HOME Daniael Mieqael Dannish Riffqie Rayyan Ashraff Family and Friends My Bloglist Pregnancy Moments

Monday, 31 October 2016

Kisah Raya Haji Bersama Family Suami

Aku jarang sekali bercerita tentang family suami aku. Aku juga jarang sekali post gambar gambar family suami aku. Family suami aku ni lain sikit kehidupan mereka. Sangat sangat berbeza dengan kehidupan family aku. Kali pertama kenal dengan family suami, berbulan bulan jugalah aku cuba sesuaikan diri dengan mereka. Rasanya bukan berbulan tapi bertahun juga kot nak kenal budaya dan kehidupan mereka. Bukan senang tau. Hari hari suami terpaksa cuba terangkan dan fahamkan apa yang aku kurang faham. Biasalah tu kehidupan orang semenanjung dan orang Sabah tak sama kan. Alhamdulillah atas bantuan suami tersayang aku akhirnya berjaya juga sesuaikan diri.
 
Aku seperti yang korang semua sedia maklum memang sukaaaaaa sangat bergambar. Terlalu sukaaa! Siapa yang follow Instagram dan facebook aku mesti dah kenal dan tau kan siapa aku sebenarnya..heh. Family aku kat Sabah pun semuanya gilaaa kamera tau. Tak percaya jom ikut aku balik kampung..hehehe.
 
Mak mertua aku ni sebenarnya suka bergambar tau. Kat rumah mama punyalah banyak gambar. Gambar gambar lama dari zaman mak mertua aku bujang sampailah anak dah besar panjang pun mama masih simpan. Mama juga rajin ambil gambar dan cuci semua gambar tu dan simpan elok elok dalam album. Siapa pernah datang rumah mertua aku haaaa taulah betapa banyaknya koleksi gambar gambar comel yang terletak dan tersusun cantik je di setiap sudut rumah mama. Gambar aku pun ada tau.. Hehehe :')

Tapi itulah bila dah berkumpul ramai ramai dengan family suami terasa segan pula nak ambil gambar. Berbeza dengan family aku bila bila pun boleh. Tak payah nak ajak ajak bergambar pun. Sebab semuanya memang sukakan kamera. Selfie???  Tak payah cakap semuanya ratu dan raja selfie.. Hahaha.
 
Kadang kadang teringin sangat bergambar dengan family suami tapi malu nak cakap. Bimbang Mama Papa salah erti dan tak sudi T_______T. Kalau nak ambil gambar pun selalunya ambil gambar anak anak je. Gambar bersama Mama Papa atau satu family suami memang susah. 
 
Tapi hari raya haji baru baru ini Alhamdulillah aku berkesempatan juga ambil gambar bersama family suami. Itupun mama yang buat permintaan. Mama sendiri cakap teringin nak ambil gambar family untuk kenangan. Haaaa apa lagi bergembiralah aku di hari itu.. Sebab keinginan aku nak bergambar dengan family suami di tahap maksima.. Hehehe :')

Papa Mama
Abang Patt anak pertama dalam keluarga. Kak mahi isteri Abang Patt. Anak baru satu. Abang Patt dan kak mahi ni sama umur dengan aku. So aku takdelah nak panggil panggil abang kakak. Aku selalunya panggil nama je. Senang. Sebab aku sedar aku lagi tua dari mereka T____T

Suami anak kedua dalam keluarga. Suami anak yang paling manja dan anak yang paling rapat dengan mama. Dulu jeleslah juga kalau suami asyik mengadu itu ini dengan mama. Tapi bila dah ada anak ni lagi lagi anak aku semua lelaki aku dah mula faham. Mungkin satu hari nanti aku pun akan jadi seperti mama.

Aku nak anak anak aku rapat dengan aku. Aku nak anak anak aku sentiasa ingat pada aku walaupun anak anak dah kahwin masa tu. Sebab tu aku dah takde perasaan nak jeles jeles pun kalau suami masih rapat dan masih bermanja manja dengan mama. Syurga anak lelaki sudah pasti ibunya. Jadi biarkan sahaja para para suami kita bermanja manja dengan ibunya. Suami aku manja manja dengan mama aku lagi seronok sebenarnya. Aku dah mula bayangkan keadaan aku bila dah tua nanti. Ya Allah semoga semuanya baik baik saja nanti...

Adik ipar (fazrin). Anak ketiga dalam keluarga. Atylia isteri fazrin.  
Anak dah dua orang. Dua dua pun anak lelaki. 

Kami adalah menantu menantu kesayangan mama..hehehe.
 Ohhh ya adik bongsu suami aku takda dalam gambar ni
 sebab pergi bercuti cuti sambil honeymoon kat luar negara dengan suami. 
Kalau hani ada lengkaplah gambar keluarga suami. 

Dari kiri Atylia, sher, mama dan mahirah
Setakat ini cucu mama papa dah 6 orang dan semuanya lelaki. 
Belum ada lagi cucu gegirl dalam keluarga. InsyaAllah satu hari nanti..
Budak budak ni pantang jumpa. Asal je jumpa huru hara lah rumah mama. 
Biasalah tu budak budak kan. 
Ehem ehem si Mummy anak tiga seperti biasa wajib posing.. Sila jangan menyampah kihkihkih :p
Itu jelah kisah hari raya haji kami baru baru ini. Tak banyak gambar pun. Yang banyak gambar Mummy jelah kot..hehehehe. Tapi okaylah. Sekurang kurangnya ada jugalah gambar kenangan bersama family suami. 
Hmmmm nak cerita apa lagi ye tiba tiba macam nak cerita je semua hari ni..hahahaha. Banyak sangat nak share dalam blog ni tapi banyak gangguan. Nantilah kalau aku rajin aku sambung pula cerita lain. InsyaAllah. Babai dan jumpa lagi semua :')


2 comments:

  1. adik beradik suami wieyna semua ada muke chinese look mcm fil weiyna ye...

    ptt lah anak2 wieyna semua ada muka chinese look jgk...
    tak semua beza sgt bab bergambar sbb family mil dana yg org terengganu raya haji ke raya pose ke mmg gile bergambar hahahha,... family dana apa tah lg, pantang nampak kamera

    ReplyDelete
  2. chinese look lah family suami ada darah cina kah?oh ya dear suami muda kah..hihi samalah kita

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2016 JIAKREATIFELT. All rights reserved. | Sign in

|Top of page