang best. Tempat ni tak jauh pun dari rumah. 5 minit je dari rumah. Tunggu Daddy free, nanti bolehlah bawa anak anak ke sini lagi. Nak bagi dua beradik tu bermain sampai puas. Kalau anak ketiga Mummy ni dah boleh berjalan, confirm nak join abang abang dia berlari juga. Pengsanlah Mummy Daddy kejar tiga tiga..hehehe.



Okaylah kesayangan semua. Jumpa lagi..babai!








Tuesday, 23 June 2015

Perkembangan Rayyan Ashraff 10 Bulan.

Assalamualaikum...


Lagi 2 bulan Rayyan Ashraff masuk setahun..yahuuuu! hahaha Mummy pula yang excited lebih anak masuk 10 bulan. Alhamdulillah anak membesar dengan sihat. Rayyan Ashraff dah masuk 10 bulan ni macam macam perangai dah dia. Setiap bulan ada je perkembangan terbaru dari dia. Yang paling terbaru dia dah pandai menari dan goyang goyangkan badan dia kalau dengar lagu sambil tepuk tepuk tangan, geram tengok..hahaha!

Dan sekarang dia suka berdiri kadang kadang tu ada juga dia terlepas tangan dan terus jatuh..hahaha. Tapi yang peliknya dia akan bangun dan buat lagi sambil buat muka tak bersalah..adoi kuat anak Mummy ni. Kalau dia tiba tiba terjatuh atau tergolek sendiri silalah jangan menjerit sebab kalau kita menjerit dia akan terkejut dan menangis semahu mahunya. Kesian tengok. Sebab tu kalau dia jatuh Mummy buat buat tak nampak je dan biar dia bangun sendiri.


Setiap pagi kalau dia buka je mata dan nampak Mummy ada kat sebelah dia akan tersenyum senyum. Tapi kalau takde orang  sebelah dia mesti menangis semahu mahunya lagi. Terlampau manja ni! 



Dia ni paling pantang tengok orang makan! Mesti dia akan datang merangkak dengan sangat laju nak makan juga. Bagilah makanan apa pun laju je mulut dia tu terbuka. Kuat makan dia ni. Suka Mummy!

Ohh yaaa lupa nak bagitahu Rayyan Ashraff dah ada 6 batang gigi. 4 batang gigi kat atas dan 2 batang gigi kat bawa. Baru baru ni dia demam lagi sebab nak tumbuh gigi lagi kot. Sebab Mummy tengok ada tanda tanda nak tumbuh gigi lagi kat bawa. Gigi makin banyak ni makin risaulah Mummy dibuatnya T__________T. 



Rayyan Ashraff ni paling suka ketawa. Buatlah lawak apa pun dia pasti akan ketawa sampai terkeluar keluar air liur..hahahahaa. Paling suka main "ba ba chak!" dengan Abang Abang dia. Setiap hari rasa terhibur je layan tiga beradik ni. 

Best sebenarnya ramai anak ni. Walaupun penat tetap akan hilang stress bila melihat anak anak sedang bersukaria. Okay itu jelah perkembangan Rayyan Ashraff 10 bulan ni. Tak sabar pula tengok dia berjalan dan berlari main kejar kejar dengan Abang abang dia..hehehe


Okay kesayangan semua! jumpa lagi..babai!





Thursday, 18 June 2015

Puasa Pertama.

Assalamualaikum.



Semalam adalah sahur pertama dan ini juga kali pertama dalam hidup Mummy sahur sorang sorang tanpa insan insan tersayang..sob..sob..sob..T______T. Nangis tak berlagu lagi semalam. Tetiba je sedih teringatkan family. Rindu yang amat. Takpelah dah nasib Mummy macam ni. Niat berpuasa tetap kena teruskan.

Sebenarnya hari ini Mummy nak mengambil kesempatan untuk memohon ampun dan maaf pada korang semua seandainya Mummy pernah melukakan hati sesiapa sahaja termasuklah yang sudi baca blog ni. Kosong kosong tau! Jangan simpan simpan dalam hati tak baik tau..

Okay babai kesayangan semua..Selamat berbuka puasa.






Thursday, 4 June 2015

Penapis Air Coway Berwajah Baru

Assalamualaikum.

Hari ini tetiba nak share pasal penapis air coway pula. Sebab baru baru ini penapis air coway lama dah bertukar baru! Sebelum ni kat rumah aku pasang jenis ini. Yang ni memang nampak cantik dan comel je tau sebab tak besar sangat. Boleh guna air panas, air suhu biasa dan sejuk. Aku guna tak sampai 3 tahun dan tak rosak pun sebenarnya tapi ada sebab tertentu kenapa aku dan suami tukar.




Sebab pertama, setiap kali takde elektrik penapis air ni langsung tak berfungsi dan tak boleh guna. Stress betul kalau tak boleh guna.

Sebab kedua, air panas tak banyak. Kalau setakat kami anak beranak okaylah kot. Tapi masalahnya bila ada tetamu  yang ramai dan waktu nak buat air panas mulalah aku pening kepala dan terpaksa masak air kat tempat lain pula. Tak suka buat kerja banyak kali. Apa gunanya pakai penapis air coway ni kalau kena masak air banyak banyak kali kan.

Sebab ketiga anak anak aku dah pandai main tekan tekan pulak. Budak dua orang tu senyap senyap je masuk dapur lepastu minum air senyap senyap. Aku tak kisah sangat kalau anak aku setakat minum air je tapi yang geramnya dapur aku  habis banjir T________T".

Dan sebab keempat aku dah bosan guna model ni..hahahaha!




Atas persetujuan suami kami pun terus tukar dan kami ambil jenis ini. Mula mula rasa nak ambil yang jenis tinggi dan besar tu. Tapi macam tak sesuai pula letak kat rumah. So kami pilih jenis yang comel comel je. Yang ni penapis air coway paling terbaru. Dan yang bestnya ada empat jenis suhu air. Air panas, air suam, air suhu biasa dan air sejuk. Cuma jenis ni besar sikitlah berbanding jenis lama tu. Tapi aku memang puas hatilah sebab tak perlu risau dan stress stress lagi bila dengan tiba tibanya takde elektrik ke apa. Hilang satu masalah.

Apa yang best sangat dengan coway ni? Memang best gilak gilak gilakkk! (haaaaa memang best sangatlah tu..hehehe) Sebab tak perlu susah susah masak air lagi. Untuk yang jenis pemalas masak air macam aku ni sangat sesuailah pasang coway ni. Tapi aku tahu ramai yang tak suka pasang water filter ni dan lagi rela masak air sendiri kan. Takpelah masing masing punya kerajinan lah kan. Kalau macam aku yang punya anak tiga dan asyik terkejar sana sini memang tak sempatlah nak masak air banyak banyak kali. Lagi lagi bila ketiga tiga anak aku nak susu serentak! Pengsanlah aku terkejar sana sini.

Sebelum ada penapis air coway ni okay je sebenarnya walaupun masak air banyak kali. Tapi air kat Putrajaya ni tak berapa nak bersih. Kadang kadang walaupun masak air tu banyak kali tetap kotor dan lama lama air tu jadi kekuning kuningan. Gelinyalah. Tak sampai hati nak bagi anak anak minum.

Bila dah pasang penapis air coway ni jimatlah sikit masa aku. Dan paling penting air yang diminum terjamin kebersihannya untuk mencegah diri, suami dan anak anak daripada meminum air yang mengandungi bahan-bahan yang merbahaya seperti klorin, habuk, karat, Virus, Bakteria dan sebatian kimia yang tak dapat dilihat oleh mata kasar kita sendiri. Ishh ishh takutnyalah. Syukurlah aku ditemukan dengan penapis air coway ni. Sesungguhnya dia banyak membantu hari hariku menjadi lebih bermakna chewahhh...hehehe.



Okay babai kesayangan semua!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page